smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży, 180 ml mleka (ciepłego mleka), 53 g cukru, 3 łyżki masła, 1 jajko, Polewa: 1/2 tabliczki czekolady białej, 3 kostki gorzkiej czekolady, Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki wsypać do miski
Delicious TitbitsKaszę kuskus należy zalać gorącym bulionem lub osoloną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie dodać jajko, kaszę manną bądź bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia się. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujeSkładniki: 700 g mięsa drobiowego (np. z udźca kurczaka bez skóry) 40 dag żółtego sera (np. mozzarella) 3 jajka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 2 marchewki 1 duża cebula 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy(...)żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Do mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne składniki. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dłonią na jednolitą masę. Uformowane dłońmi kotlety układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut
Qchnia po prostuprzepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy(...)przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. W tym samym czasie smażymy na maśle na patelni jajko sadzone. Również w tym samym czasie podpiekamy
Marder&Marder Manufacturetaki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano(...)Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto-brązowo. Kotlecików wyszło mi sporo. Część można zamrozić lub zjeść następnego dnia. Są wtedy równie dobre. Takie kotlety można podać tradycyjnie: z ziemniaczkami i surówką/mizerią/sałatką lub z moim pomysłem na ryż. Na bazie ryżu można wyczarować masę przeróżnych potraw. Może stanowić samodzielne danie
Ratunku obiadKurczak po francusku – pyszne danie, którego przygotowanie zajmie nie więcej 20 minut. Zrób sobie pyszny lunch – bardzo prosty, ale wykwintny – zamiast smutnego kotleta! Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Z kurczakiem po francusku jest jak z fasolką po bretońsku – z Francją nie ma nic wspólnego. Danie jest nawet bardziej zakręcone. Potrawa(...)Posól i popierz kurczaka. Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, a następnie panieruj w jajku. Rozgrzej patelnię, na której smażona była cytryna. Kiedy tłuszcz mocno się rozgrzeje, wykładaj na niego panierowane filety. Smaż na średnim ogniu, aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów – po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż usmażone filety na talerz wyłożony
Niedzielny kucharznadziewałam też kotlety mielone, ale zawsze wypełnienia było jak dla mnie zbyt mało. I tak zrodził się pomysł na gniazdka z mięsa mielonego, które po brzegi można wypchać ulubionym farszem. :-) Padło na szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki(...)Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe. 3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej
Szefowa kuchnicebula np.czerwona ➽1 łyżka natki pietruszki ➽2 jajka ➽2 Łyżki majonezu ➽2 łyżki musztardy ➽ 1łyżka ketchupu ➽sól i pieprz do smaku ➽1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oleju na złoty kolor. 2. Do miski przekładam wszystkie składniki kotletów i dokładnie łączę ze sobą. 3. Formuję kotleciki wielkości śliwek
Gotowanie Patkiniestandardowego. Tak jak na tego typu kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, która przypadła nam do gustu i na pewno je jeszcze przyrządzimy. Składniki: 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 100 g sera feta 1 mała cukinia 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pieprz, tymianek, oregano(...)Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy dużą szczyptą soli i odstawiamy, aby puściła sok. W misce umieszczamy mięso, wbijamy jajko i dodajemy ser feta pokruszony na drobne kawałki Po kilku minutach cukinię odciskamy i dodajemy ją do miski z mięsem. Dosypujemy 2 łyżki bułki tartej i przyprawiamy (na początku lepiej mniej, zawsze można
My simple kitchenwszystkie kupione bułki zostały zjedzone, a już dzień czy dwa później nikt już nie chce na nie patrzeć. Oczywiście można je dosuszyć i użyć do kotletów mielonych, pasztetów lub zetrzeć na tartą bułkę. Ja mam inną propozycję, mianowicie zapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu(...)zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny – 1/2 szklanki śmietany 30% – sól, pieprz do smaku – pomidorki koktajlowe Wykonanie: – Bułki pokroić w kostkę
To co kochamMielone ,serowe , kotlety z piersi kurczaka Kurczak , często kości na naszym stole i czasami już wymęcza , więc ciągle , trzeba szukać nowych sposobów na jego podanie . Dobrym pomysłem są kotleciki z piersi kurczaka , z żółtym serem . Smakują wyśmienicie , zarówno na ciepło do obiadu , jak i na zimno w kanapce z majonezem Bardzo szybkie i proste , danie . Składniki na 4 osoby(...)dwukrotnie , przepuszczamy przez grube oczka . Wbijamy do nich jajko , dodajemy namoczoną w mleku połowę czerstwej bułki ( musi być rozmoczona , przed dodaniem rozetrzyjcie ją w dłoniach ,żeby nie było grudek ) , wsypujemy starty ser , gałkę muszkatołową , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy na gładką masę . Bułkę tarta mieszamy z curry . Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę
Ogrodnik w podróżyodmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki(...)gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Sos pomidorowy
Fabryka pomysłówLubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki swoim właściwością klejącym świetnie zamyka w formie wegańskiego kotlecika przeróżne smakołyki takie jak orzechy nerkowca czy morwę białą. Możemy go dostać w wygodnej zmielonej postaci. Muszę wspomnieć że len to mistrz we wspomaganiu metabolizmu(...)pokrojoną w kostkę morelę, 100ml wody, miód zagotowujemy chwilę w rondelku. Dodajemy sambal, błonnik jabłkowy, tymianek oraz cytrynę - blendujemy i przeciskamy przez sito do metalowego dzbanuszka z dziubkiem Kotlet: Mielony len mieszamy z wodą aż stworzy się kleista konsystencja, dokładamy nerkowca i morwę, czosnek niedżwiedzi. Doprawiamy sosem sojowym i mieszamy, formując następnie 2 zwarte kotleciki. Smażymy na małym ogniu
Kuchnia PROzdrowotnaKażdy Polak lubi na obiad dostać dobry kawał mięsa, dziś u mnie każdemu znane kotlety bite, tym razem drobiowe, proste danie w trochę innej formie. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 cebula mleko sól pieprz żurawina leśna firmy Moryń PANIERKA: olej jajko+mleko bułka tarta+mąka pszenna WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka kroimy na plastry, ubijamy. Cebulę kroimy w talarki
Dziś Ja gotujeSkładniki: 1 brokuł 3 ziemniaki 2 jajka 1 łyżeczka curry sól, pieprz sos chili Przygotowanie: Brokuła ugotować na parze i zmielić w blenderze. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o … Czytaj dalej Pieczone kotlety brokułowe
czarrna od kuchni