kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:153/406)

Pikantne burgery z grilla 125

gazowana, ok 30-40 ml soku z cytryn Limmi , kostki lodu opcjonalnie łyżeczka miodu Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Dodajemy mięso, przyprawy i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na kilka minut. Z masy formujemy kotlety - trochę mniejsze od dłoni, ana grubość około 2 cm. Grillujemy z obu stron na grillu tradycyjnym lub elektrycznym. Lemoniada: do wody dodajemy

Lena Gotuje
Jaglany snickers 140

kasza jaglana. Pamiętam, jak w święta jadłam jaglany pudding piernikowy - palce lizać 😋 O samej kaszy pisałam już przy okazji kotlecików z kaszy jaglanej i jajek (niektórzy nie wierzyli, że ze słodkiej kaszy jaglanej mogę zrobić kotlety na obiad 😄). Tym razem wykorzystałam ją do zrobienia zdrowszej wersji snickersa. Ten deser z kaszy jaglanej ma jeszcze jeden dodatkowy niewątpliwy plus - można

Z notatnika dietetyka
Zapiekane gołąbki bez zawijania FIT 252

rozdrabniamy w melakserze, a następnie blanszujemy, wrzucając do wrzątku i po zagotowaniu odcedzając na sitku, studzimy. Cebulę drobno kroimy. Mięso łączymy z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy 19-20 kotletów, a następnie krótko obsmażamy na patelni. Układamy w dużej brytfance z zachowaniem odstępów. SOS: W rondelku przecier pomidorowy łączymy z bulionem i ziołami prowansalskimi

Be Fit Be Strong
Gołąbki bez zawijania 76

cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety. Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami. Przecier pomidorowy wymieszaj

Przepisy na widelcu
Boczniaki a’la schabowe + film 79

danie nie tylko tanie, ale i szybkie i bardzo smaczne. Takie kotleciki będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych, ciekawym dodatkiem do drugiego dania lub pyszną przekąską.     składniki na 2 porcje 300 g boczniaków 500 ml zimnego mleka 2 jajka mąka pszenna do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Z opłukanych boczniaków(...)Wymoczone grzyby odsączamy a następnie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Boczniaki dokładnie obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych jajkach a na końcu panierujemy je w bułce tartej, smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł Boczniaki a’la schabowe + film

Smakowite Dania
Pieczone gołąbki bez zawijania 163

kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podsmażone gołąbki układamy na blaszce, podlewamy bulionem i przykrywamy dokładnie folią

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety ryżowe 108

maśle. Mieszamy z gotowym ryżem, odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu kroimy drobno lub ścieramy na tarce ugotowane jajka, dodajemy do ryżu wraz z surowym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy w dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Gotowe kotlety odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi

Kulinarne przemyslenia
Makaronowe gniazdka z klopsikami 126

sosu pomidorowego i dodajemy do całości, mieszamy *** *** Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki *** *** W żaroodpornym naczyniu wykładamy surowe gniazdka makaronowe (użyłam cienkiego makaronu, jeżeli chcemy użyć grubszego

Blog z Apetytem
Kotlety Mielone - najlepszy przepis 115

olej do smażenia WYKONANIE: 1. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobną kostkę, jajko, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie wymieszać. 3. Formować kotlety, oprószyć bułką tartą albo panierem, smażyć na oleju z obydwóch stron

Dziś Ja gotuje
Cordon Bleu z Kurczaka 132

SKŁADNIKI: 1 duży filet (na 6 kotletów) 6 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego sól pieprz 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia WYKONANIE: 1. Fileta pokroić na plastry, rozbić dość cienko, każdego posolić i popieprzyć. 2. Na każdego fileta nałożyć szynkę na całej długości, oraz ser żółty na połowie, po czym złożyć

Dziś Ja gotuje
Smażona cukinia 151

smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie to najlepsze "letnie" kotlety jakie zawsze w wakacje przygotowuję. Spróbujcie! 1 młoda cukinia kilka jajek bułka tarta olej sól pieprz zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię pokroić w niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym 169

pyszny pomysł na obiad. Piersi obtoczone są w cieście zbliżonym do naleśnikowego z dodatkiem startej cukinii. Przepis polecam wszystkim, którzy chcą nieco urozmaicić zwykłe kotlety z kurczaka. Składniki: podwójna pierś z kurczaka pół młodej cukinii jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Piersi dzielimy na porcje i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cukinię ścieramy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety ziemniaczane 318

pyszne kotleciki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami. Można oczywiście zrobić w wersji wegetariańskiej, ale my zrobiliśmy takie i wyszło pyszne. Składniki na ok 12 kotletów: - 0,5kg ziemniaków - 250g boczku - 5 pieczarek - mała cebula - 3 jajka - pieprz, sól do smaku - smalec lub olej kokosowy - mąka i bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ugotować osolone ziemniaki, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Boczek

Tanio szybko zdrowo
Spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie 132

interesująca propozycja, którą można poznać jeśli ktoś lubi próbować nowe rzeczy. Składniki na spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie (4 porcje): mięso na kotlety z indyka 500 g cytryna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz opakowanie makaronu spaghetti 400 g 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od jego wielkości) śmietana

Karola gotuje
Kotlety mielone 134

Tradycyjne kotlety mielone w moim domu :) Szybka, mięsna propozycja obiadowa. Pychota. Składniki na kotlety mielone (około 8 sztuk): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g  jajko cebula sucha bułka kopiata łyżeczka Vegety łyżeczka pieprzu bułka tarta Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na patelni. Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku. Odcisnąć z nadmiaru cieczy. Dokładnie wymieszać

Karola gotuje
Kotlety z boczniaków 131

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie kotlety z boczniaków. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 500 g boczniaków - 2 jajka - bułkę tartą - sól i pieprz - olej do smażenia 1. Grzyby płuczemy i osuszamy, a następnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem. 2. Tak przygotowane maczamy w rozbełtanym jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. 3. Boczniaki smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Bez Cebuli
Kotlety z białej kaszy gryczanej 222

gryczanej. Nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są bardzo smaczne i sycące. Idealne jako alternatywa dań mięsnych oraz wspaniały posiłek dla wegetarianina :) Zapraszam! Kotlety z kaszy gryczanej Składniki: 1 paczuszka kaszy gryczanej białej 2 jajka bułka tarta szczypiorek, pietruszka mała cebula sól, pieprz lub kucharek olej Przygotowanie:  Kaszę ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę

Tagebuch po polsku
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3728

paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
kotlet z piersi z sosem z prawdziwków... 174

wlać wodę i dusić grzyby z 30 minut do odparowania wody, wlać śmietanę i gotować z 2 minuty, wsypac posiekany koperek piersi wyjąć z jajek, obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety podać z sosem i np. ziemniakami tłuczonymi z koperkiem - obiad jest pysznie smaczny..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety ziemniaczane z serkiem wiejskim 333

obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, ser, jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej albo płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron  na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 151

łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Moje miały wielkość dużego włoskiego orzecha. Podczas

W mojej kuchni
Burgery wieprzowe pav bhaji 158

jajko 1 łyżeczka przyprawy Pav Bhaji Masala     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średnich oczkach. Dodajemy jajko, przyprawę i dokładnie wyrabiamy z odrobiną gorącej wody. Formujemy na kotlety 2 cm, po czym grillujemy z obu stron. Podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce 160

ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię  kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kieszonki drobiowe w cieście naleśnikowym 121

Sposób przygotowania: Filety rozbijamy przez woreczek. Posypujemy ulubionymi przyprawami, na środek kładziemy ser, następnie kawałek papryki i pieczarki. Zwijamy, uważając by nic nie wypadło. Jajka z mlekiem, mąką i przyprawami roztrzepujemy na gęstą masę. Obtaczamy kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu. Po usmażeniu pozostawiamy na chwilę na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 163

miękkości. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kotlety mielone z indyka 124

wymieszać z przyprawą do mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić  na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu dodać sól, pieprz, jajko, bułkę oraz natkę pietruszki i koperek Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią). Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni

The Sweet Damsel
Grillowane mini burgery 193

przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.  Składniki:  (7 sztuk)  Kotlety:   - mięso z piersi kurczaka (250 g)  - otręby pszenne - 5 łyżek  - jajko - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - cebula - 1/2 sztuki  - pieprz Cayenne, szczypta soli  Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby

Fit-amina
ABC Gotowania - Marieta Marecka w akcji 125

dostępne, ale proste podstawy dla każdego.    Pokazuje jak radzić sobie z podstawowymi produktami, jak przygotować potrawy uznane za klasyczne. Czyli jak usmażyć kotleta schabowego, jak ugotować rosół... Inauguracyjny odcinek całej serii traktował o jajkach: jajka na miękko, jajka sadzone, jajecznica.... Niby proste, niby banalne, ale czy aby na pewno każdy wie, jak je przyrządzić... Marieta właśnie w łatwy

królestwo garów
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka 156

zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone. Z mięsa uformaować niewielkie kulki. Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności od wielkości klopsików. klopsiki odcedzić. 5. Klopsiki

Mama Gotuje
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 249

wiele lepsze ceny niż owołane Tesco. Mortadelę kroimy na cm paski. Jajko bełtamy z pieprzem i mlekiem. Mortadelę obtaczamy w bułce, następnie w jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą

BaRepas
Majonez wegański, Subway 156

Przepis od sióstr Lindy i Malwy. Pyszny wegański dodatek, który smakuje jak ten z jajkami! Najlepszy na mleku ryżowym. Na zdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki:   150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy

Qlinarnie i Qlinarnie
172. Paluszki z kurczaka 140

się już wam znudzą tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, wypróbujcie paluszki. 2 piesi z kurczaka 1 jajko ok 1 szklanki mielonych płatków kukurydzianych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia Piersi pokroić w długie słupki - paluszki. Posypać przyprawami i odstawić na  ok. pół godziny. Następnie paluszki maczać w roztrzepanym jaju z odrobiną wody i panierować w płatkach kukurydzianych

Jadło i czytadło
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 132

pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko   1 łyżeczka oregano   sól, pieprz

Symfonia smakowa
Oszukane gołąbki z jarmużem 191

wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym

Kulinarny Pamiętnik
Schabowy z "cycków" 162

Kotlety z piersi kurczaka..bardzo smaczne... 2 piersi  z kurczaka 2 jajka 1/2  szkl. mąki 1/2  szkl.bułki tartej 1/2  szkl. mleka sól, pieprz przyprawa do kurczaka   lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko  rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej

Moje domowe kucharzenie
Brak tytułu 210

Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :)     Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól

kolorowotorcikowo
Kotlety mielone z boczniaków, wegetariańskie pyszne danie 123

własnej uprawy ) 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 duży korzeń pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka miodu masło dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do ich smażenia Cebulę i pietruszkę obierz, posiekaj i zrumień na maśle(...)mięsa, sitkiem 8 , czyli takim drobniejszym ale nie za drobnym Masę przełóż do miski, dodając jajko, 2 łyżki bułki tartej, granulowany czosnek , maggi, sól i pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiaj do czasu aż składniki się połączą. Z masy formuj kotlety i każdy obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Serwuj

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z pesto i pestkami dyni 168

oryginalnego charakteru. Mięso o posmaku suszonych pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę, na pewno powtórzę taki obiad jeszcze nie raz. :-) Dodatkiem do kotletów mielonych była fasolka szparagowa i ekologiczny kuskus orkiszowy Symbio . 400g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 50g ekologicznych pestek dyni Symbio + garść do posypania 15 pomidorów suszonych w oleju  10 listków świeżej bazylii sól

Szefowa kuchni
Siekane kotlety z indykiem i botwinką 88

Tego typu kotlety najczęściej robi się z kurczaka, ale jak wiecie staram się go rzadko używać w kuchni. W sklepach mamy piękny zamiennik w postaci indyka, więc spokojnie można go użyć. Do tego postanowiłam dodać własnoręcznie zerwaną botwinę (tak, tak) i trochę ziół. Wyszło super.  Składniki: 500 g piersi(...)indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie łodyg, Wy możecie

Kardamonovy
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 262

dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany (niezbyt gęstej) sól i pieprz do smaku Kotlety: 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego) 2 kg białej kapusty (średnia główka) 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę szatkujemy i drobno siekamy. Zasypujemy czubatą łyżką soli, ugniatamy i odstawiamy(...)koniec blendowania dodajemy śmietanę. Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy. Na patelni podgrzewamy olej. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy niewielkie podłużne kotlety. Obsmażamy je z obu stron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania