każdej strony obsypać pieprzem, solą oraz majerankiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, potem każdy kawałek mięsa wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać z każdej strony przez kilka sekund do uzyskania białości mięsa, by zachować w środku cały aromat z mięsa. Mięso odłożyć, olej z patelni zostawić. Pieczarki obierz, pokrój na cienkie plastry, Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewkę obierz(...)konserwowy z puszki bez wody oraz kawałki mięsa. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 40 minut. Staraj się nie odkrywać pokrywki z patelni. Po tym czasie dodać do patelni sporą łyżkę masła, następnie gotować jeszcze przez kilka minut bez przykrycia. W miseczce wymieszać 100 ml śmietanki 30%, kilka łyżek sosu z mięsa oraz łyżkę mąki
To Musisz WiedziećLeczo to potrawa, którą bardzo często przygotowuję latem. Pomidory, cebula, papryka i, u nas w domu koniecznie, cukinia. Do tego czasem wędzony boczek, czasem kiełbasa lub
babka w formiedomu, dodać swoje ulubione składniki, przynajmniej wiem co ląduje na moim talerzu. Będę szczera w tym wydaniu jest pyszny! Składniki: 4 bułki do hamburgerów ½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry) ½ pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri 50 g zimnego masła Szczypta kminu rzymskiego Sól morska(...)sałaty Jak wykonać ? Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć
Wanilia i KardamonParę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek(...)karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę
Smaki Ewymało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso z ryby zmielić, dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy(...)doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił ) Ja do smaku dodałam łyżeczkę cukru Gotowy sos można zmiksować, ( ja tego nie zrobiłam bo mój blender "chwilowo" wywędrował razem z Córką studentką :) i polać nim kotlety. Przed miksowaniem wyjąć liść laurowy
Proste PotrawyObiadowa surówka z pieczonych lub gotowanych buraczków. Smaczna, zdrowa i lekka . Pasuje do różnego rodzaju duszonych, smażonych lub grillowanych mięs. Najlepsza oczywiście z tłuczonymi ziemniaczkami i kotletem mielonym. Warto zwrócić uwagę, że gotując buraki, wiele cennego smaku i witamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego do miękkości(...)miękkości lub każdego buraka oddzielnie owijamy w arkusz folii aluminiowej (można także ułożyć w żaroodpornej formie z pokrywą), układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190℃ bez termoobiegu przez około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości). Gotowość sprawdzamy wbijając ostry nóż lub patyczek do szaszłyków. Powinien lekko zagłębić się w miąższu. Po ugotowaniu/upieczeniu, studzimy
cool and mintyodkładamy. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron na rumiano. Usmażone kotlety odkładamy na talerz, na tej samej patelni(...)oregano (po około 0,5 łyżeczki świeżych ziół), przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy je jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, choć ja zajadam się nimi bez dodatków. Polecam
Rozpustne gotowanieJeśli przyrządzanie ryżu ograniczasz jedynie do ugotowania w wodzie, urozmaić go dodatkiem smażonej cebulki To bardzo łatwy i lekkostrawny dodatek do mięs i warzyw. Skład
Kulinarne S.O.S.białego, wytrawnego wina. Rozumiem, że wielu czytelników, z różnych powodów, nie może włączyć wina do posiłków, dlatego można zastąpić go bulionem z kurczaka albo warzywnym. Kurczak z brokułami. Delikatne kotlety z kurczaka gotowane w kremowym sosie śmietanowym z brokułami, to łatwy i pyszny przepis na szybki obiad, kolację albo lunch do pracy. Ten kurczak to danie niezwykle(...)znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić go swoim własnym :) Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami. Składniki: 500-600g filetów z kurczaka bez skóry i kości sól i pieprz 100-150g boczku, pokrojonego w niewielką kostkę mąka do panierowania około 1/2 główki brokułu (różyczki), zblanszowane Sos Dijon: 2 łyżki masła i oliwy (pół
Moja Książka KucharskaDziś zapraszam po przepis na lekkie kotleciki z mielonego indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do smaku, smaczne
Wanilia i KardamonDoskonała kiełbasa domowa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca. Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina. Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek, papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier(...)wkładamy mięso, wołowinę wcześniej kroimy w kostkę ~0,5 cm Czosnek obieramy, pozostałe przyprawy wysypujemy na talerz, jałowiec i pieprz rozgniatamy. Wszystko łączymy ze sobą w misce i dolewamy wodę. Wyrabiamy 5-10 minut na jednolitą masę. Możemy schować do lodówki na 5 10 20 godzin lub od razu nadziewamy. Żeby sprawdzić smak można usmażyć kotlety. Osłonki/jelita
chleba naszegoPolaczenie kaszy jaglanej i miesa mielonego znakomicie sie sprawdzilo juz w nadziewanycch baklazanach-klik.Nadzienie bylo soczyste,mieciutkie i bardzo smakowite.Dlatego pomyslalam ze tradycyjne mielone beda rownie smaczne.Nie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy
Krylowa Kuchniakość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie. Odcedzić wywar od mięsa/kości(...)zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone. Z mięsa uformaować niewielkie kulki. Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności
Mama GotujeZapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati 280 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli(...)Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podsmażone gołąbki układamy na blaszce, podlewamy bulionem
słodkie i nie tylko historie kulinarnepodpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania , troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami. :-) Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak droga jest poza sezonem (15zł/kg, czyli średniej wielkości cukinia kosztuje 7,50zł). Byle do lata. ;-) 2 filety(...)mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 4. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez
Szefowa kuchniUwielbiam dania z grilla. Najlepiej z takiego ogródkowego - spożywane na świeżym powietrzu. Są zdrowsze chociażby dzięki temu, że przyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze dopisuje to niestety na co dzień nie mam możliwości grillować. Na szczęście tylko w plenerze. W domu dzięki patelni grillowej bardzo prosto mogę uzyskać aromatyczne mięsko prawie jak z rusztu. Tym razem padło(...)pierś z kurczaka. Dlaczego? Bo była sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty
Kuchnia po mojemuLubię zupy kremowe, zwłaszcza zimą, dlatego dzisiaj na moim stole gości rozgrzewająca zupa brokułowa – aromatyczna, ciepła i pełna bogactwa smaków. Zazwyczaj zupy krem podaje się
A to pestkarozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości gorącego oleju. Na patelnię jednorazowo kładziemy maksymalnie po 2 kotlety. W przeciwnym razie kotlety zamiast się rumienić, będą puszczać sok. Gdy kotlety ładnie się zarumienią, odkładamy je na talerz. Na tłuszcz z podsmażania kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją, pieprzymy(...)podsmażania do zmięknięcia. Jeśli zajdzie potrzeba, można dodać trochę oleju. Gdy cebulka się podsmaży, układamy pod nią kotlety. Całość zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne
Smak mojego domuMięso kaczki oczyścić, umyć, osuszyć, ułożyć skórą do dołu na chłodnej patelni i postawić na małym ogniu. Smażyć aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę i zrumienić. Zdjąć i odstawić na chwilę. Do garnka wlać sos sojowy, syrop z gruszek, dodać miód i zagotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do sosu i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie(...)bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu rozkruszyć, dodać do sosu razem z gruszkami, dokładnie wymieszać. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….) Odstawić do przestudzenia. Bułki wypełnić farszem, przykryć ściętymi wierzchami bułek i zawinąć mocno folią. Włożyć do lodówki do zastygnięcia
królestwo garów