kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:78/120)

Buraczany kotlet mielony 113

Niedawno, przy okazji pokazania Wam przepisu na pyszny sok z buraka pisałam o prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Do przygotowania soku wykorzystałam surowego buraka, dlatego dziś pokażę

Z notatnika dietetyka
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 195

Czas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;)  Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na

Czerwona Porzeczka
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą 193

  Dziś na obiad były pyszne i całkiem szybkie do wykonania roladki drobiowe wypełnione ciągnącym się serem mozzarella i aromatycznymi suszonymi pomidorami w oleju, dzięki którym

Simply Food
Keto kotlety z kalafiora (Paleo, LowCarb) 285

Keto kotlety z kalafiora Keto kotlety z kalafora – wege opcja obiadowa Obiecałam wytrawny przepis, więc oto on. Ale żeby nie było – dwa następne keto ciasta czekają w kolejce na swój debiut… Widzicie? To jest beznadziejna sprawa – mi to tylko ciasta w głowie… Ale wracając do tematu. Zrobiło się gorąco, więc w takich okolicznościach przyrody moje preferencje kierują(...)obiad było mięso z grilla . Tak więc dzisiaj mięsu mówię stanowcze NIE… No ale co skoro nie mięso i żeby jednocześnie było zgodnie z dietą ketogeniczną …? Padło na kalafiora , a dokładniej na keto kotlety z kalafiora. Banalnie proste, ale mimo to bardzo smaczne. Do tego pieczarki w śmietanie i pyszne danie obiadowe gotowe! Keto wersja kotletów ziemniaczanych W sumie przepis

Modern Cave Girl
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 162

już bez zbędnych kilogramów. W artykule podpowiadamy, jakie dania warto spożywać zimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy. Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste , przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić(...)plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi kurczak, indyk, chuda wołowina i owoce morza . Najlepszą metodą obróbki termicznej, będzie w tym przypadku grillowanie

codojedzenia
Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą 145

Pomimo, że lubię klasyczne kotlety panierowane to i tak często je urozmaicam. Wolę kotlety z drobiu, ale zamiast piersi preferuję polędwiczki, które są bardziej soczyste. Tym razem moją propozycją są pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych. Naprawdę smakują przepysznie! Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy... Polecam!   400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata(...)godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z orzeszkami ziemnymi. Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.   (*) Orzeszki powinny być prażone i bez różnicy czy solone, czy też nie. Można użyć mąki

Di gotuje
Filety kurczaka pieczone w wiórkach kokosowych - fit schabowe. 480

Chodzi o te pieruńskie schabowe ;) Nie to, że je uwielbiam, bo uważam, że to jest nic specjalnego i da się bez nich żyć, ale kiedy człowiek zaczyna obcinać kalorie, to wtedy tęskni najbardziej za tymi rzeczami tuczącymi, niezdrowymi. Wtedy marzą nam się nugettsy, może jakieś dewolaje albo jeszcze coś innego. Ach ta wyobraźnia ;-) A co przygotować na obiad(...)pozwoli rozwiązać nasz problem. Są one być może i nieco kaloryczne (nie dajmy się zwariować), bo mają w sobie naturalne tłuszcze, ale dzięki temu świetnie sprawdzają się do panierowania mięsa, które później będzie pieczone. Z ich pomocą zrobimy naprawdę smaczne i wilgotne mięsko, znacznie smaczniejsze niż wyszłoby w panierce z bułki, a dodatkowo w całym domu będzie pachnieć palonym kokosem

Poezja Smaków - blog kulinarny
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 172

właśnie jest, przepisy są tradycyjne, przyrządzone inaczej, bardziej kolorowo i smacznie. Do każdego dania autorka dodaje wpis od siebie, dodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach.  Książka podzielona jest na: przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne(...)warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić

kruche babeczki
drobiowa wędlina spod kamienia, czyli domowy blok konserwowy 1494

drobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany  prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale(...)kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę  sposób wykonania Piersi kurczaka myjemy, każdą z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( rozbijając pamiętamy że nie rozbijamy mięsa na kotlety) i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i ubijamy przyprawy tłuczkiem. Następnie dodajemy

Miód i pieprz
Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym 152

Uwielbiam bezmięsne potrawy, jak i warzywa strączkowe. Ciecierzycę potrafię jeść bez niczego. Ale czasami nachodzi też ochota by zrobić coś bardziej skomplikowanego. Te wegetariańskie pulpeciki

Zielona Kuchnia
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 206

  Inspiracją dla mnie był przepis na blogu Pyzy. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne i już wiem, że niebawem je powtórzę ... choć nigdy nie

Aga w kuchni
„Kieszeń Włocha ” drobiowe filety inaczej 221

„Kieszeń Włocha” drobiowe filety inaczej Kieszeń Włocha, jest pełna Włoch , czyli mozzarelli i suszonych pomidorów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em

Ogrodnik w podróży
Szparagowe Love 107

szybkie ale bardzo pyszne danie. Ponieważ syn jest miłośnikiem makaronów a mąż kotletów mielonych, postanowiłam to jakoś połączyć. Postanowiłam dodać szparagi i powstało danie jak to syn określił na miarę master chefa, czyli makaron z klopsikami w aksamitnym śmietanowo-szparagowym sosie. Składniki na klopsiki 30dkg mielonego mięsa 1 jajko Garść posiekanej natki pietruszki Garść pokrojonego szczypioru Bułka tarta do obtoczenia(...)Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Składniki na sos 1 pęczek szparag dwie łyżki masła 400 ml śmietany 30 % sól, biały pieprz Krok po Kroku 1 Z mięsa, jajka, zieleniny i przypraw wyrabiamy masę z której formujemy klopsiki (ręce moczymy w wodzie to bardzo ułatwia formowanie) wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z każdej

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami 204

Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami to świetna alternatywa dla wszystkich którym znudziły się już standardowe kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki

e-PrzepisyKulinarne
Klasyczny cheesburger 182

rasy charolais. Jasne, fajnie by było. Ale nie oszukujmy się, to droga rzecz. Wołowina w ogóle nie jest tania, a taka specjalna, wyszukana, jest jeszcze droższa. Ale można bez problemu zrobić porządne burgery z ogólnie dostępnej w sklepach wołowiny. Jasne, nie możemy też kupić byle czego, ale wołowina wahająca się w granicach 30-40 złotych za kilogram spokojnie(...)kulinarna sugeruje żeby do zmielonego mięsa dodać wodę. Bo inaczej burger będzie suchy. Absolutnie nic takiego nie róbcie! Zepsujecie pyszne mięso. Dlatego właśnie używa się antrykot. Żeby nie trzeba było dodawać wody, ani nic innego. Antrykot jest tłusty. Dlatego burgery zawsze wyjdą soczyste. Nie można używać zbyt chudego mięsa (jak wspomniana przeze mnie blogerka). Mięso musi być tłuste

Marder&Marder Manufacture