kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:83/120)

Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 315

stać 5 półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto(...)zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona

Kulinarny karnet Christophera
Jak ugotować miękką ciecierzycę? 291

bardzo zdrowa i można nią zastąpić mięso, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka, a przy tym nie wzdyma jak np. groch. Jednak jej przygotowanie jest troszkę długotrwałe. Przed ugotowaniem należy ją namoczyć, a potem gotować bez soli do miękkości minimum 45 minut. Znalazłam na to sposób, by móc częściej wykorzystać ją w kuchni bez przechodzenia przez te etapy(...)zalej świeżą wodą, w tej samej ilości co wcześniej. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, nawet ponad godzinę. Nie dodawaj soli. Zanim się zagotuje, pod przykryciem, ale potem radzę bez przykrycia, bo łatwo ucieka taka jakby szumowina. Po ugotowaniu pozostaw ciecierzycę w wodzie do ostudzenia. Odcedzona szybko przesycha. Odcedź letnią lub zimną już cieciorkę. Rozdziel do czterech woreczków śniadaniowych

Anioszek w kuchni
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 216

Na pewno często zadajesz sobie pytanie – co zrobić na obiad? Jest wiele smacznych dań, które możemy przygotować na patelni. Jednak część z nich mimo znakomitego

Via Gusto
TORTILLA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY 132

VERDE     NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI     KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE     ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE   Tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z kapusty: – Zupa dla amatorów szparagów – Smaczna, prosta i szybka – Obłędnie dobre – Pyszny domowy fast food – Bez zbędnych dodatków i ulepszaczy ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA(...)przez praskę, chili w płatkach oraz sosem teriyaki. Odstaw do przegryzienia się smaków. 3. Kurczaka smaż na patelni zawiniętego w folię spożywczą, około 10 minut. Gdy będzie gotowy poszarp mięso z pomocą dwóch widelców. 4. Z jogurtu, majonezu, soli, ząbku czosnku oraz pieprzu przygotuj dip jogurtowy. 5. Każdy placek tortilli delikatnie zarumień z dwóch stron na suchej patelni

globuskulinarny
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 201

zrobicie to umieszczając ziarna w torebce zrobionej z papieru lub w grubym foliowym woreczku – wystarczy zbić ziarna drewnianym wałkiem lub młotkiem do rozbijania kotletów.   Wsypujemy do garnka wszystkie przyprawy, wlewamy ocet i wodę. Stawiamy garnek bez przykrycia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość, gotujemy całość około 1,5 do 2 godzin, aż masa zgęstnieje, rabarbar się(...)którego podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako

Karo in the Kitchen
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 225

czosnek. Resztę przypraw, jajka i mannę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pozostałą część kapusty dzielimy na pół i jedną część układamy na dnie garnka,  a drugą  przykryjemy wierzch. Formujemy kotlety i lekko podsmażamy na  odrobinie tłuszczu. Tak aby nam się tylko lekko wierzch ściął. Układamy w garnku na kapuście, podlewamy szklanką rosołu lub wody  przykrywamy  i albo(...)ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka zaleta. Nie trzeba niczym zagęszczać, ani zasmażać. Zmiksowana kapusta świetnie to zrobi. Czasem jak mi się nie chce

Dieta moja pasja
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 579

farszem jajecznym...Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz(...)mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą.Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso i uformułować prostokąt lekko dociskając.Na mięso równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez

Gospodyni Miejska
Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 383

warstwę oleju rzepakowego lub ryżowego . Na gorący, mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy opanierowane kotlety i smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron, przewracając mięso co jakiś czas. Wyjmujemy kotlety z tłuszczu i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Patelnię oczyszczamy papierowym ręcznikiem, wlewamy na nią 2 łyżki tłuszczu. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę(...)rozkładamy kotlety z jajkiem na gorącym ryżu. Całość posypujemy grubo pociętym szczypiorem i jemy od razu, gorące. Pyszna to odmiana od polskiego schabowego – mimo, że kotlet jest panierowany i smażony dokładnie tak samo jak nasz nieśmiertelny klasyk, dodatki i sposób podania mocno pobudzają ślinianki do pracy. Spróbujcie! SKŁADNIKI porcja dla 2 osób 2 kotlety schabowe bez kości – 350g

Karo in the Kitchen
Marchewka z groszkiem 159

Obiad nie może obyć się bez dodatku w postaci warzyw. Warzywa do obiadu to dla mnie totalny must have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego. Co na obiad? Obiady domowe przepisy: Kopytka w sosie z kiełbasą Kluski śląskie z farszem Kotlety z wątróbki Schabowe dziadka Krzyśka(...)marchewkę, odsączony z zalewy groszek, a także pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy i gorący dodatek do obiadu mamy gotowy! Marchewka z groszkiem wspaniale komponuje się z ziemniakami i mięsem. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Kurczak w sosie z botwinką / Chicken in Young Beet Greens Sauce 180

piersi bez skóry i kości. Możecie ją oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami. Jeśli wolicie, możecie pierś przekroić na kotlety, zamiast na kawałki jak do gulaszu. Kurczak w sosie z botwinką to wspaniałe, wiosenne danie, zupełnie inne niż wszystkie. Pysznie smakuje z ziemniakami i surówką. Polecam, smacznego:) Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, wypróbujcie też moich kotletów(...)opcjonalnie dodać parmezan. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Dusić kilka chwil, jeśli sos jest za gęsty, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 1/4-1/3 szklanki wody. Dodać usmażone mięso. Podgrzać całość. Posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Zmodyfikowany przepis ze strony:   kwestiasmaku.pl Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje w kuchni Chicken in Young

Lekcje w kuchni
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 206

chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * masło do podsmażenia * śmietana 18% lub 22% * koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą(...)Miałam mięso mielone drobiowe i nie dodawałam cebuli i czosnku w ilościach takich jak dodaję do wieprzowego. Jest ono delikatniejsze i nie chciałam zagłuszyć jego smaku dość intensywnymi smakami cebuli i czosnku. Zawsze jak dodaję namoczoną bułkę do mięsa nie wyciskam jej do sucha. Jest tylko odciśnięta. Mięso nie jest wtedy takie suche. Robię tak w przypadku pulpetów, kotletów, klopsa

Pieprzyć z Fantazją
Jaglane gołąbki bez zawijania 298

Gołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją(...)łyżeczki soli 1/2 kubka śmietany   Wykonanie: ugotować kaszę wg  tego przepisu zmielić mięso z indyka. Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub drobno poszatkować cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Zieleninę posiekać wymieszać kaszę ze zmielonym mięsem, poszatkowana kapustą, cebula i jajkiem. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku solą i pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!