żółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 kotlety (patrz: Porady Aleex). Kotlety rozbić, przykrywając każdą porcję mięsa folią. 3. Płaty mięsa oprószyć(...)Ciasno zwijać. W takiej postaci część kotletów można zamrozić, zawijając je wcześniej w folię. 10. W talerzu rozkłócić jajka z przyprawami. W drugim przygotować bułkę tartą. 11. Każdy kotlet panierować w jajku i w bułce. 12. Smażyć kotlety na patelni z olejem na rumiano z obu stron, przekładać je do naczynia żaroodpornego. 13. Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego
W mojej kuchnirazem z bułą do pracy ;) Każdy ma swój sposób aby schabowy wyszedł kruchy i delikatny to i ja postanowiłam pokazać Wam mój sposób na kotlet schabowy, prosty i nie czasochłonny ;) Składniki: 3 plastry schabu 1 jajko kl L odrobinka wody 1 płaska łyżeczka musztardy lub majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany (lub sól czosnkowa) do panierki bułka tarta lub mąka kukurydziana(...)czasie rozbijam jajko, dolewam odrobinkę wody, dodaje łyżeczkę musztardy lub majonezu lub pół na pół, solę, pieprzę i mieszam wszystko dokładnie, roztrzepując ewentualne grudki. 5. Maczam kotlety w jajku i w bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony. Przez pierwsze 3-4 minuty przykrywam kotlety pokrywką. Potem odkrywam i smażę normalnie do końca. Usmażone
Gotowanie...to proste !puree do obiadu zaplanowałam z tahiną, kotlety postanowiłam też zrobić z dodatkiem sezamu, który znajduje się w mieszance zaatar. Składniki (na 4 kotlety): podwójna pierś kurczaka sól pieprz kozieradka 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 1,5 łyżeczki zaataru jajko olej Pierś kurczaka podzielić na 4 części(...)Każdą rozbić tłuczkiem. Kotlety doprawić solą, pieprzem i kozieradką. Odstawić na ok. godzinę do przegryzienia smaków. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Na talerzyku wymieszać amarantus ekspandowany z zaatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora . ---------- Podobne: Kotlet z surówką
Weekendy w domu i ogrodziePyszny, delikatny, soczysty filet z kurczaka w jajku. Polecam. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2 jajka mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pierś umyć, wysuszuć i podzielić na cztery kotlety(...)Mięso delikatnie rozbić. Do miseczki wsypać mąkę, w drugiej roztrzepać jajko dodać sól i pieprz. Następnie kotlety obtaczać w mące. Rozgrzać tłuszcz na patelni, gdy będzie gorący każdy kotlet zanurzać w jajku i smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasischab jajka sól czosnkowa mąka kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania
Moje domowe kucharzeniemój kolejny pomysł na danie obiadowe ze schabu i nieco inny pomysł na tradycyjne kotlety schabowe. W ten sposób możemy odświeżyć i urozmaicić to popularne danie obiadowe oraz dodać mu więcej witamin i koloru. Mi taka wersja schabowych bardzo odpowiada, choć dla niektórych być może będzie zbyt kaloryczna, bo dochodzi żółty ser. Bardzo lubię schabowe zapiekane w piekarniku, bo nabierają(...)osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy plaster mięsa rozbiłam tłuczkiem na cienki kotlet. Rozbite kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety maczałam w jajku i w bułce i układałam na patelni na rozgrzanym oleju. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron, a następnie wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Marchewki obrałam
Waniliowe Improwizacjeradość z przygotowywania posiłków dla całej rodziny było czuć, miała we krwi ponadprzeciętne dbanie o nas, i nie mówię o rozpieszczaniu. Kotlety mielone – jest na nie masa sposobów począwszy od rodzaju mięsa po dodatki, ilość bułki tartej, jajek czy wody. Mielone podaję tradycyjnie z ziemniakami z wody lub puree oraz dodatkami takimi jak: marchew z groszkiem, mizerią, sałatką(...)dużych oczkach, a raz drobno posiekaną i przesmażoną na oleju. Dziś druga wersja. Do kotletów można dodać tarte pieczarki, marchew, pietruszkę, posiekaną paprykę, a także kukurydzę lub groszek. Będzie pysznie, mówię Wam! SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 średnie cebule 2 jajka 1/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki wody lub nieco więcej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia
Zasmakuj KuchniKotlety schabowe to chyba najpopularniejsze niedzielne danie obiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy(...)kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety z obu stron posypujemy solą, pieprzem, paprykami. Na głębokim talerzyku roztrzepujemy jajka a na drugi, płytki talerz sypiemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaawykonania . Składniki : 4 plastry karkówki – grube około 2 cm z jak najmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej 100- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego lub kopconego ) olej do smażenia Karkówkę rozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około(...)Solimy , smarujemy musztardą ( jedna łyżeczka na jeden kotlet ) , pieprzymy , obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dość dużym ogniu ( jak schabowy ) . Jajka smażymy jako tzw . sadzone . Można z jednej strony , wtedy jest ładne żółtko , a Ci co nie lubią surowego białka mogą je przykryć na minutkę , dwie przykrywką i wtedy , dojdą ( ja tak robię
Ogrodnik w podróżyprawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego sól i pieprz ząbek czosnku sok z jednej dużej(...)Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę, lekko rozgniecione płatki i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potem jajku i panierce z serem i płatkami. Rozgrzać patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na już rozgrzany położyć kotlety. Smażyć na średnim ogniu
Gosia gotujeBardzo je lubię, ale moje chłopaki nie bardzo. Nie, to nie :) Więcej dla mnie :) Dla nich, zrobiłam mięsne i każdy był zadowolony :) Z podanych składników wyszło mi pięć kotletów. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 bułka pszenna szczypiorek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie. Jajka utrzeć(...)tarce o małych oczkach. Szczypiorek pokroić i wrzucić do jajek. Dodać odciśniętą bułkę i wbić jajko. Przyprawić sola i pieprzem. Wyrobić ręką. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony
Agusiowe smakołykitradycyjnych kotletów, które pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Pierwszy raz takie kotlety jadłam wiele lat temu w restauracji i od tego czasu przyrządzam je dość często na obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * około 1/2 kg pieczarek * starty żółty ser na tarce o dużych oczkach * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia * sól, pieprz i ulubione(...)Pierś z kurczaka rozkroić, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Z obu stron doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. W jednej miseczce rozklepać jajko, w drugiej wysypać bułkę tartą. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety układać na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczarki pokroić w drobniejsze kawałki, podsmażyć na odrobinie
Zrób to smacznieminutach odciskamy bułkę z mleka. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, sól (około 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprz, 1/2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1/3 łyżeczki suszonego, jajko i dokładnie wyrabiamy. Żeby kotlety były zwarte i się nie rozpadały należy bardzo dokładnie wyrobić masę mięsną, powinno to trwać nie krócej niż 10 minut. Tak przygotowane mięso dzielimy na 5 równych(...)części, z każdej formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy do grubości kotleta schabowego. PANIERKA: mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Każdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Najlepiej smakuje z kopytkami i marchewką na gęsto lub młodą kapustą
Rozpustne gotowaniePora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy. Składniki 4 kotlety schabowe 1 cebula 3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety ) sól, pieprz mąka, 2 jajka, bułka tarta Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy(...)całą noc ) Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką
Moje WyrobyKotlety z jajek to wegetariańska lub postna propozycja. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Wersja kotletów jajecznych z musztardą przypadłą mi szczególnie, bo mają wyrazisty smak. Składniki: 7 jajek 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz dodatkowo: bułka tarta do panierowania(...)masła. Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, śmietaną, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca. Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Symfonia smakowa