Hiszpańskie krokiety to jeden z tych przepisów, w których możliwość wykonania bardzo wątpiłam. Że niby beszamel może być tak gęsty, żeby formować z niego kotlety? Niemożliwe! A jednak, myliłam się. Krokiety hiszpańskie są w smaku bardzo delikatne, tak samo jak i w konsystencji. Zestawiłam je więc z intensywniejszym w smaku puree. Wyszło pysznie i niezwykle (dla mnie) smakowo - nietypowo :) KROKIETY(...)odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki na puree: - ziemniaki - słodka śmietanka (dowolna procentowość) - masło - świeże zioła
Życie zamknięte w smakumoim blogu znajdziecie kilka przepisów na kotlety mielone, m.in. nadziane pieczarkami , boczniakami , żółtym serem , jajkiem z płynnym żółtkiem czy szpinakiem . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko(...)jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszonego pora, posiekany koperek i przyprawy (sól, pieprz z ostrą papryką). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 6-8 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety
Ugotowaćmusiałam jakoś je wykorzystać. I jak każde tego typu danie, kotlety z ziemniaków i ciecierzycy są naprawdę mega smaczne Kotlety z ziemniaków i ciecierzycy Składniki na 6 kotletów : 250 g ziemniaków jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki ryżowej 100 g ciecierzycy 5 suszonych pomidorów natka pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz + oliwa do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze(...)praskę, pomidory pokrojone w kostkę, natkę pietruszki posiekaną, jajko oraz mąkę ryżową i ziemniaczaną. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. Masę podziel na 6 części. Z każdej z nich formuj okrągłego kotlecika. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać do niej bułkę tartą. Gotowe kotleciki smaż na rozgrzanej oliwie. Kotlety z ziemniaków i ciecierzycy podawaj z ulubionymi dodatkami
365 dni dookoła kuchnijaglanej. Zdrowe i smaczne! W piątki zaczynam pracę godzinę wcześniej, więc zrobiłam kotlety, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Proponuje podawać kotleciki z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Kotlety są bez dodatku jajka, więc są odpowiednie dla wegan :-) Życzę miłego kucharzenia 😊 Składniki: brokuł 500 g, kasza jaglana pół szklanki, woda 1,5 szklanki, koperek posiekany 3 łyżki, mąka pszenna
kulinarne odsłony patimoże na stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy na nie można znaleźć pod różnymi nazwami (kotlety, bitki, zrazy) w kilku książkach: Aliny Gniewkowskiej „współczesna kuchnia domowa” z 1927 roku „uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Marii Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim” z 1889 rok. Dzisiaj przedstawiam(...)Cebulę i bułkę zmiksować (w niektórych przepisach cebulę posiekać i poddusić na maśle). Śledzie, rozbełtane jajko, bułkę i cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Formować kotlety. Oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconym jajku. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na maśle, gdy się zrumienią wstawić do piekarnika nagrzanego, do 180 stopni na 2-4 minuty
królestwo garówSkładniki: (porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Boczek wędzony 100 g Szczypiorek 1/2 pęczka Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może(...)mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Do ciasta dodać podsmażony boczek na suchej patenie orz posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. Z ciasta uformować 14 kotletów. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygodyKotlety z zielonej soczewicy – danie, które podbije serca nie tylko wegetarian i wegan, ale również mięsożerców Moim zdaniem ich smak można porównać do tradycyjnych kotletów
365 dni dookoła kuchnismażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy Develey 2 łyżki majonezu wiejskiego Develey lubczyk suszony vegeta 5 łyżek oleju Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić
Moje domowe kucharzenieskładniki (3 porcje): 1-2 sztuki średniej wielkości ok. 20 cm średnicy ( kania vel sowa na głowę), 2-3 jajka, 50 ml mleka, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia, Przygotowanie kotletów „schabowych” z kani: Do smażenia wykorzystujemy tylko kapelusze. Kanie oczyszczamy, delikatnie płuczemy i osuszamy. Doprawiamy(...)solą i pieprzem z obu stron. Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy za pomocą widelca. Kani przygotowujemy do smażenia identycznie jak kotleta schabowego . Kapelusze maczamy z obu stron najpierw w mące, potem w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Kanie smażymy na dużej patelni, aby się mogły dokładnie usmażyć. Wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremskiej Parczew 1/2 łyżeczki Koncentratu chili Proeco Polska 500 ml wody 2 łyżeczki domowej vegety pieprz do smaku 3 łyżeczki mąki 5 kotletów schabowych bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia Wykonanie sosu: Połowę wody wlać do garnka, następnie dodać 2 łyżki musztardy, vegetę, 1/2 łyżeczki chili, pieprz(...)wywaru, gotować aż zgęstnieje.Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy to dodajcie całą łyżeczkę koncentratu chili, ale uprzedzam jest bardzo ostry. Mięso umyć, osuszyć ręczniczkiem i rozbić kotlety. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem, zanurzać płat mięsa i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podawać polane sosem musztrdowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliniewielkiej ilości oleju podsmażamy do odparowania wody. Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy lekko tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach
Kulinarne życiePomysł na takie kotlety wyszedł przypadkowo, bo został farsz z gołąbki-z-ziemniakami -- -- -- -- Do farszu dodajemy jajko, bułkę tartą i formujemy kotlety. Otaczamy mąką i smażymy na złoto brązowo z każdej strony. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego
chleba naszegoniedziela i z pewnością w większości domów będzie słychać charakterystyczne dla tego dnia stukanie :) Te kotlety schabowe można zrobić cichutko, zdradzi nas jedynie przepiękny zapach z piekarnika. Kotlety schabowe zapiekane w jajku. Mięsko w smaku wychodzi kruche, delikatne, ale również sycące. Składniki: * 6 plastrów schabu ok. 1,5 centymetra * 2 jajka * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej * przyprawy po ok. 1/3 łyżeczki(...)główki czosnku * odrobina oleju do smażenia Jajka rozkłóciłam, dodałam przyprawy, mąkę ziemniaczaną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porcje mięsa przełożyłam do miseczki i zalałam je masą jajeczną. Przyprawy dałam akurat takie jakie lubimy w domu. Można poeksperymentować i dodać własne, wedle własnego smaku. Tak zamarynowane mięso trzymałam w lodówce dobę. Po tym czasie kotlety przesmażyłam na dużym ogniu na złoty
Pieprzyć z Fantazjąpieczarek 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 150 ml mleka smalec wieprzowy 6 łyżek mąki 2 jajka 4 łyżki mleka do jajek 10 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kotlety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dolewamy mleko, wsypujemy lubczyk i dusimy na wolnym ogniu, do momentu odparowania. Do smaku(...)doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta umieszczamy farsz, kotlety składamy na pół, rozpłaszczamy. Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchencebula 1 jajko 1-2 łyżki śmietany kwaśnej 1-2 łyżki suszonej żurawiny Helio 1 czerstwa bułka bulion do namoczenia bułki sól, pieprz, wegeta, majeranek Bułkę namoczyć w bulionie, następnie odcisnąć. Żurawinę namoczyć, osączyć i pokroić.Do mięsa dodać pokrojoną cebulę i żurawiny, odciśniętą bułkę , jaja i przyprawy.Dokładnie wymieszać i formować kotlety. Smażyć z każdej ze stron
Moje domowe kucharzenie