Kurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i
Kucharzycaszparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych. Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie, że na Wielkanoc nie ma jak barszcz(...)kilku zmian przed i paru w trakcie przygotowywania. Efekt? co najmniej zadowalający i to nie tylko mnie! Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 4 średniej wielkości buraki (upieczone) 200 g sera twarogowego półtłustego 30 g sera dojrzewającego np. Bursztyn 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków 1/2 do 1 szkl., plus do podsypania sól, pieprz sos: śmietana
Dzieje kuchennej WiewióryZakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy(...)ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik
Codziennik Kuchennyinspiracji na jutro. Zapraszamy na roladę z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką i pieczarkami. Takie rolady robiłam już z wieloma różnymi nadzieniami, np z samymi pieczarkami czy z ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego 2 cebule(...)jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z surowym jajkiem, połową cebuli pokrojoną w kostkę i 2 łyżkami bułki tartej tak jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Drugą cebulę podsmażamy na oliwie na patelni, dodajemy troszkę soli a następnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacuszki z kurczaka, może nie wyglądają bardzo apetycznie, ale są naprawdę bardzo smaczne. Idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych.Placuszki można podać jako danie główne w towarzystwie frytek czy pieczonych ziemniaków, jak i na przystawkę z ulubionym dipem. Jedynym minusem jest to, że placki bardzo łatwo się przypalają i rozpadają. Najlepiej smażyć je na patelni teflonowej na małym ogniu. Placuszki z kurczaka(...)osoby): 1 pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól i pieprz do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę
Mania GotowaniaSałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł powstały w wyniku zalegającej w lodówce polędwicy z indyka. Mimo, że naprawdę smaczna i dobrej jakości, jakoś żaden z domowników nie przepada za kanapkami z
Kuchenna KontrrewolucyaMoje nowe odkrycie kulinarne :) Nie spodziewałam się, że z ryżu można przygotować tak pyszne "kuleczki". Może nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu na
Tradycyjna Kuchniakredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy bez wyrabiania autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci(...)Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Kasza gryczana z cebulą i boczkiem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wątróbką wieprzowa z cebulą autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Makaron z serem i cukrem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)zdjęciu). Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy
Słodka StronaPolsce grill krąży wokół jedzenia mięsa. Wystarczy spojrzeć na aktualne reklamy i gazetki supermarketów. Rozumiem, że na powietrzu wszystko smakuje lepiej, ale skoro na zwykły obiad wystarczy mi jeden kotlet, to czemu nagle mam znaleźć miejsce w swoim żołądku na dwie kiełbaski, karkówkę i jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku(...)grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi i warzywami, zamarynowanymi w oliwie i soku z cytryny z dodatkiem cytrynowej skórki, chilli i świeżej mięty. Pyszne! Mam nadzieję, że aura będzie jednak łaskawa i pozwoli mi się
Chilli Czosnek i OliwaRyż uwielbiam pod każdą postacią, w gołąbkach, kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w bulionie i winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama(...)stwierdziła, że woli wersję tradycyjną z ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino 5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki
Gosia gotujePieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronem lub zjeść z pieczywem. Danie proste, z kilku składników, o delikatnym, leśnym posmaku. W końcu jest to kurczak po myśliwsku. Wtorek: Tartiflette Urzekająca prostotą, pyszna zapiekanka z miękkim serem. Elegancka, można powiedzieć, że wystawna. Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute coutur, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy to sól ziemi i kuchni francuskiej, żadne tam „Michelliny”. Środa(...)kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna
Niedzielny kucharzMoja kochana E. wielokrotnie pytała mnie, co zrobić z zapasami zamrożonego, gotowego już mięsa. Szczególnie studentom zdarza się otrzymać od rodziny ogromną paczkę schabowych, mielonego, innego rodzaju panierowanych kotletów, które po rozmrożeniu nie są już tak smaczne, jak były pierwotnie. Tutaj na ratunek przychodzi "risotto"! Możecie wrzucić do niego dosłownie wszystko, to tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję(...)torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie królik) - pół puszki kukurydzy - pół puszki groszku - pół puszki fasoli czerwonej - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, warzywa z puszki oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą
Życie zamknięte w smakuzimno np. na wynos do pracy:) Przepis: Nuggetsy z kaszy jaglanej 3. Pierogi "ruskie" Jeżeli tęsknicie za tradycyjnymi pierogami "ruskimi", to koniecznie musicie wypróbować te, które zamiast sera mają kaszę jaglaną. Smak identyczny z oryginałem. Do tego skwarki z pietruszki i obiad idealny gwarantowany :) Musimy poświęcić chwilkę na lepienie, ale potem będziemy już tylko jeść i jeść :D Przepis(...)jest nie tylko prosty, łatwy i przyjemny, ale przede wszystkim niesamowicie smaczny :D Przepis: Najprostszy dal z soczewicy 5. Burgery Dla wszystkich fanów fast foodu burgery do buły, bądź kotlety do kaszy/ziemniaków. Jak kto lubi :) Proponujemy kilka opcji: Przepis: Burgery z ciecierzycy , Tofu-burger w różowej bułce , Burger jaglany w pomidorach FIT 6. Najprostsze wegańskie naleśniki Szybkie i proste
Bananowe Polejeszcze trochę bułki żeby zespoiła wilgotne składniki. Naszykowałam kotlety, kładąc łyżką do lodów równe porcje masy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia i formowałam kotlety dłonią. Kotletów o wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej wyszło mi 12. Nie mogą być za cienkie, bo się porozpadają, miejcie to na uwadze. Smażymy je na oleju z obu stron, delikatnie odwracając(...)odsmażyć. Hamburgery zjedliśmy w klasycznej bułce z sezamem, z dodatkiem szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl soczewicy zielonej ½ kostki bulionowej warzywnej 3 szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych
Karo in the KitchenWczoraj były domowe bułki do burgerów - klik , a dziś burgery. Zawsze to dużo zdrowsza wersja niż inne kupowane gdziekolwiek, już nie będę wymieniać ;-). Kotlety zrobiłam z mięsa mielonego z indyka, do tego natka pietruszki, troszkę bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, ketchup i jajko. Reszta to dodatki jakie miałam w lodówce i nie tylko w niej. Każdy może smak(...)pietruszki kurkuma słodka papryka 1 jajko sól pieprz 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia Reszta dodatków: cebula czerwona rukola pomidor ogórki kiszone papryka ser żółty plasterki majonez, ketchup, sos tatarski 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy. Formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron. Powinny
kruche babeczkiwody 200 ml mleka łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam Dodatki: sałata pomidor ogórki konserwowe majonez keczup musztarda ser żółty i wszystko inne, co lubimy:) 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy(...)pieczemy przez około 25-30 minut. 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia. 3. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, keczupem i musztardą
Szefowa kuchni