20x30 cm) wyłożonego folią spożywczą, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie za pomocą obręczy cukierniczej z masy wykrawamy okręgi (kotlety). Kotleciki panierujemy obtaczając najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor na oliwie. Podajemy z sosem chrzanowym lub czosnkowym
Bon appetit mon amieOstatnio udało mi się zakupić bardzo duże i dorodne pieczarki. Co natchnęło mnie do przygotowania dawno zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki
Kuchnia z widokiem na ogród250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 średnie cebule 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku olej do smarowania kotletów PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie, aby zmiękła. Krok 2. Filety(...)płynu. Mięso mielone ugniatamy z masą kiełbasianą, bułką, posiekaną sardelą, posiekaną drobno cebulą, kaparami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy natkę pietruszki, chili, sól oraz pieprz - dokładnie wyrabiamy, doprawiamy ewentualnie do smaku. Krok 4. Z masy mięsnej formujemy 8 kotletów - kotlety pieczemy z każdej strony przez około 5 minut. Po każdym odwróceniu smarujemy je niewielką
Moja Książka Kucharskawody! Ten zestaw najlepiej się sprawdza w roli porządnego i nadaje się nawet na rodzinne spotkania. KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia(...)kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby). Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują
W kuchni Karmel-itkiKotlety schabowe w innym wydaniu :) Składniki na kotlety schabowe w cieście czosnkowym (4 porcje): 4 kotlety schabowe (około 500 - 600 g) sól pieprz 1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego Mięso cienko ubić i obficie posypać solą i pieprzem. Wlać mleko do garnka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko
Karola gotujesmaków. Składniki: 1 pierś z indyka 1 serek typu oscypek 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry, każdy kotlet delikatnie rozbijamy. Oprószamy przyprawą do indyka, solą oraz pieprzem. Oscypka kroimy w cienkie paski, żurawinę wcześniej sparzamy gorącą wodą. Na brzegu każdego(...)kotleta układamy paski oscypka i suszoną żurawinę, Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki na złoty kolor z obydwu stron. Zamiast oscypka możemy użyć wędzonego sera żółtego
Bajeczna Kuchniakotlety mielone. Jak wyszło? Z dynią są znacznie łagodniejsze. Pomimo subtelnej przecież zmiany, to solidna odmiana klasyki. Spróbujcie, a się przekonacie :) KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ Składniki: - 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 200 gramów dyni - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki kaszy manny - gałka muszkatołowa - kurkuma - pieprz kolorowy - sól - olej(...)smażenia Przygotowanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy. Dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Oba składniki dodajemy do mięsa razem z jajkami, manną i przyprawami. Rozgrzewamy tłuszcz na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Formujemy kotlety i smażymy do zezłocenia z obu stron. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakudodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze :) Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mała cukinia (250 g) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: curry, papryka wędzona ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy(...)drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj drobno startą cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając. Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj. Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :Pdzisiejszym dniu prezentuję mini kotlety rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki cukru 1 duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną
Smaki EwyMożecie użyć fasoli suchej, jak i tej z puszki. Ja miałam suchą. Składniki na ok. 6 kotletów: 200 g suchej czarnej fasoli (ok. 2 puszek gotowej fasoli) 2 szalotki 1 mała cukinia zielona 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki z płaskurki (może być rownież owsiana, pszenna, itp.) do smaku: sól, świeżo(...)dodać drobno posiekane szalotki, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną w kostkę cukinię, natkę pietruszki oraz bardzo drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Dodać rozkłócone jajko, wymieszać całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli
gutfutDzisiaj polecam Wam sałatkę z buraczków z dodatkiem jajka, ogórka, jabłka i cebuli. Smakuje wyśmienicie. Ja najczęściej podaję ją z kotletem. Polecam sałatkę na imprezę lub domowy obiad. Warto ją zrobić dzień wcześniej wtedy smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 6 większych buraczków 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz do smaku
Ala piecze i gotujeduże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewytęczowych barwach z nietuzinkowym finiszem, tak zakończyło się poszukiwanie jajka idealnego. Jajka faszerowane kremowym musem awokado z łososiem i rzeżuchą to fenomenalna kompozycja. Jajka faszerowane w tej odsłonie oprócz doskonale przenikających się smaków, posiadają też niecodzienne walory wizualne. Takie jajka wprawdzie na święta są świetną, kolorową i zdrową przekąską, ale i czemu by nie na co dzień? Jako pyszne śniadanie(...)MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU ŻÓŁTKO PANIEROWANE NA KARMELIZOWANEJ RUKOLI GRZANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ FRITTATA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GROSZKIEM Jajka faszerowane awokado z łososiem i rzeżuchą: – Tęczowe barwy z nietuzinkowym finiszem – Faszerowane kremowym musem – Fenomenalnie skomponowane – Kapitalne walory wizualne – Kolorowe i zdrowe ILOŚĆ
globuskulinarnyBardzo często z mięsa mielonego robię po prostu kotlety mielone, ale co jakiś czas staram się urozmaicać menu i robię mielone w innej wersji. Tym razem zrobiłam klopsa z jajkiem na twardo. Ładniejsza nazwa tego dania to pieczeń rzymska, ale dla mnie lepiej brzmi klops z jajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy dodaje coś od siebie i już
Amatorka kuchennaSKŁADNIKI : 6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż 1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajo, namoczoną i wyciśniętą bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy roladkę i spinamy
Kulinarne Fantazje Marioli