coś co człowiek jednak lubi. Jak dla mnie mięsnych nie muszę jeść, ale warzywne to moja nowe odkrycie. Już z kaszy robiłam różne wariacje, a tym razem kotlety z brokuła i jajek. Dodatek sera żółtego daje idealne połączenie, a gdy chcemy jednak nie zjeść wegetariańsko można spokojnie dodać szynki. Jak dla mnie idelany dodatek do obiadu(...)jajko, brokuła, szynkę i ser i miksujemy - czas 5-6 s/ obr 5-6 (sprawdzamy żeby nie zrobiła się papka) dodajemy bułkę tartą i przyprawy i mieszamy - czas 5 s/obroty wsteczne tradycyjnie brokuła gotujemy al dente - odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia do melaksera wkładamy wszystkie składniki i dokładnie miskujemy (żeby nie zrobiła się papka) już tak samo formujemy niewielkie kotlety
Gotowanie z pasjąmięsa Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka: 1 kg zgrabnego filetu z indyka 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry 2 jajka bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia marynata na kotlety z indyka: 1/2 filiżanki dobrej oliwy sok z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka oregano szczypta rozmarynu 2 łyżki przyprawy do gyrosa sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)mieszamy. Krok 4. Sznycle z indyka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Krok 4. Zamarynowane kotlety z indyka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor. Smażone filety z indyka podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz sezonową sałatką . Obficie posypujemy zieleniną
Moja Książka KucharskaSezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogóreczkiem kiszonym i duszoną marchewką.Same pyszności,naprawdę polecam spróbować. Składniki na 6 szt: 6 kotletów schabowych 30-35 dag kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić i doprawić solą,pieprzem. Kapustę ugotować,odlać wodę i drobno pokroić.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu,dodać marchewkę startą na tarce(...)poddusić.Następnie dodać kapustę i całość dusić jeszcze ok 10 min.Farsz doprawić na ostro. Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie,zwinąć w kształt rolady i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Mam nadzieję,że roladki wyglądają na tyle apetycznie,ze skorzystacie z przyjemnością z tego przepisu.Naprawdę polecam
Niespełnione zdolności kulinarneRobiliście kotlety rybne? Ja ostatnio testowałam ten przepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:) Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: · 500 dkg filetów ulubionej ryby · 1 kg ziemniaków · 2 łyżki posiekanej natki(...)ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uformować kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamielone Drukuj przepis Porcji: ok. 8 Czas gotowania: 30 min Składniki 500 g mięsa wieprzowo-wołowego sucha kajzerka mleko do moczenia kajzerki (około 3/4 szklanki) mała cebulka jajko bułka tarta do obtaczania kotletów pieprz i sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Przepis 1 Bułkę wkładamy do miski z odrobiną mleka, aby namiękła. Kiedy jest zbyt sucha, dolewamy jeszcze mleka(...)zmięknięciu rozrywamy ją na drobne kawałki i mieszamy ją dokładnie z mięsem. 2 Do całości dodajemy jajko praz cebulkę startą na tarce o małych oczkach oraz mieszamy, do dokładnego połączenia się składników. 3 Solimy i pieprzymy do smaku. 4 Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Porady Zróbcie do kotletów sałatkę z marchwi
Kuchnia Bazyliigorsze. Pamiętam nawet gdzie jadłam najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem lub masłem ziołowym. Niekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka rozklepujemy przez(...)stron. Na jednym brzegu kładziemy kawałek masła ( 4 cm/1 ½ cm ), zwijamy kawałek, później brzegi i do końca całego kotleta. Ważne jest aby masło położyć od strony gładkiej kotleta. Obtaczamy dokładnie w mące, jajku i bułce tartej ( użyta mąka powoduje lepsze przyklejenie się jajka). W rękach jeszcze formujemy odpowiedni kształt. Smażymy na głębokim tłuszczu przez 15 – 20 minut, najlepiej we frytkownicy
Smaki Ewypysznej domowej surówki z pomidora i ogórka. Składniki na 2 porcje: 4 ziemniaki (średniej wielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej 1 jajko bułka trata pieprz cayenne 2 pomidory 4 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli łyżka octu 3 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ogórki obieramy(...)odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części - gotujemy w osolonej wodzie 5 min. od momentu zagotowania. Odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kotlety schabowe rozbijamy, maczamy w rozbełtanym jajku, posypujemy (z obu stron) pieprzem cayenne i obtaczamy w bułce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (opcja grill) i wkładamy ziemniaki - zapiekamy (bez przykrycia
Alutka-GotujeMałgosia firmy Rafex - płatki owsiane - olej słonecznikowy do smażenia Piersi rozbijam na kotlety. Posypuję przyprawami: sól, kolorowy pieprz, przyprawa do mięs Jaś i Małgosia. Rozbijam jajko widelcem i zanurzam w nim kotlety, a następnie obtaczam dokładnie w płatkach owsianych. Smażę na złoty kolor. Prosta i smaczna alternatywa dla tradycyjnej panierki. SMACZNEGO
Wielopokoleniowołyżeczki bułki tartej przyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól morska pieprz (można użyć gotowej przyprawy do ryb) ponadto: panierka: jajko + ok. 2 łyżki mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku - dokładnie odsączamy. Czosnek wraz z cebulą drobno siekamy - przekładamy do miski. Dodajemy(...)zmieloną rybę, bułkę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy (po szczypcie). Wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotlety w formie walca, a w środku każdego umieszczamy paluszki krabowe - surimi. Staramy się, aby surimi było całkowicie "schowane" w masie rybnej. Następnie każdego kotlecika obtaczamy kolejno: w mące, w rozbełtanym jajku z mlekiem, w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Słodka StronaTakie kotlety znakomicie sprawdzą się na domowych imprezach jako ciepła przekąska. Możemy w ten sam sposób zrobić niewielki kąski i podać je z frytkami i sosem czosnkowym. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do gyrosa 200 g krakersów Sól Pieprz 2 jajka Krakersy rozbijamy na drobną panierkę. Możemy to zrobić za pomocą blendera lub zwykłego tłuczka i woreczka. Filet(...)płaty. Każdy rozbijamy tłuczkiem. Z każdej strony mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grosa. Soli używamy bardzo niewiele, ponieważ krakersy są już odpowiednio słone. Każdy kotlet maczamy w rozmąconym jajku i krakersowej panierce. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem
VioletoweKucharzenierzeczywiście inny smak, ale taki kotlet ma coś wyjątkowego w sobie… pycha! Składniki: - 4 kotlety schabowe z kością; - czosnek w proszku; - sól, pieprz; - jajko; - bułka tarta; - olej rzepakowy do smażenia; Wykonanie: Kotlety kroimy dokładnie myjemy, bo podczas rozkrajania mięsa kości lekko się kruszą i trzeba obmyć z odłamków, solimy z obydwu stron. Jajko rozbełtać, dodać pieprz i czosnek. Każdy(...)kawałek mięsa rozbijamy, moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (aż z kości przestanie wypływać sok). Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/kotlet-schabowy-z-koscia/&blog=http://dom-agi.pl';
dom-agi.plJeśli po Świętach nie macie jeszcze dość jajek, to polecam wykonanie kotletów jajecznych z dodatkiem brokuła. To świetne bezmięsne i bezglutenowe rozwiązanie na szybki, pełnowartościowy i smaczny obiad. Składniki (na 10 placków): 5 jajek ugotowanych na twardo mały brokuł (ok. 250 g) duże jajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz olej do smażenia Brokuła podzielić
Weekendy w domu i ogrodziepomysł zrobienia mielonych w tej wersji wpadłam trochę przypadkiem, robiąc farsz do schabowych pierożków. Została mi odrobina farszu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę(...)oleju. Pora kroimy w pióra. Mięso mielone łączymy z porem, grzybami oraz lekko namoczoną bułka tartą i jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego lub odrobinę soli do smaku a także szczyptę pieprzu. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a potem smażymy
Bon appetit mon amiepowiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na nie ostatnio przeglądając swoje kulinarne zbiory. Ponieważ za pierwszym razem bardzo nam smakowały długo nie zastanawiałam(...)Wami. Koniecznie wypróbujcie bo są przepyszne. Polecam bardzo ;) Talerz pochodzi z kolekcji Filona- Porcelana Bogucice Składniki: 6 marchewek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku pieprz do smaku 5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać
Krakowskie smaki Ani