kotlety wieprzowe - 862 przepisów (strona:39/58)

Delikatne pulpeciki w sosie 200

Bardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od

Zielona Kuchnia
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 221

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi

potrawyregionalne
Klasyka kuchni polskie: Bitki wieprzowe mojej babci 134

jednak postawiłam na klasykę kuchni polskiej, czyli bitki wieprzowe według przepisy mojej babci. Bitki wieprzowe Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, płaski talerz, widelec, głęboką patelnię lub brytfannę, tłuczek do mięsa. Przygotuj składniki: 6 ok. 1 cm plastrów surowej szynki wieprzowej, 1-2 jajka, 1 średnią marchew, 1 średnią cebulę, trochę mleka, bułkę tarą, suszoną włoszczyznę, sól(...)pokrój na plasterki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Na płaski talerz wsyp bułkę tartą. Mięso dobrze rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem każdy kotlet. Każdy kawałek mięsa opanieruj w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż na nim bitki z obu stron. Na tłuszczu pozostały z obsmażania mięsa podsmaż cebulę

blog.moje-pasje.info
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 157

szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa(...)łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Moje miały wielkość dużego włoskiego orzecha. Podczas formowania zwilżać dłonie zimną

W mojej kuchni
Duszona karkówka z pieczarkami 156

Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 3 cebule 250 g pieczarek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Każdy kawałek(...)lekko rozbijamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu wyjmujemy mięso z garnka a na tłuszczu, który nam pozostał szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Następnie wkładamy z powrotem karkówkę do garnka, całość zalewamy wodą (tak aby przykrywała kawałki mięsa

Qchnia po prostu
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 259

Pieczone żeberka   w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego

potrawyregionalne
Befsztyk wołowy z cebulką 151

dodajemy 2 całe jajka i jedno żółtko, grubo zmielony pieprz i wyrabiamy. Dolewamy zimną wodę – bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną, a następnie dzielimy ją na 8 równych porcji. Aby kotlety były kształtne, porcje mięsa wkładałam w okrągłe foremki, ubijałam widelcem i formowałam befsztyki. Gotowe oprószamy pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Gotowe(...)danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki. Chociaż w mojej kuchni najczęściej jednak gości drób to, aby nie obrastać zbytnio w pióra , czasem przewija się też mięso wołowe i wieprzowe. Podane w formie befsztyków, ze zrumienioną cebulką stanowi bardzo przyjemną odmianę codziennych obiadów. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Befsztyk wołowy z cebulką appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 172

Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w winie:4-5 plastrów karkówki wieprzowej1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina1 ząbek czosnkuodrobina wody1 laska cynamonu6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartkimąka do obtaczania1 łyżka olejusól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Ząbek czosnku kroimy(...)pół, nacieramy nim dokładnie mięso. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody

My Culinary Art
Schabowe roladki z suszoną śliwką 236

Schabowe roladki ze śliwką Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.   Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu(...)sosu olej do smażenia opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania       *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony

Blog z Apetytem
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 126

Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej. Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów  np. z kaszą,grzybami,ziemniakami. Ja proponuję gołąbki

potrawyregionalne
Klopsy w sosie pomidorowo paprykowym 141

domu, Moja połówka zapytała się mnie co mnie tak goni.. Odparłam  że muszę wrzucić klopsy na bloga ;-) No.. to klops..;-) Składniki: 1 kg mięsa mielonego  wieprzowego 2 bułki 2 jajko 1 cebula ½ papryki czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie były z dodatkiem ziół) 3 łyżki mąki tłuszcz woda Majeranek, bazylia, pieprz, sól, listek laurowy Sposób(...)Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni na oleju. Następnie dodać do mięsa. Dodać także jajko i przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Formować średniej wielkości kulki. Jak na kotlety. Można tez obsmażyć lekko na tłuszczu. Lub wrzucić od razu do wrzącej wody. W takiej ilości aby przykrywały w całości klopsy. Do wody dodać przyprawy: sól pieprz, bazylię, listek laurowy

Na słodko lub wytrawnie
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 152

kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki masła 1,5 szklanki(...)pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy

Miód i pieprz
Ciasteczka po Janczewsku 124

względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę(...)cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C około 10 min.  Smacznego

kgwjanczewo
Zupa klopsowa 267

regularnie. Nazwa całkiem wprost oddaje istotę tej zupy, w której pławią się ugotowane w niej mięsne klopsy. Do ich przygotowania można użyć bardzo wielu rodzajów mięsa – zwykle jest ono wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe w różnych ich odmianach. Nie ma przy tym jednego konkretnego przepisu na zupę klopsową i w praktyce każdy gotuje ją wg uznania. Przepis poniżej prezentuje(...)niewielkich klopsików z dość delikatnego mięsa. Stąd w szczególności opisana niżej metoda wstępnego parzenia ich w wywarze, która w pewnym sensie zastępuje początkowo intensywne smażenie opisane w technicznie podobnych kotletach mielonych. W obu wypadkach chodzi o „zamknięcie” mięsa i ustabilizowanie kształtu. Po sparzeniu następuje z kolei niezbyt gwałtowne gotowanie, które nie naruszy spójności mięsnych kulek. Na wszelki wypadek dodaję również

Kulinarna Pokusa
Karminadle z kapustą kiszoną i pieczarkami 176

ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 110 g kiszonej kapusty (nie płuczemy jej, lecz dobrze odciskamy i drobniutko siekamy) 5 pieczarek 2 jajka sól, pieprz, papryka słodka, chili, majeranek mąka(...)lekko zmięknąć; w misce mieszam mięso, jajka, drobno posiekaną kapustę, dodaję cebulę wraz z pieczarkami wraz z olejem i powstałym sosem, przyprawiam; obtaczam w mące kukurydzianej, smażę do miękkości; kotlety są miękkie i soczyste w środku, zaś z zewnątrz chrupiące. smacznego

Zasmakuj Kuchni
kotlety mielone z cząbrem... 196

Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba mielone mięso z szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony bułkę namoczyć w mleku, następnie(...)odcisnąć z mleka i dać do mielonego mięsa, wsypać tartej bułki, wszystko dobrze wyrobić ręką na kleistą masę na patelni rozgrzać porcję smalcu, smażyć kotlety mielone na rumiano, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut kotlety są pulchne, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 135

Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki(...)najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn  Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw

Moja smaczna kuchnia
Biała kiełbasa 118

sklepu. Składniki : 3,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg  podgardla 1 kg wołowiny pieczeniowej 1 szklanka zimnej przegotowanej wody około 10 m naturalny ch cienkich kiszek wieprzowych 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 20 g majeranku główka polskiego czosnku ( około 10 ząbków) Wykonanie : Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach.Przełożyć(...)chłodne miejsce ( u mnie balkon) na 48 h. Po upłynięciu 24 h ponownie wymieszać.Żeby sprawdzić czy mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość ( porcja na jeden kotlet mielony) formuję i podsmażam, wtedy mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki.W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą trzeba nałożyć

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania