kotlety wieprzowe - 862 przepisów (strona:44/58)

Mielone nadziane szpinakiem 182

Składniki: 250g szpinaku, ok.70g serka topionego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, majeranek, 1 jajko, 500g mięsa mielonego wieprzowego, bułka tarta, olej do smażenia, ok.1/3 szklanki mleka. Przygotowanie: 1/2 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła oraz z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już miękka dodać umyty szpinak ( wcześniej pourywać grubsze ogonki(...)pieprz, majeranek i połówkę cebuli pokrojonej w kostkę. Mięso dobrze wymieszać. Brać po kawałku mięsa w dłoń i rozpłaszczyć je, na środek nakładać farsz, zawinąć i skleić boki. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, pod przykryciem z obu stron. Smacznego

W kuchni u Moniki
Mięso wieprzowe w słoiku 296

Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :) Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, takie mięsne zapasy robiła moja babcia, a potem mama. Ja robiłam to rzadko. Postanowiłam jednak wrócić  do dawnego sposobu konserwowania.Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym(...)pokroić w sporą kostkę Do dużej miski włożyć dość drobno pokrojone mięso, wsypać sól, dodać pieprz mielony, przeciśnięte ząbki czosnku, majeranek, jałowiec i wszystko dobrze mieszać tak jak na kotlety mielone Mięso można pozostawić na dobę w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce Po tym czasie wyrobione mięso wkładać do czystych, suchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch

Proste Potrawy
Kebab czy falafel? Czym różnią się te fast foody? 195

Kebab i falafel to jedne z najbardziej typowych dań kuchni arabskiej. Chociaż łączy je pochodzenie oraz bogactwo smaków i aromatów, są to dwie różne potrawy. Na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 253

wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.    Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki(...)namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy

Mania Gotowania
Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym 166

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i natką pietruszki. Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, można z niego zrobić wiele potraw. U nas w domu głównie przygotowujemy kotlety mielone, klopsiki , zrazy mielone faszerowane, pulpety . Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie danie. Na blogu jest przepis na pyszną zupę meksykańską(...)mielonym 🙂 Talerz takiej zupy zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów. Przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Składniki: 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g pieczarek 1 cebula 1 ugotowana marchewka z rosołu śmietana 18% (100 g) 1 łyżka oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony czarny pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab duszony w śmietanie i pieczarkami 229

Zaczynam podejrzewać, że wcale nie tęsknię za smakami dzieciństwa, tylko za dzieciństwem samym w sobie :) To kolejne już danie z tej kategorii w przeciągu tygodnia. Zapraszam

My Culinary Art
Hamburgery 147

wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki4 duże bułki0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)1 jajo troszkę bułki tartejsólpieprz1 pomidor malinowymix sałat (lub dowolna sałata)ser żółty8 plasterków cukiniicebulakiełki (dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone włożyć do miski, dodać(...)staną się chrupkie. Krok 3Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Krok 4Podsmażyć plasterki cukinii. Krok 5Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę, plastry pomidora, kotleta, ser, plasterki cukinii, na to cebulę i kiełki. Podajemy

CoolinarniePL
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 162

się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa) 1/2cebuli drobno posiekanej sól, pieprz 2 łyżki mieszanki garam masala (używam przyprawy Prymat Bombay Masala) 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 świeżej papryczki chili, olej Dodatki(...)przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja smaruję je delikatnie woda i wkładam do piekarnika nadzianego do 200 stopni na 4-5 minut.  do środka pit włóż rozdrobnione kotlety, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.  W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny

Mania Gotowania
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 188

Wolnowar to genialne urządzenie do przygotowywania jedzenia z wyprzedzeniem. Nastawiam porcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania

Gotowanie i blogowanie
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 222

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 302

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy

Jem więc Jestem
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 152

Zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Dzisiaj Wam polecam na obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięso mielone z ziemniakami i słonecznikiem - danie z jednej patelni 150

najważniejsze - wszystko przygotowane na jednej patelni , więc i sprzątania po gotowaniu malutko :) To danie powstało bardzo spontanicznie... Miałam mięso mielone z przeznaczeniem na zupełnie coś innego - po prostu na kotlety mielone ;) bo nie robiłam już daaawno takiego zwykłego, tradycyjnego obiadu. Ale z uwagi na brak czasu na lepienie, smażenie i brak fety (a my najbardziej lubimy mielone z TEGO przepisu(...)pracy. Mięso mielone można równie dobrze zastąpić kurczakiem czy kiełbasą, można dodać paprykę, cebulę, czosnek - kombinuj :))) Uwielbiam takie dania inspirowane chwilą, a Ty? :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe, ale może być dowolne) 10 ugotowanych ziemniaków 1 por (zielona część) 2 pomidory 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii sól

Kolorowy Przepisownik
Zapiekane cukinie 221

Jesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę  ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną  500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu  ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej(...)doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na głęboką blaszkę, wlewamy olej tak by zakrył powierzchnię naczynia. zapiekamy około 40 minut

Garnkowe fanaberie
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 178

Czas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;)  Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania