kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:66/120)

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera 216

schabu środkowego bez kości  500 g pieczarki 150 g majonezu  50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula 100 g starkowanego żółtego sera 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka masła opcjonalnie natka pietruszki Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś(...)przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Schab oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Mięso oprószyć dokładnie przyprawą do mięs i odstawić w chłodne miejsce na minimum pól godziny. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić

Świat Domowej Kuchni
Tortilla z kotletem schabowym 129

Tortilla z kotletem schabowym, warzywami i pysznym sosem czosnkowym, to świetny pomysł na obiad, przekąskę lub imprezową przystawkę. Przepis na dobry obiad ze schabu nie musi kończyć się na klasycznym kotlecie schabowym z ziemniakami. Co jeszcze można zrobić z kotletów schabowych? Co zrobić z kotletów z poprzedniego dnia? Nasza propozycja to właśnie tortilla z wieprzowiną i dodatkami ze świeżych warzyw(...)tortilli na obiad? Może właśnie przepis na tortille z kotletem schabowym jest tym, którego szukasz. Polecamy! Tortilla z kotletem schabowym Składniki: Na tortille: tortilla ( 30 cm) : 4 szt. sałata lodowa: 4 liście ogórek zielony: 1 szt. pomidor: 1 szt. papryka czerwona: 1 szt. cebula: 1 szt. Kotlety: plastry schabu bez kości: 3 – 4 szt. sól oraz pieprz

Kuchnia Na Wypasie
Gołabki bez zawijania 158

zawijania to gołąbki dużo szybsze w przygotowaniu i na dodatek bardzo zbliżone smakiem do tych tradycyjnych. Można jest także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule(...)oliwy Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie. kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać

Zielona Kuchnia
Surówka z kalafiora z zielonym groszkiem i koperkiem 418

Kalafior podawany na surowo nie jest popularnym pomysłem, a jak prawie każde warzywo bez obróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda? Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest(...)masłem ze zrumienioną tartą bułką. Dorodna sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jak zrobić tradycyjny obiad w nowoczesnej wersji 143

znalazłam paczkę szpinaku i parmezanu. Od razu pomyślałam o sosie parmezanowym z odrobiną czosnku i szpinakiem. Odsmażyłam kopytka lekko je rumieniąc. Podgrzałam mielone kotlety. Pozostał mi do ugotowania jedynie parmezanowy sos. Jak najprościej ugotować sos bez bulionu ale tak, żeby smakował jak sos? Kochani, masło i śmietanka to podstawa. Konsystencja sosu musi być kremowa, a po dodaniu parmezanu gładka(...)czarnego pieprzu, grubo mielonego 150 g świeżego szpinaku Zacznij od mielonych. Cebulę pokrój w kostkę i zmiksuj ze śmietanką na puree. Dodaj sól, pieprz i mięso. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz i uformuj 12 kotletów. Smaż na maśle na złoty kolor około 6 minut, odwracając po połowie czasu. Z podanych składników na kopytka zarób gładkie ciasto. Podziel na kawałki, zroluj

codojedzenia
Roladki schabowe 253

przełóż go folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie przebijesz mięsa na wylot . Rozbite mięso oprósz z jednej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do wieprzowiny. Następnie łyżeczką przesmaruj musztardą i pozostaw na 1 godzinę, aby mięso przeszło przyprawami. Roladki schabowe Mięso odpoczywa z przyprawami, przygotuj w międzyczasie warzywa. Czerwoną paprykę umyj pod bieżącą wodą, wydrąż z niej(...)przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka czosnku granulowanego Lista zakupów wykałaczki 🙂 Przepis krok po kroku Roladki schabowe część I Mięso umyj, oczyść z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokrój w plastry 1,5 cm. Przełóż mięso w folię spożywczą i rozbij - jak na kotlety schabowe. Mięso oprósz z jednej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do wieprzowiny. Posmaruj musztardą i odstaw

ugotuj-przepis.pl
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 407

Jest kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada!   Cordon bleu(...)dawno ze sznycla z serem (1940) w drobiowy kotlet z serem i szynką (1967). Krótka historia jak na klasyk restauracyjny, prawda? Zapisz To, co w Polsce można zjeść pod tą nazwą to rosyjska ruletka. Raz to paczkowane garmażeryjne gówno (cordony znajdziecie w chłodziarkach we wszystkich większych marketach spożywczych, zrobione mielonego mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie od kości, nadziane mielonką i serem

Karo in the Kitchen
Kotlety drobiowe pod pierzynką 2185

PRZYGOTOWANIE  Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 porcje.  Każdy filet posypać przyprawą do kurczaka.  Panierować filety w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.  Kotlety smażyć na rozgrzanej(...)rozpuszczenia sera.  Podawać z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej Napiszę tu trochę o tym smacznym serku korycińskim  http://www.ser-korycinski.pl/ Ser jest w pełni naturalny, bez żadnych konserwantów i bez żadnych chemicznych polepszaczy. Produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego. I dlatego zachowuje wysokie wartości odżywcze. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany

Kuchnia Danusi
Schab w sosie śmietanowym 236

mięsożerną rodzinę proponuję dzisiaj przepis na pyszny schab, ale nie tradycyjnego kotleta schabowego, tylko schab w sosie śmietanowym. U nas w domu na to danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie. Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie. Tak przygotowany(...)rozpływa się w ustach, a sos do mięsa przygotowany jest na bazie wywaru z dodatkiem słodkiej śmietany. Uwielbiam duszone mięsa z sosami, np. zrazy wołowe zawijane, czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dlaczego jem inaczej... 206

dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna świadomość. Spojrzałam wczoraj na mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki(...)tego, że mi to smakuje po prostu, ale był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks

pyszne zdrowości
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 152

wegetariańską wiąże się na początku ze sporym wysiłkiem. Dla osób, które do tej pory jadły mięso, kebaby, korzystały z fast foodów zmiana może być trudna, ale jest możliwa. Dużą część winy ponoszą przede wszystkim sztuczne, chemiczne wzmacniacze smaku, a nie tylko samo mięso. Potrawy bez glutaminianu sodu na samym początku mogą smakować naprawdę dziwnie, natomiast z czasem wrażliwość kubków(...)sosów, roślinnych kotletów i pasztetów; idealnie nadają się również do smarowideł na kanapki, można je nimi posypywać; sprawdzają się również jako panierka do kotletów; dodatek bardzo popularny w kuchni roślinnej, często pojawiający się w przepisach, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i większości dużych supermarketów; 3. sos sojowy – w kuchni orientalnej nie można się bez niego obyć

Ugotowane pozamiatane
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 342

naprawdę dobre mięso, maszynka do mielenia i odrobina know-how. Zapisz MIĘSO & TŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada(...)uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie.   MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie małe bułki, usmażcie mniejsze kotlety

Karo in the Kitchen
Pasztet wegetariański 121

Czas czytania: 2 min Kolejny pasztet wegetariański na bazie kaszy jaglanej, która jest rewelacyjną podstawą do różnego rodzaju potraw wegetariańskich. Można zrobić z niej kotlety, musy, desery, różnego rodzaju pasty no i oczywiście pasztety. Dzisiejszy przepis wzbogaciłam o przyrumienione aromatyczne pieczarki, które dają wspaniały smak oraz prażone orzechy włoskie te dodają niepowtarzalnej nuty. Pasztet po upieczeniu powinien spędzić(...)odróżnieniu od pasztetów mięsnych 😉 Gorąco polecam na Święta i na co dzień. Print Pasztet wegetariański .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny pasztet zupełnie bez mięsa. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword kasza jaglana, warzywa Prep Time 25 minutes Total Time 25 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 150 g pieczarek 5 łyżek oleju kokosowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Siekane kotleciki drobiowe 114

obiad z piersi kurczaka inny niż tradycyjne kotlety w panierce. Kotleciki siekane to również sposób na przemycenie np. porcji warzyw do jedzenia, zwłaszcza dla dzieci niejadków. Można je bowiem zrobić nie tylko z serem jak ja dziś, ale również z posiekanymi warzywami typu papryka czy cukinia. Ja jednak zrobiłam dziś wersję podstawową bez warzyw.  Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pieprz do smaku szczypta majeranku ok. 0,5 łyżeczki przyprawy gyros olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie pokroiłam mięso w drobniutką kosteczkę i przełożyłam do miski. Do mięsa dosypałam mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz do smaku, roztarty majeranek i przyprawę gyros. Dodałam majonez i jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Miseczkę

Waniliowe Improwizacje
Jak wyczarować obiad z kalafiora? Nasze pomysły 269

Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!