Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę(...)miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafior
Bon Appetit Małgorzatyprzepis? Po pierwsze: jest prosty. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię! Po drugie: robi wrażenie. To takie proste, a takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego(...)może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden problem – tę tartę można zrobić praktycznie ze wszystkim. Po szóste: jest sycący. Połączenie ciasta francuskiego z jajkami i śmietaną sprawia, że ta tarta jest idealna do „zapchania się”. A przecież o to chodzi w jedzeniu, żeby się najeść, a nie tylko posmakować, prawda
Proste-przepisy.plposiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki tartej (na początek z 2-3 łyżki). Wyrabiamy składniki ręką. Z masy ma się dać formować małe kotlety (ręce wcześniej warto przepłukać pod zimną wodą). Kotlety obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron
Słodkie okruszki100g 1 duża marchewka lub 2 małe 5 suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie dużo sera, to możecie użyć całą) świeża bazylia sól i pieprz słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut
Perfect home life/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu. Polecam. 200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 30-40g parmezanu
Di gotujeząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: żółty ser bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Uformować kotlety - każdego nadziewając kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią
Di gotujePuerto Rico Kotlety schabowe pod nietypową pierzynką, idealne danie na święta lub niedzielny obiad a może zaskoczymy nimi gości. Składniki: · 1 kg schabu · Bułka tarta do panierki · Mąka pszenna do panierki · 2 jajka(...)sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 3. Po usmażeniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy
Kulinarna Chwilapoza tym ten przepis się przyda kiedy będziecie mieć mało mięsa mielonego a zapotrzebowanie na więcej kotletów. No po prostu palce lizać. Składniki: 300 g mięsa mielonego 50 g kaszy jaglanej duża marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku jajko kajzerka curry, sól, pieprz, słodka papryka zielona cebulka olej do smażenia 3-4 łyżki mąki Kaszę ugotować w osolonej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku, sprawia, że kotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀 Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 100 g sera pleśniowego (u mnie: Lazur) 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Panierka
Kuchnia MagdaLenysmaku, sprawia, że kotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀 Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 100 g sera pleśniowego (u mnie: Lazur) 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Panierka
Kuchnia MagdaLenypaprykę w proszku. Wymieszać i podsmażyć ok 1-2 minut. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z mięsa uformować małe kule. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety przełożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować ok 5-6 minut pod przykryciem
Kuchnia w oparachłyżki mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz mielony, kucharka i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć z każdej strony rumiane kotlety po usmażeniu wszystkie dać na patelnię, wlać z 4 łyżki wody i pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim
W Mojej Kuchni LubięRetro kuchni" Anny Włodarczyk. Książka to niezwykła, z klimatem, ciekawymi opisami a przede wszystkim bardzo interesującymi przepisami. Kotlety buraczane 2 duże buraki 1 małą czerwona cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 60 g bułki tartej 1 duże jajko sól i pieprz łyżeczka octu z białego wina masło klarowane do smażenia i bułka tarta do obtoczenia Buraki pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórytymianek - olej Przygotowanie: Schab rozbijamy. Jajko rozmącamy z łyżką wody, solą, pieprzem i tymiankiem. Plastry schabu obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy i łączymy z pieczarkami, doprawiamy. Kotlety układamy na blaszce, kładziemy na nie farsz i podpiekamy 10min w 160st. Co zrobić, aby panierka z kotletów się
Kulinarne blogowanie