Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Luźna KuchniaProduktów z nasionami lnu lub olejem lnianym używam od dawna . Pamiętam olejarnię w miasteczku Nowy Tomyśl w którym mieszkali moi Dziadkowie . Tłoczono tam między innymi olej
Buniabaje w kuchniJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni. Było już kilka z kuchni gruzińskiej : – Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane - Chaczapuri imeruli
Ostra na Słodkoprzygotowany zazwyczaj z mięsa wołowego z dodatkami serwowanego w podpieczonej bułce. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie – można smażyć, grillować, piec na żywym ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata, cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą, majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega na przygotowaniu mięsa. Dodaję (chociaż(...)większość naszego dania. Następnie formuję kształt mięsa w okrąg a środek lekko wciskam do środka. Dzięki czemu podczas grillowania, kiedy mięso będzie się kurczyć nie zrobi się z niego kotlet mielony a płaski burger. Mojego ulubionego burgera przygotowałam z podpieczonym boczkiem, jajkiem sadzonym oraz karmelizowaną cebulką z whiskey. A wy jakie burgery lubicie najbardziej? Składniki na 4 burgery: 800g mięsa
wysmienityPyszne, bezmięsne kotleciki , do przygotowania których wykorzystałam czerwoną soczewicę i warzywa. Kotlety podane z pieczywem i dowolną sezonową surówką stanowią pełnowartościowe, smaczne danie obiadowe. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/ 1 jajko ½ szklanki zmielonych płatków owsianych(...)zmielić. -Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. -Dodać zmieloną soczewicę , jajko, płatki, otręby, mąkę ,przyprawy i starannie wymieszać. -Pod koniec dodać jajko , ugotowane warzywa i ser. -Masę ponownie wymieszać i odstawić na 20-30 minut. -Masa powinna zgęstnieć , ale jeśli jest nadal zbyt rzadka należy dodać do niej niewielką ilość płatków
Zakamarki mojej kuchniZobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kasza jaglana jest moją ulubioną i często króluje na moim stole. Zdaje sobie sprawę,że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią sięgać szczególnie
Anioły w kuchniKasza jaglana jest moją ulubioną i często króluje na moim stole. Zdaje sobie sprawę,że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią siegać szczególnie
Anioły w kuchniskojarzenia. Trudno ugotować coś z zegarka, chociaż słynną zupę „na gwoździu” już podobno się da. Bank też jakoś tak mało kulinarnie się kojarzy. Co z kuchnią? Przecież nie samym serem człowiek żyje. Do zagłębienia się w kuchnię Szwajcarów skłonił mnie konkurs i ostry nożyk Victorinox. Tematem konkursu były „Inspiracje szwajcarskie”. Słowo klucz INSPIRACJA. To lubię. Według słownika PWN inspiracja(...)początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka kilka łyżek mąki sok z połowy cytryny
ladykitchenJuż kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie. Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak
Ostra na Słodkożółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki(...)delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią). Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Smaki Na Talerzujuż nie jest maluch, któremu można wcisnąć papkę łyżeczką... ona teraz chce jeść sama, to co sama sobie wybierze. Nie daje sobie w kaszę dmuchać dziewczyna;) Ostatnio postanowiła zjeść.... kotleta schabowego! W ogóle - najbardziej lubi to, co można wziąć w małe łapki i jedząc np. podwieczorek - kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki, jak coś jest dobrze przyprawione(...)tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie
Kulinarne Inspiracjedomu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje – w Aldi jest naprawdę ogromny wybór świetnego pieczywa!). Bułki kroimy w poprzek na pół. Najpierw wytapiam(...)zlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej ciężko byłoby je przenieść na patelnię. W dłoniach jeszcze masuję i wyrabiam chwilę każdą porcję, spłaszczam w dłoniach i formuję na papierze. Mięso to nic innego jak mięśnie
Karo in the KitchenStary przepis ale smak całkiem nowy bo bardzo dawno nie robiłam tych kotlecików. Siekane mięso i starte pieczarki połączone z jajkami i
To co kochamuwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną takiej porcji - w lokalu dostępne są, jak serwetki, duże arkusze papieru do pakowania niezjedzonych kotletów - genialna rzecz! Oczywiście do obiadu należy zamówić lokalne piwo. Uliczne jedzenie w Wiedniu Jeśli komukolwiek będzie mało po sznyclu ma mnóstwo okazji aby zjeść coś na świeżym powietrzu. Wiedeń to miasto(...)Przykładowo mega popularne hot-dogi ale zrobione z kiełbasy a nie parówki - duża porcja gwarantowana! Dla większych łasuchów znajdziemy chrupiącą golonkę . Serowych amatorów z pewnością zainteresuje bogaty wybór austriackich serów. Na ulicznych straganach dostaniemy także trochę łakoci, kawę i oczywiście piwo. Naschmarkt - największy miejski targ w Wiedniu Warto także odwiedzić największy targ miejski w Wiedniu nieopodal Placu Karola (Karlsplatz) zwany
Right Behind The Kitchen