kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:131/406)

Kotlety mielone z dzika 187

kotlety, to zupełnie inne mielone! Polecam!  składniki 400 -450 g  mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam mięso na gulasz) 5 ząbków czosnku - posiekane 40 g czerstwej bułki  1 łyżeczka świeżego lub 1/2  suszonego rozmarynu 1 liść szałwii 1/ łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki soli lub do smaku 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub więcej 1 jajko tarta(...)czosnek, szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Jeżeli mięso mamy w kawałku, zmielić je razem z odciśniętą bułką. W misce wymieszać  mięso  , jajko, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować sześć owalnych kotletów, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z   obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię

Stare Gary
Kotlety mielone z żółtym serem 207

Odkąd pamiętam, kotlety te są jednym z moich ulubionych dań. I choć wypróbowane w różnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka(...)mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Sakiewki drobiowe 253

niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny  pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego sól pieprz Ponadto: 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego sosu Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy(...)rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi nam dużą powierzchnię mięsa. Można go nabyć w sklepie Tradismak TUTAJ . Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy

MamaOskarka
KOTLETY MIELONE ZE SCHABU.PYSZNE I SOCZYSTE SCHABOWE 237

Przepis zaczerpnięty od Tomasza Strzelczyka  zaintrygował mnie od razu Kotlety zrobione przez niego w ten właśnie sposób wyglądały mega apetycznie! Musiałam więc wypróbować jego patent 😀 I nie żałuję. A może żałuję ... że tak późno 😉 Bo kotlety przygotowane w ten właśnie sposób są przepyszne! Kruche, mięciutkie i mega soczyste. Zdecydowanie lepsze od klasycznych schaboszczaków. Zachęcam do wypróbowania 😎 Na końcu postu(...)blat stołu, aby wybić ew. powietrze przez co masa będzie pięknie zwarta, a kotlety nie będą rozwalały sie podczas smażenia. Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm). I jak przy klasycznych schabowym panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
PANIEROWANE PIECZARKI JAK SCHABOWE + FILMIK 175

Panierowane pieczarki smakują rewelacyjne, można nimi zastąpić pysznego schabowego, delikatne i w dodatku z serem. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g średniej wielkości pieczarek 2 jajka + odrobina mleka sól mąka i bułka tara do panierowania tarty ser do posypania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Pieczarki myjemy i osuszamy, urywamy ogonki. Następnie każdą pieczarkę należy rozpłaszczyć tak aby powstały kotlet, najlepiej spłaszczają się pieczarki średniej wielkości, duże czasem pękają. Należy je posolić z każdej strony, następnie panierujemy w rozmąconym jajku, mace i bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Jeszcze gorące pozsypujemy tartym serem.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Mielone z kapuście 184

Mielone z kapuście Bardzo lubię kapustę za pewne większość z Was również, proponuje wykorzystać kotlety mielone i zatopić je w kapuście. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego ·        3 jajka ·        1 Cebula ·        1 marchew(...)Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. 2.    Cebulę obieramy drobno kroimy i łączymy z mięsem. 3.    Następnie dodajemy obraną i starta na tarce o dużych oczach marchew, wsypujemy majeranek oraz 2 łyżki bułki tartej i dokładanie wyrabiamy. 4.    Robimy okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Super kotlety z fasoli i ziemniaków. 195

najlepiej będzie wam odpowiadało jako dodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli.   Kotlety z fasoli i ziemniaków (4 osoby) Składniki: 3 szklanki fasoli (wcześniej namoczonej) 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula 2 jajka otręby sezam bułka tarta olej ryżowy majeranek, pieprz, cayenne Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i blendujemy na gładką masę. Ziemniaki(...)również dodajemy do masy. Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko i całe jajko. Białko z jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta

vegetanie
Kotlety mielone z pieczarkami 206

kotlety. Tym razem z dodatkiem pieczarek. Składniki : * pół kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej  * cebula * około 10 sztuk większych pieczarek * jajko * bułka tarta * sól , pieprz , ząbek czosnku Przygotowanie : Przesmażyć cebulę z pieczarkami. Połączyć z mięsem , przyprawić. Smażyć kotlety na złoty kolor. Tutaj podane z ziemniakami oraz gotowaną cukinią. Szybki , prosty przepis na smaczny obiad

Magiczne Życie Marty
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 116

nadaje kotletom treści, i lekkości i ziarnistej konsystencji. Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula 1 marchew pokrojona w paseczki 1 jajko(...)solą i pieprzem. Ubij kaszę tłuczkiem do zimniaków, ale niezbyt dokładnie. Krok 2 Włóż do kaszy mielone mięso, dodaj ½ łyżeczki soli, natkę pietruszki, wbij jajko i zagnieć całość na gładką masę. Uformuj z masy podłużne kotlety – na kształt cepelinów. Obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na niego greczaniki i smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety

Niedzielny kucharz
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 143

nadaje kotletom treści, i lekkości i ziarnistej konsystencji. Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula 1 marchew pokrojona w paseczki 1 jajko(...)solą i pieprzem. Ubij kaszę tłuczkiem do zimniaków, ale niezbyt dokładnie. Krok 2 Włóż do kaszy mielone mięso, dodaj ½ łyżeczki soli, natkę pietruszki, wbij jajko i zagnieć całość na gładką masę. Uformuj z masy podłużne kotlety – na kształt cepelinów. Obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na niego greczaniki i smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety

Niedzielny kucharz
Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu 1058

Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 brokuł (ok. 500g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia […] The post Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 214

dbamy o zdrowie nasze i najbliższych i że śledzimy trendy kuchni świata. Zwłaszcza, że wiele tych egzotycznych dań jest łatwiej zabrać na wynos i zjeść ze smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro(...)kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą

Ugotowane pozamiatane
Kotlety sojowe bezglutenowe FIT 89

proste w przygotowaniu, lekko słodkie i idealne do burgerów. W dodatku bez glutenu i bez laktozy, mniam! Spróbujcie Składniki na 12 kotletów: – 190-200g suchej soi (lub 400g ugotowanej, konserwowej) – 2 marchewki – 2 jajka – 1 duża cebula – 1-2 łyżki mąki (bezglutenowej) – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka tymianku(...)podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy do niej startą marchew i smażymy, aż będzie miękka (ok. 10 min). Soję mielimy w misie blendera i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kotlety i smażymy. Podajemy ze skyrem i szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Kotlety sojowe bezglutenowe FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ 96

dobry smak a do tego niedrogie. Uwielbiam takie proste rozwiązania i połączenia smakowe. Wystarczyła mi kromka chleba a na niej przekrojone na pół kotlety i miałam pyszną kolację :) Składniki na około 15-17 kotlecików: * 10 jajek * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem) * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki * sól do smaku * bułka tarta do panierki * olej

Zrób to smacznie
Kotlety smażone z udźca kurczaka 142

najdelikatniejszych mięs nadających się do smażenia w postaci kotletów. Uwielbiam je smażyć, ponieważ nie wymagają tłuczenia, tak jak piersi, wystarczy je przyprawić i smażyć. Dla zapracowanych, to super opcja, na dodatek bardzo smaczna Co potrzeba: 4 udźce z kurczaka, Czosnek granulowany, Ostra papryka w proszku, Pieprz, Sól, 1 jajko, Bułka tarta, Olej(...)smażenia, Wykonanie: Udźce z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, posypujemy z dwóch stron obficie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką, moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor jak kotlety. Smacznego :)) kurczak, udziec z kurczaka

Bułka z Chlebem
Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką 274

Dodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche. 250 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną(...)kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym

VioletoweKucharzenie