kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:179/338)

Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 199

Kotlety o kolorze, który kojarzy się ze złotą polską jesienią :) Dodatkowo ich główny składnik jest źródłem wielu witam, które w okresie mniej słonecznym pomogą nam uniknąć przeziębienia :) Składniki (porcja - zdjęcie):140 g (1 duża) marchewki 100 g (ok. 9 łyżek) kukurydzy z puszki (80g + 20g)60 g (1 sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki(...)Dodajemy cebulę, ugotowaną kaszę i przyprawy według uznania, ew. dodatkowo solimy.9. Dodajemy jajko i mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie:Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół)Czas pieczenia

Malowane smakiem
Nadziane ziemniaczane kotlety 128

oraz ziemniaczano - pietruszkowy sos i pyszne danie gotowe. SKŁADNIKI: FARSZ:  4 średniej wielkości ziemniaki  200 g mięsa mielonego (u nas łopatka wieprzowa)  1 mała cebulka  1/2 łyżeczki tymianku  1 jajko  1/2 łyżeczki oregano  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1/2 łyżeczki mielonego chilli  1 łyżka mąki pszennej  1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1/2 łyżeczki tymianku  1 łyżka oleju  pieprz   sól  sól  pieprz(...)wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli kotlety robimy ze świeżych ziemniaków, od razu po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było twardych grudek. Dodajemy obie mąki, przyprawy i jajko i wyrabiamy ciasto. Ma być nieco luźniejsze niż na kopytka

Kuchnia od dwojga
Kotlety mielone-nieco inaczej. 578

które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są  miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4  łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia(...)drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku

Kuchnia Beaty
Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki 168

odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,posiekaną kapustę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne podłużne kotlety.   Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano z każdej strony. Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać passatą

Kolorowa kuchnia Elki
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 139

około 2-3 minut. Do czego pasuje młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Cztery Fajery
KOTLETY Z CIECIERZYCY + FILMIK 88

zamiennik mięsa do kebaba. Są wyjątkowo smaczne, dobrze doprawione i chrupiące, idealne jako danie obiadowe i nie tylko. Kotlety przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.  SKŁADNIKI :  2 słoiki ciecierzycy po 340 g  1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu  kmin rzymski mielony do smaku 1 płaska

Kulinarne Fantazje Marioli
Drobiowe kotlety z warzywami 116

oddzielamy od kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami. Tak, wyjdzie papka, do której wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy, dodając nieco rosołu. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy ulubione dodatki do kotletów. Z masy formujemy kotlety (uprzednio doprawiamy solą i pieprzem), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gęsim smalcu

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 180

przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać

Wanilia i Kardamon
Kuskusowe placki 158

zalewam wrzącą wodą i lekko solę. Mieszam, nakrywam i czekam aż napęcznieje i będzie miękki. Po wystudzeniu wbić jajka, dodać posiekany koperek, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Ręce moczyć w zimnej wodzie i lepić kotlety, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. placki

O kuchni z uczuciem
Burgery z czerwonej fasoli 163

miski. Dodajemy odcedzoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz uprażone nasiona słonecznika. Rozbijamy blenderem na kremową konsystencję, dodajemy jajko oraz przyprawy. Następnie dorzucamy bułkę tartą tak by burgery się lepiły, ale nie były zbyt związane. Formujemy 4 spore kotlety.   Kotlety możemy obsmażyć na patelni z odrobiną oleju z obu stron albo upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około

Kolizje Smaków
Pieczone burgery drobiowe z warzywami 134

Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub na 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy

Kulinarne przygody
GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 170

cały czas mieszając do zarumienienia. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem.  Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki).  Z masy formuj podłużne kotlety.  Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem

Fiołkowe Talerze
Postny majonez 242

Mój przepis na | Wegański, postny majonez Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam jako dressing do wszystkich postnych sałatek i surówek, do klasycznej sałatki jarzynowej, do kotletów warzywnych. Nawet sałatki, które przygotowuje dla męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki

moj przepis na
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 157

Pyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy

Mała w garnku miesza
Kotleciki marchewkowo - serowe 131

tylko. Kotleciki najczęściej podaję z duszonymi ziemniaczkami oraz buraczkami. Składniki: marchew 4 szt, ser żółty mozzarella 2 garście, jajko 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, sól, pieprz, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie szczypta, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania