kotlet - 10609 przepisów (strona:177/708)

Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 161

danie obiadowe - danie z naszej listy. Przed daniem głównym zamówiliśmy bulion wieprzowo-wołowy z ogromną kulką z wątróbek. Pyszne i zarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny bardziej popularny jest Wiener Schnitzel Art - przygotowywany ze schabu (sznycel(...)wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 199

potraw kusił niesamowicie. Musiałem wybrać i skusiłem się na kilka rzeczy - palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej.  kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe

Right Behind The Kitchen
Schab w piwnym cieście 174

plastrów schabu 150 g sera żółtego 1/2 szklanki piwa 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz cayenne Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Rozbić tłuczkiem  cieniutko mięso  , oprószyć solą  oraz pieprzem cayenne. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wsypać(...)miski, dodać żółtko,  ubitą pianę i   wlać piwo. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Na połowę każdego kotleta dajemy starty ser i drugą połową przykrywamy, dociskamy by kawałki mięsa się zlepiły. Każdy kawałek zanurzamy w cieście piwnym i smażymy, aż kotlety zrumienią się. Podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami

magiczna kuchnia Kasi
Roladki z indyka 183

obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki na 6 roladek 500 g piersi z indyka 6 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej zależy od ilości kotletów) 6 plasterków żółtego sera 1 jajko sól  pieprz bułka do panierowania masło klarowane do smażenia Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić(...)delikatnie, aby nie podziurawić kotletów. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera i kawałek suszonego pomidora. Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej,  roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony na rumiany kolor. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach

O kuchni z uczuciem
KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY 243

KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki: - 1kg białej kapusty - 3 łyżki suszonej cebuli prażonej - 2 cebule białe - 2 jajka - 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 8 łyżek bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - przyprawa "Kucharek" do smaku - bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule oraz trzy(...)cebuli prażonej. Wbijamy dwa jajka. Dodajemy 8 łyżek bułki tartej oraz 2 łyżki mąki pszennej. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz przyprawą typu "Kucharek" po czym dokładnie mieszamy. Formujemy gotowe kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na oleju i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa 150

Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego połączenia składników. Hreczanyki(...)proste, a zarazem wykwintne. Warto je wprowadzić na stałe do swojego menu :) Hreczanyki tradycyjnie podawano z sosem śmietanowym z czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem. Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki, z tym że zamiast mięsa do kaszy dodaje się biały ser (twaróg). Składniki:  300 g mięsa mielonego (u mnie

Trzeci talerz
Domowe hamburgery 233

ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej(...)bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać

Monia miesza i gotuje
Kotlety ziemniaczane 263

Wieki nie jadłam, ani nie robiłam tych kotletów i żałuję, bo są na prawdę smaczne. Do tego tanie i łatwe w wykonaniu. A mogę jeszcze śmiało napisać, że szybkie o ile zostały Wam ziemniaki z dnia poprzedniego. Można podawać je z surówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można(...)Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić. Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk). Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.* Smacznego! * kotlety spokojnie możecie odgrzewać w piekarniku

CookYourself
Mielone z kaszą jęczmienną 186

Wszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)cebulą zemleć w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać kaszę jęczmienną, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, koncentrat i przyprawy. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku w razie potrzeby. Formować kotlety i smażyć na patelni (albo zapiec w piekarniku - wersja zdrowsza ;) Podawać z ziemniakami i surówką sezonową. Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku. 174

gęsto goszczące na stole przeciętnego Sycylijczyka, tudzież Włocha. Mięsko mocno aromatyczne, jeśli umie się je zrobić. Na Sycylii, wprawiony pan sprzedający piersiątka kurzęce, potrafi z jednego kawałka zrobić 12 kotletów. Kwestia noża, wprawy i zamiłowania do roboty przy jedzeniu. Dziś zrobię typowy obiad Sycylijczyka. Drugie danie, bo pierwsze danie,to rzecz jasna makaron! Piersi z kurczaka przygotuję na specjalnej, wysokiej(...)Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką. Kroimy w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam sztuki krojenia – ja nie tylko nie zrobię 12 kotletów z jednej piersi, ja nie zrobię nawet 6 ! Stąd u mnie zawsze piersi są dwie! Rozgrzewamy

Z Kuchni Do Kuchni
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 154

Kotlety mielone pojawiają się zapewne w każdym domu.Mój mąż za nimi przepada.Do takich kotletów pasuje mi najbardziej łopatka lub mięso wołowo-wieprzowe,wtedy są one idealnie wilgotne.Dbam również o to by je urozmaicić choćby właśnie przez dodanie pieczarek.Pychotka. Składniki: 50dag mielonego mięsa(u mnie łopatka) ok 30 dag pieczarek 1 jajko 1 cebula kula mozzarelli sól,pieprz czubryca czerwona(...)dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej,ponownie mieszamy,formujemy kotleciki.Bułkę tartą wysypujemy na talerz i dokładnie panierujemy mięsko.Patelnie mocno rozgrzewamy,wlewamy olej i gdy jest gorący smażymy kotlety na rumiano z obu stron,następnie jeszcze ok 3-4 min dusimy na wolnym ogniu by w środku ładnie doszły.Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik

Niespełnione zdolności kulinarne
Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką 146

sojowy gulasz z dodatkiem aromatycznej wędzonej papryki. Danie sycące i mocno rozgrzewające. Koniecznie wypróbujcie! Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych (100 g) 1 puszkę pomidorów  220 g suszonych pomidorów w oleju (1 słoiczek) 4-5 średniej wielkości śliwki 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki suszonej wędzonej(...)papryki 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej  1 łyżeczkę majeranku 1 łyżka ziół prowansalskie  Olej lub oliwa Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw przez kilka minut gotujemy kotlety sojowe, aż dostatecznie wchłoną wodę i staną się miękkie.  2. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy

Bananowe Pole
Kotlety mielone z dynią 184

pory serwowałam z dynią raczej słodkie dania (poza zupą). Przyszedł czas na coś nowego. Tym razem padło na podatne na różnorodne wariacje kotlety mielone. Jak wyszło? Z dynią są znacznie łagodniejsze. Pomimo subtelnej przecież zmiany, to solidna odmiana klasyki. Spróbujcie, a się przekonacie :) KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ Składniki: - 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 200 gramów dyni - 1 cebula(...)Dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Oba składniki dodajemy do mięsa razem z jajkami, manną i przyprawami. Rozgrzewamy tłuszcz na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Formujemy kotlety i smażymy do zezłocenia z obu stron. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 213

Zrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów) Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie. Pierś z kurczaka z masłem ziołowym

O kuchni z uczuciem
Kotlet schabowy w cieście 135

Dzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe(...)Ciekawy smak to komentarz mojej rodzinki. Składniki na 3 porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku  oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru

Eli Gotowanie