kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:156/406)

Sasznie - kresowe kotleciki z twarogiem 175

Dzisiaj  prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub stopionym masłem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanki mąki 1 jajko Sól Farsz: ok. 350 gram twarogu 1 jajko 2 cebule Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy(...)ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Twaróg dokładnie ucieramy z jajkiem, solą, pieprzem i na koniec dodajemy podsmażoną cebulę. Wałek ciasta kroimy na plastry, rozpłaszczamy, nadziewamy farszem twarogowym i zlepiamy brzegi. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Podajemy gorące polane stopionym masłem lub gęstą

Smaki Ewy
Wege- burgery z cukinii 129

bardziej ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej(...)dodaję ugotowaną kaszę, posiekane zioła, jajka, tempurę, otręby, siemię lniane oraz sól i pieprz. Wyrabiam składniki przez kilka minut a następnie dzielę masę na 5-6 równych części, z każdej z nich formuję burgera, którego obtaczam w tempurze i smażę na rozgrzanym tłuszczu (na średnim ogniu) po 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety powinny być z wierzchu chrupiące. Podaję

Mango Papaja
Soczyste kotlety mielone 193

użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia. Składniki: (na około 10 średnich kotletów) 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna około 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany 2 łyżki

Kuchcik gotuje
ROLADKI DROBIOWE Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW 132

potrzeba, by wyczarować pyszny obiad. Roladki z piersi kurczaka z pastą z suszonych pomidorów to był strzał w dziesiątkę. Obiad wyszedł przepyszny a roladki to idealna odmiana dla tradycyjnych kotletów. Przyrządza je się bardzo łatwo i szybko, polecam :)  Do przygotowania roladek wykorzystałam  pastę z suszonych pomidorów z czosnkiem  firmy  Ole! Pasta jest naprawdę smaczna i mimo(...)pierś z kurczaka * słoik pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem * sól, pieprz *  przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić na dwie połówki. Rozbić tłuczkiem na cienki kotlet. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Posmarować cienką warstwę  pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem

Zrób to smacznie
Placki z białej kapusty 140

Niedawno na blogu Weganona zobaczyłam przepis na białostockie kotlety z białej kapusty. Przypomniały mi się wtedy kulki kapuściane smażone w głębokim oleju w jednej z warszawskich, wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem. Składniki(...)pietruszki posiekać drobno. Dodać do kapusty. Do warzyw dodać jajka, przyprawy i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać.  Doprawić do smaku solą. Odstawić na ok. kwadrans, by bułka tarta nabrała wilgoci (nie będzie wtedy chrzęścić przy gryzieniu placków). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi dłońmi formować placki (wielkości podobnej do kotletów mielonych). Układać na patelni i smażyć na palniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Siekane kotlety z kurczaka i cukinii 1158

smaku 1 średnia cukinia – ok. 400g pół pęczka natki pietruszki – ok. 10g 3 średnie łodyżki szczypiorku 1 jajko 50g sera żółtego 2 łyżki gęstego majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, dodać(...)tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. po tym czasie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dodać cukinię do kurczaka. Dorzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, surowe jajko, majonez, mąkę pszenną i starty na tarce ser żółty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na małe kotleciki. Smażyć

Kulinarne Przeboje
Kotlety siekane z karkówki 541

cukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób na rozmnożenie mięsa 😉 SKŁADNIKI 4 plastry karkówki wieprzowej ok. 1/2 kg, 1 cebula 3 ząbki czosnku ćwiartka papryki 1 jajko, 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól do smaku, majeranek olej(...)posiekany czosnek, mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej. Do miski z posiekanym mięsem wbijamy 1-2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety z karkówki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z surówką z pora i jabłek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane. 252

Kotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)siebie, że chłonie dużo tłuszczu, a od niej ziemniaki nasiąkają jak gąbka, nim się jeszcze jajko zetnie. Natomiast samo jajko, po zetknięciu z gorącym tłuszczem ścina się i tak zamyka przenikanie tłuszczu w głąb kotleta. Tego tłuszczu też dajemy bardzo niewiele, tyle aby zwilżyć powierzchnię. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku i gotowe. Dodatki dowolne, co kto ma, lub co lubi

Dieta moja pasja
Kotlety mielone z brokułem 118

Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.  Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 200

sosem pieczarkowym oraz ziemniakami lub ugotowaną komosą ryżową. Szczerze polecam :) Składniki na 4 porcje(8 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/3 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki 150 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz 1 jajko bułka tarta  olej do smażenia Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno w plasterki(...)pietruszkę, farsz wymieszać i ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać wodę i wbić jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Mocno spłaszczyć i na środek mięsa mielonego położyć (lekko "wbijając" w mięso) farsz pieczarkowy. Całość zawinąć i uformować kulkę. Lekko

Ugotować
Kotlety z kalafiora 206

podzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Ostudzić, a następnie rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. 2. Dodać 2 jajka, kaszę mannę, 1/2 szklanki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 3. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Pasja Smaku
Gołąbki inaczej 240

wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo(...)ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy

Salonik smaków
KOTLETY SCHABOWE 162

należy je bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety powinny w niej poleżeć co najmniej 2 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć i panierować kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Najlepiej smakują smażone na smalcu lub klarowanym maśle.  Pamiętajmy, że panierować należy tuż przed samym smażeniem(...)cienko rozbijamy na dość duże kotlety. Wkładamy do salaterki lub innego naczynia i zalewamy mlekiem. Dodajemy pokrojoną cebulkę. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania ( można na noc). Filety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (ostrożnie, gdyż wcześniej były już doprawiane) i panierujemy kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej doprawionej

cool and minty
Kotleciki w panierce Nuggetsy 133

Kotleciki w panierce Nuggetsy Dziś na obiad proponuje, kotlety drobiowe w pieczarkach, w pysznej panierce. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        10 dużych pieczarek ·        1 Filet z kurczaka ·        Jajko + 2 do panierki ·        1 łyżka przyprawy(...)usuwamy ogonki, myjemy i nakładamy farsz mięsny. 5.    Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w panierce do nuggetsów zmieszanej z proszek do sosu meksykańskiego, który znajduje się w opakowaniu. 6.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 7.    Kotlety gotowe. 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) 270

formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny  J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki  2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4   szklanki mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki majeranku(...)drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą.  Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.  Roladki możemy spiąć go wykałaczką, ale nie jest to koniecznie. Na patelni rozgrzewamy około 1 centymetrową warstwę oleju, smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania