Roladki drobiowe owinięte boczkiem, a w środku szczypiorek i papryka. Pierwszy raz robiłam z takim nadzieniem :) Przeważnie robię z pieczarkami i cebulką, ale akurat nie miałam w domu pieczarek. Na szybko pokroiłam szczypior, dodałam kawałek papryki i wyszło nie źle. Tak naprawdę to boczek robi całą robotę, bo to on dodaje smaku. Polecam na obiad, a jeśli nie zjecie(...)Składniki: 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze boczek w plastrach papryka czerwona szczypior sól, pieprz czosnek granulowany suszone pomidory czosnek niedźwiedzi trochę oleju Wykonanie: Piersi pokroić na cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie na każdy plaster mięsa ułożyć kawałek papryki i pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć
Agusiowe smakołykiSoczysty i aromatyczny kotlet a'la devolay, z podsmażanymi pieczarkami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pieczarek sól pieprz garść siekanej natki pietruszki olej Panierka: 1 jajko + sól i pieprz mąka bułka tarta Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju lub oliwy. W międzyczasie pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy. Farsz nie może być(...)dodajemy natkę pietruszki i podsmażamy jeszcze 1 minutę. Farsz studzimy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem. Woreczek ułatwia rozbicie miękkiego mięsa drobiowego, bez jego uszkadzania. Rozbite płaty mięsa, z obu stron, solimy i pieprzymy. Na mięso nakładamy pieczarki. Mięso rolujemy. Nie trzeba go niczym spinać, ani związywać. Roladki wystarczy ściśle zrolować
Smak mojego domuSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda gazowana 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy
W Mojej Kuchni Lubięróżne dania z wątróbki.Pasują do niej i warzywa ,wszelkie przyprawy dalekiego wschodu , owoce i musy.Zdrowa i pełna witamin.Jednak dla osób z dną moczanową nie polecana.Zapraszam. 20 dag.wątróbki drobiowej 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cebula 2 jajka pęczek natki pietruszki 1 łyżka przyprawy uniwersalnej 2 szkl.wody pieprz i sól olej do smażenia płatki górskie(...)posiekać . 4 . Do masy mącznej dodać wątróbkę , posiekaną cebulę , przyprawy , natkę i dokładnie wymieszać . 5 . Na głębokiej patelni rozgrzać olej , nabierać łyżką ,obtoczyć w płatkach owsianych formując kotlety .Smażyć na złoty kolor z obu stron , osączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. 6.Podawać kotleciki z polane galaretką z porzeczek. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej
Kulinarny karnet ChristopheraSposób na smaczne i szybkie jedzonko. Bardzo efektownie wygląda na stole a więc proponuję zrobić na imprezę rodzinną. :) Jeśli lubicie dodatek ziół to możecie użyć jakich
Słodkości i nie tylkoFaszerowane roladki z kurczaka Soczyste roladki drobiowe, wypełnione ciekawym farszem z pora i kukurydzy oraz duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Super pomysł na pyszny obiad, polecam! Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mały por pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu sojowego kilka suszonych grzybków 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki(...)olej do smażenia *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki *** *** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną chilli *** *** Na każdy płat mięsa nakładamy po około dwie łyżki farszu porowo-kukurydzianego *** *** Mięso zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące *** *** Po obtoczeniu
Blog z ApetytemNa przepis na mufinki kurczęce natknęłam się na forum cincin (autor Krystyna 9), a
Praktyczna plpleśniowymi, dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, świeże liście szpinaku, inne warzywa, nawet marynowane. Będzie czas, poeksperymentuję na pewno. Rolada okazała się strzałem w dziesiątkę na obiad w tygodniu, powtórzę drobiowy wypiek w innej konfiguracji smakowej. Można podać ją (pokrojoną w plastry oczywiście) i skropioną dodatkowo sosem np. z ziemniakami – z wody, pieczonymi, smażonymi, puree, kopytkami odsmażanymi i wszelakimi surówkami(...)mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mięso myję, lekko suszę, odkrawam polędwiczkę jeśli jest (wykorzystuję ją na kotlety lub nuggetsy), układam mięso na desce, przykrywam folią i lekko tłuczę. Solę i pieprzę z obu stron. Na mięso układam plastry lub kawałki sera oraz suszone pomidory (kilka). Zwijam
Zasmakuj KuchniNa blogach kulinarnych od dawna pachnie jesienią i grzybami. Do mnie dopiero dociera urok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do
Zielona Kuchniaskąd pochodzę. W dodatku kto z nas nie lubi spieczonej na kurczaku skórki? Składniki: 8-10 skórek kurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych) 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze 1/2 szczypiorku pokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki czosnku kilka łyżek tartego zóltego sera(...)dodatkiem szczypiorku i sera . Mięso , odsączoną bułkę ,wyciśnięty czosnek, dwa jajka, majeranek, tymianek, sól, pieprz, cebulę mieszamy dokładnie , dodajemy szczypiorek i ser. Rozkładamy skórkę ,kładziemy boczek , formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę. W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad
Viola cooks with passionSkładniki: mielone z indyka 70 dag, jajka 1 sztuka, przyprawa do karkówki grill Prymat 1/2 opakowania, cebula suszona Prymat 1/2 opakowania, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta
W Mojej Kuchni LubięDrobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy Rafex to propozycja na obiad zarówno ten codzienny jak i niedzielny. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru(...)zawiera: (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa) Panierka 2 jaja mąka kukurydziana płatki kukurydziane olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet myjemy, dzielimy na cztery kotlety, delikatnie tłuczkiem rozbijamy przez woreczek foliowy, oprószamy solą i ziołową przyprawą.Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Kalafiora blanszujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia
Wanilia i KardamonInspiracją do tej potrawy był przepis Danusi z bloga Co mi w duszy gra na udka drobiowe duszone z marchewką i fasolką. Pomyślałam, że danie jest super, ponieważ lubimy duszone mięso i lubimy sosy z dodatkiem warzyw. A, że akurat kupiłam piękne mięso od szynki postanowiłam zmienić przepis Danusi, i udka zamienić na szynkę. Przepis jest prosty(...)marchewka 1 łodyga selera naciowego 300 g fasolki zielonej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Mięso pokroiłam na 1 cm plastry. Rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natarłam przyprawami i podsmażyłam z każdej strony na oleju, aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor na osobnej patelni, pod koniec smażenia dodałam posiekany czosnek. Podsmażone mięso
Walijskie Pichcenie100g mięsa indnyka zawiera ok. 29g białka. Dla porównania – 100g pierś kurczaka zawiera ok. 20g białka. 200-gramowy kotlet z piersi indyka to zaledwie 160 kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu. Pulpety z indyka w sosie(...)siemię lniane 2 szt jajko 2 szt cebula 2 szt marchewka 2 szt koperek pęczek 200 ml śmietana 30% 2 łyżki mąka pszenna 1,5 litr bulion warzywny lub drobiowy 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprz ziołowy pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięso mielimy na drobnym oczku, dodajemy płatki jaglane, siemię lniane, posiekany pęczek koperku, cebule starte na drobnej
lysygotuje.plgołąbków. Mogą też stanowić dobry sposób na wykorzystanie takiego farszu, gdy zdarzy się, że zabraknie liści do zawijania. 1,5 szklanki ryżu 4 szklanki wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanego koperku(...)kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na oleju, na złoty kolor
Praktyczna plbyło jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi? A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa(...)pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy
Szczęśliwa kuchniabyło jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi? A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa(...)pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com