Smażony ser należy do takich dań które jem stosunkowo rzadko, ale za nimi tęsknię dość często. Podczas moich wyjazdów na Słowację i do Czech poznałam kotlety serowe, przygotowywane z sera żółtego, które uwielbiam. Tych w Polsce raczej się nie zjem, ale camembert z żurawiną spotykam częściej w restauracjach. Swego czasu jadałam go także w Ikei (wiecie czy nadal można
nietylkopasta.plKotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy! 250 g mięsa mielonego z indyka 50 g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko Sól Pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone(...)wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu
VioletoweKucharzeniePyszne roladki z suszonymi pomidorami i serem żółtym, są smaczne i soczyste. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4 plasterki sera żółtego Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem
Bajeczna KuchniaDziś sałatka na szybko z serem korycińskim naturalnym,Czesławy Zarzeckiej. Moja rodzina zakochała się z tym serze. Ser świetnie smakuje też taki roztopiony np. na kotletach z piersi kurczaka. Polecam ten ser bo jest świetny. Już pisałam w poprzednim poście gdzie dowiecie się o tym wspaniałym serze ale przypomnę. Wszystko znajdziecie tutaj Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się
Bernika - moj kulinarny pamietnikMortadela to rodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez(...)kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta
O kuchni z uczuciemkilka plastrów polędwicy wędzonej z kurczaka (lub innej) Fileta kroimy wzdłuż na plastry i rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Na kotletach układamy po plastrze sera i polędwicy. Zawijamy w roladki (zaczynając od zagięcia boków do środka - wtedy ser nam nie wypłynie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju
Moje-pitraszenieCheeser -serowy kotlet z piersi kurczaka Pyszny serowy kotlet , to nowy pomysł na przełamanie nudy w kuchni . Przecież wszystko już było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki mięsa serem, niczym ściany tapetą i obtaczam w jajku , a wszystko ,stara się(...)jajku , zgarniając jego nadmiar ręką , kładziemy jedną stroną na serze , podnosimy i dokładamy do przyklejonego sera , jeszcze trochę , tak żeby powstała gruba warstwa – dociskamy do kotleta . Delikatnie obtaczamy ponownie w jajku , dociskając ser, następnie w bułce tartej , także dociskając wszystko dłońmi . Odkładamy na 30 minut do lodówki , jak zesztywnieją , łatwiej będzie smażyć – nie rozlecą się . Smażymy na rozgrzanym
Ogrodnik w podróżyZamiast tradycyjnego mielonego u mnie dziś na obiad takie kotlety. Delikatne mięso z kurczaka połączone z brokułem i serem mozzarella. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika i sałatka z pomidorów. Kto się dołącza? porcja na 10 niedużych kotletów: 1 mały brokuł 1 połówka filetu z piersi kurczaka (ok. 250g) 50 g sera mozzarella wiórki 1 jajko 2 łyżki kaszy(...)Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Filet z kurczaka pokroić w małe kawałki. Połączyć z posiekanym brokułem,cebulką,wiórkami sera,rozgniecionym czosnkiem i kaszą manną. Wbić jajko,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Formować dłońmi nieduże kotlety,obtoczyć je w płatkach kukurydzianych i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi
Kolorowa kuchnia Elkiostre. Polecam! Składniki: cztery kotlety schabowe 2 łyżki masła do podsmażenia 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła do sosu 100g sera gouda szczypta gałki muszkatołowej koncentrat curry od Proeco czosnek w płatkach Kotlety rozbijamy, smarujemy koncentratem curry i podsmażamy z obu stron na maśle. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
Gotowanie i blogowanieOlej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dzielimy na cztery części, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczyszczoną paprykę i ser żółty kroimy w paski, na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, kilka pasków sera żółtego i papryki. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami, panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy
Bajeczna Kuchniazachęcam do wypróbowania, wszak dobrze jest poznawać nowe smaki. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu sól pieprz 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sos sojowy 12 plasterków sera camembert A jak to zrobić: Kotlety zamarynować w sosie, occie i przeciśniętym przez praskę czosnku. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Kotlety wyciągnąć z marynaty i oprószyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron
Kuchnia w opałachrazem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem 300 ml passaty pomidorowej 200g żółtego sera Dodatkowo: słodka papryka bazylia suszona czosnek granulowany sól, pieprz Ponadto: 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania naczynia olej(...)smażenia Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie należy pokroić w plasterki, a następnie umieścić na dnie naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Na ziemniakach kolejno ułożyć pokrojone kotlety mielone, cebulę podsmażoną i lekko posoloną, połowę żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach oraz marchewkę z groszkiem odcedzoną z zalewy. Całość zalać passatą pomidorową - doprawioną za pomocą bazylii, czosnku, soli i pieprzu
Di gotujewarty wypróbowania. Składniki: cztery kotlety schabowe 200g szpinaku 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy z obu stron na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak smażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, dwóch
Gotowanie i blogowanieurozmaicenia tradycyjnych mielonych tym razem napakowałam je świeżym szpinakiem i serem feta. Wyszły bardzo smaczne, a żeby je wykonać nie potrzeba było zbyt dużo wysiłku, więc jeśli ktoś ma ochotę odczarować codziennego mielonego to polecam wypróbować przepis ;) Składniki na ok. 8-10 kotletów: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała(...)cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie przyprawa do mięsa mielonego ok. 150 g świeżego szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku ok. 150 g sera feta bułka tarta do obtoczenia kotletów Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż liście się skurczą. Zdjąć szpinak z patelni i odstawić do przestygnięcia
Simply Foodposiekane pieczarki dusimy na maśle klarowanym. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Posiekaną cebulę dusimy na oleju. Kotleta smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy warstwę pieczarek z cebulą. Posypujemy serem żółtym. Zawijamy ścisło(...)Rolada nr 2: Świeży szpinak pozbawiony łodyg wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Mieszamy. Dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Wyłączamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na kotlecie posmarowanym również serkiem układamy liście szpinaku. Posypujemy serem żółtym oraz posiekaną wędlinką dojrzewającą (u mnie boski schab mojej Mamusi ). Zawijamy ścisło. W razie konieczności spinamy roladki wykałaczkami lub sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą
Kuchnia po mojemukaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni(...)rzepakowego. Studzimy kaszę. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, prażoną cebulkę, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony żółty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem wg preferencji smakowych. Na wilgotną dłoń nakładamy ok. 2 łyżki masy, formujemy owalne kotlety jak na kotlety mielone. Każdy „kotlecik” następnie obtaczamy w bułce tartej. Gdy mamy uformowane wszystkie kotlety smażymy je na oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię