kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:10/338)

Schab w piwie (po gdańsku) 160

Składniki: schab- 4 kotlety, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, estragon- 2 czubate łyżki,  pół szklanki piwa,  2 jajka,  śmietana 18%,  tarta bułka- do obtoczenia kotletów. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet(...)solimy, pieprzymy i posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną

Pobite gary Barbary
Tradycyjny schabowy 156

niedzielny obiad większości Polaków. Podawany  zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego  schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć(...)osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu się nie zwijało. Każdy kawałek rozbić z dwóch stron tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, strzepnąć nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć partiami na średnim ogniu na złoty kolor, kilka

magiczna kuchnia Kasi
DIETETYCZNE KOTLETY PIECZARKOWE 144

również jako zamiennik zwykłych kotletów mielonych do obiadu. Z podanego przeze mnie przepisu, dietetyczne kotlety pieczarkowe wychodzą wilgotne z wyraźnym aromatem pieczarek, który ja osobiście uwielbiam. DIETETYCZNE KOTLETY PIECZARKOWE: 500g pieczarek 5 jajek (4 ugotowane na twardo i 1 surowe) 3/4 szklanki otrębów pszennych lub płatków owsianych 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól i pieprz 4 jajka gotujemy(...)grzybów. Do większego naczynia wrzucamy jajka przeciśnięte przez sitko, pieczarki z patelni, 1 surowe jajko, 3/4 szklanki otrębów lub płatków owsianych, posiekany szczypiorek (ja dodałam jeszcze, troszkę zielonej pietruszki) wszystko razem dokładnie mieszamy rękoma i mocno doprawiamy pieprzem i solą. Z gotowej masy formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kotlety jajeczne 1156

Super proste i bardzo szybkie do zrobienia kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo.   Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy(...)zioła.  Takie "kotlety mielone" bez mięsa szczególnie polecam wegetarianom oraz dzieciom. Kotlety jajeczne podaje się najczęściej z domowymi sosami oraz najróżniejszymi sałatkami i surówkami .   Lubicie kotlety z jajek

AniaGotuje.pl
Kotlet de Volaille 1004

świecie. Istnieje mnóstwo pomysłów, które stanowią wariacje na temat tradycyjnej receptury na kotlet Devolay. A ten przepis jest tylko jeden. I zawiera w środku tylko jedno właściwe nadzienie - MASŁO! Składniki: • 4 filety piersi kurczaka • 80 g masła • bułka tarta do panierowania • mąka do panierowania • jajko • sól i pieprz • olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Masło rozetrzeć z odrobiną soli, uformować wałeczki (długość(...)tłuczkiem na płaskie kotlety. Każdą pierś oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi ułożyć wałeczek masła i zwijać roladki. Na trzy talerzach umieścić mąkę, bułkę tartą i rozkłócone jajko. Zawinięte kotlety opanierować w mące, potem w jajku i bułce tartej i odstawić do lodówki, na mniej więcej godzinę. Smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, aż będą złote (około 10 minut). Najlepiej

KUCHNIA POLSKA
Paprykowe kotlety mielone 145

nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego sól ok. 100 ml oleju(...)grubą kostkę. Wrzucić do malaksera. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem. W trakcie rozdrabniania dodać fasolę i wbić jajko. Warzywa przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche

Weekendy w domu i ogrodzie
Sposób na idealną panierkę do kotletów schabowych 868

dokładnie je przykryła. Miskę przykryć talerzem i całość wstawić na kilka godzin do lodówki - idealnie jest zostawić mięso do namoczenia w takiej miksturze na całą noc. Kotlety wchłoną prawie całe jajko i to właśnie dzięki temu będą wyjątkowo soczyste. Następnie kotlety pojedynczo panierować po obu stronach w mące razowej wymieszanej z bułką tartą w proporcjach 1:1 - mieszam(...)panierki mi braknie, dobieram kolejne łyżki . Nie polecam używać tu samej bułki tartej, bo bardzo wciąga ona tłuszcz z patelni i skutkuje w nieprzyjemnie nasiąkniętych kotletach. Nie trzeba już używać dodatkowego jajka do panierowania!!! Wystarczy masy jajecznej z moczenia mięsa . Kotlety o bsmażać na rozgrzanym na patelni smalcu dość szybko z obydwu stron na dużym ogniu - mięso zatrzymuje wtedy swoje

Grunt to przepis!
Kotlet zbójnicki 121

kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe to zapraszam po przepis! SKŁADNIKI: 1 kg schabu, u mnie bez kości, pokrojony w plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki czosnku 10 łyżek oleju sól, pieprz 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 3 łyżeczki majonezu opcjonalnie panierka: mąka pszenna, bułka tarta, 2 roztrzepane jajka(...)lodówki na 2-3 godz. Jeśli nie mam tyle czasu to chociaż na 30 minut. Można je teraz od razu smażyć. Ja jednak dodatkowo zrobiłam panierkę. Obtoczyłam kotlety w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz z tego kroku zrezygnować. Smażę kotlety na rozgrzanym reszcie oleju. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję. Przepis: Pyszna kuchnia, Dobre rady 03/2018

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM(keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy) 203

Kolejną wariacją znanych Wam już kotlecików z jajekkotlety jajeczne z tuńczykiem. Sycący i smakowity posiłek, ale i przekąska od święta. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponują się z sosem holenderskim a w wersji z nabiałem z różnego rodzaju sosami śmietanowymi jak czosnkowy, koperkowy, ziołowy itp. Mogą po nie sięgać zarówno osoby na adaptacji(...)dodaniu tłuszczu, jak i te które mogą sobie pozwolić na większą ilość białka – aktywne fizycznie, zaadaptowane optymalizujące dietę a także na redukcji. Składnik – kotlety jajeczne z tuńczykiem: 5 jajek 3 surowe jajka 130 g tuńczyka w wodzie (waga po odsączeniu) pół pęczka szczypiorku pół pęczka natki pietruszki lub koperku 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia

Ola la LCHF
Mielone z jajkiem 150

miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę.  Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać.  Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 155

wczorajszych ziemniaków - całych lub puree - możemy przygotować smaczne kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów. Delikatne, niezwykle miękkie i pyszne! Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 100g suszonych pomidorów(...)łyżeczki pieprzu panierka 1 jajko surowe 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na puree, dodajemy pocięte w paski suszone pomidory, pieprz i jajko. Zagniatamy kotlety, układamy na desce i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron

Gotowanie i blogowanie
Schab z szynką parmeńską i bazylią 132

Składniki:  4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów,  3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki,  tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety(...)większa jej część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron

Pobite gary Barbary
Kotlety jajeczne 123

Kotlety z jajek,..pyszne, szybko się robi. 8 jajek ugotowanych na twardo  1 jajko surowe kilka łyżek bułki tartej 1-2 łyżki majonezu  1-2 łyżki ketchupu sól, pieprz szczypiorek, koperek lub rzeżucha  Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodać surowe jajko,majonez, ketchup, 1-2 łyżki bułki tartej, posiekaną zieleninę, sól

Moje domowe kucharzenie
Warzywne schaby 137

Duża liczba warzyw jest tu bardzo kluczowa. Dodatkowo pyszna sałatka.... Mniam, muszę je zrobić znów :) Warzywne schaby 2 ząbki czosnku 1 pora 1 cebula 1 filet pojedynczy 1 jajko 2 kotlety schabowe sól, pieprz, kucharek Fileta pokroić w mniejszą kostkę. Jajko zagotować. Obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Porę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulkę poszatkować. Cebulkę i porę(...)zeszklić na patelni na odrobinie masła. Dodać czosnek i dalej podsmażać. Fileta podsmażyć na osobnej patelni. Wszystko razem wymieszać w osobnym naczyniu. Przyprawić wg uznania. Dodać pokrojone jajko. Całość przekładać na roztłuczone kotlety. Zwinąć w roladkę, panierować i smażyć. Podawać z sałatką

Gotuję Testuję
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 165

kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka bułka tarta olej Jak zrobić kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy sola i pieprzem. Jajka rozbijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoto z obu stron

Dorota Smakuje