kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:61/120)

soczyste kotlety mielone z łopatki wieprzowej... 479

smalec 1/2 kostki Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodać tartą bułkę, usmażoną cebulę, paprykę, pieprz mielony, kucharka, wody wlać w trakcie wyrabiania aby masa była kleista, nie sucha. Na patelni stopić smalec i na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony. Kotlety podać na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Wiejskie roladki schabowe 286

schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz(...)smażenia     *** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany

Blog z Apetytem
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 180

Najlepsze burgery kalafiorowe jakie wyszły z mojej kuchni. Tak dobrze, że w ciągu weekendu zrobiłam ich ponad 30! Pierwsza partia zeszła dnia testowego, druga - tu już

CookYourself
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 236

Najlepsze burgery kalafiorowe jakie wyszły z mojej kuchni. Tak dobrze, że w ciągu weekendu zrobiłam ich ponad 30! Pierwsza partia zeszła dnia testowego, druga - tu już

CookYourself
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 263

Gnocchi (czyt. niokki, a nie gnioczczi :-D) – czyli włoskie kluseczki – to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie to tylko

Niedzielny kucharz
Polska biała kiełbasa – od podstaw 379

elegancko wyjdzie im taka kiełbasa na zdjęciu, w smaku to już w ogóle nie będzie to. Jedno mięso jest po prostu za chude, drugie będzie za twarde po wyrobieniu. Kiełbasa to przede wszystkim proporcje i odpowiednio dobrane typy jak najlepszej jakości mięsa . Mięso na kiełbasy kupuję u rzeźnika, u którego mam pewność że wszystko jest pierwszej świeżości, czyli z nocnego(...)rodzajem używanego mięsa, kroimy ją po prostu w kostkę – jeśli nie ma błonek, nie ma czego oczyszczać. Pozostałe mięso koniecznie i zawsze oczyszczamy – musimy wykroić z niego wszystkie twarde ścięgna i błony międzymięśniowe, zostawiamy za to miękki tłuszcz w poprzerastanym mięsie, czyli łopatce i karkówce. Z podgardla i boczku trzeba koniecznie ściąć twardą skórę.   Każde z mięs kroimy

Karo in the Kitchen
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 425

Gnocchi (czyt. niokki, a nie gnioczczi :-D) to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut. Czas : Kilkanaście minut

Niedzielny kucharz
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 207

Swojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki.  Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego(...)robię zawsze z kością, dla mnie taki jest najlepszy i dzięki niej ma najwięcej smaku i aromatycznych soków, dlatego warto wybrać się do miejscowego rzeźnika, żeby kupić solidny kawałek mięsa. Kotlety powinny mieć ciemniejszą barwę i grubość około 2-2,5 cm, a po rozbiciu około 5-7 mm, wtedy nie wysuszą się zbytnio podczas smażenia i zachowają swoją soczystość

Słodko-Słony Świat Ilony
SAŁATKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ 196

czerwona cebula 4 duże pomidory 2  długie zielone ogórki lub 4 gruntowe mała puszka kukurydzy oliwa,sól,pieprz Kotlety z karkówki rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem,popieprzyć,posypać dowolną przyprawą do karkówki.Najlepiej zrobić to wcześniej.Piec na patelni bez tłuszczu,najlepiej na grillowej lub na grillu. Przygotować 4 płytkie talerze.Na każdy nałożyć po 1/2 główki umytej sałaty,lekko(...)jeden gruntowy(jeśli mamy swoje możemy tylko umyć i pokroić razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki. Można podawać z chrupkim pieczywem

Niespełnione zdolności kulinarne
Klopsiki w sosie grzybowym 177

drugie, sporo jest przepisów „odziedziczonych” jeszcze po babci, które na co dzień królują na moim stole. Po trzecie, zgromadziłam przeogromną liczbę przepisów. Podejrzewam, że przez kilka lat mogłabym gotować bez powtórzenia przepisu. Dla potwierdzenia, tak wygląda moja kolekcja książek kucharski i gazetek o tematyce kulinarnej. Znajduje się także część przepisów wycięta z prasy kobiecej. Druga część receptur z prasy(...)poniższym przepisem. Wszyscy w moim domu lubią mięso mielone pod przeróżnymi postaciami. Wszyscy lubią także sos grzybowy. Więc połączenie tych dwóch przepisów musiał wręcz wejść do grupy przepisów wykorzystanych dość często. Klopsiki w sosie grzybowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj

blog.moje-pasje.info
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 246

Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rolady mięsne z mielonego 181

Polecam łatwy sposób na upieczenie mięsa na obiad lub do kolacji. Potrzebujemy: mięso mielone, sól, pieprz, majeranek, paprykę, czosnek i pietruszkę. Zestaw dodatków do mięsa można

chleba naszego
Roladki drobiowe z salsą paprykową 201

Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Eterno  paczuszkę naturalnych produktów bez konserwantów, na pierwszy rzut poszła do użycia salsa paprykowa, doskonale współgrała z delikatnym mięsem drobiowym i podkreśliła jego smak. Polecam na prosty pyszny obiadek. Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy, mają naprawdę ciekawe produkty! Skladniki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki  salsy paprykowej ½ czerwonej(...)suszonych pomidorów w zalewie 8 dag startego żółtego sera Sól do smaku Panierka: 1 jajko Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy na cztery kotlety, smarujemy salsą paprykową, oprószamy solą,  dodajemy pokrojone pomidory z zalewy oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy ciasno w roladki, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku

Wanilia i Kardamon
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 161

smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi kotletami i pieczenią przestał być nudny a stał się lekki, delikatny i rozpływający w ustach. Podanie delikatnego schabu z makaronem w trzech kolorach jest już zupełnie nietradycyjne(...)zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Mięso kroję w plastry, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Topinambur obieram i kroję w ćwiartki, pieczarki myję i kroję w plastry

Mango Papaja