odsłona ulubionych przeze mnie pieczonych kotletów mielonych. Tym razem z domieszką bardzo pasujących do siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze i wyczuwalnie doprawiona, świetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka
Szefowa kuchnismażeniu kotletów. A kotlet jest inny, bo pod tą chrupiącą skórką ukrył się kalafior. Przy tak wiosennym talerzu, w międzyczasie powoli pakuję moją walizkę. Kolejne posty przez pewien czas będę nadawać z... Chicago! To co, macie ochotę razem ze mną lekko nadgryźć Amerykę? :) Składniki (na 10 szt.) 0,5 kg kalafiora 1 jajko bułka tarta 1 łyżka masła
pink envelopetradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula – 2 szt- mąka – 100 g- majonez – 100 g- jajko – 2 szt- mleko
Ostra na SłodkoKotlety selerowe Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja 1 małe opakowanie niesolonych orzeszków ziemnych sól, pieprz olej do smażenia Obierz seler, pokrój w cienkie plastry i ugotuj na parze lub w wodzie. Rozmieszaj jaja z solą i pieprzem. Zmiel orzeszki w blenderze na bardzo drobno. Panieruj plastry selera w jajku i orzechach do wyczerpania składników i smaż
Qlinarnie i Qlinarnieugnieść. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. (jeśli teraz posmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry. Nadaje się do obiadu jako "kotlet" jak i na kanapki
W kuchni bez szafekmałej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną tymianku i koperkiem lub natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów tłuszczu, na którym smażyliśmy
Walijskie Pichcenieewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę tymianku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Całość dokładnie zmieliłem za pomocą blendera na gładką masę. Mięso pozostawiłem na chwilę, aby smaki się wymieszały i zająłem się przygotowaniem sosu "tysiąca wysp(...)soli i cukru, a następnie odstawiłem do lodówki. Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około 1,5 centymetra grubości. Następnie ułożyłem kotlety na rozgrzanym grillu. Kotlety pozostawiłem
Wyprawy kulinarnebyło warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz(...)wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie je zbiłam (jak to mam powiedziała "ale nie na tatar!" było to niemożliwe ponieważ nie miałam młotka i ubijałam mięso wałkiem). Później obtoczyłam w mącę
Brzuszki Łakomczuszkibardzo przypadła mi do gustu. Nie jest zbytnio skomplikowana, możemy ją zrobić nawet w ramach szybkiego śniadania. Przy okazji parę słów o jajkach i straszącym nas po nocach cholesterolu. Jajka – są źródłem wielu korzystnych dla naszego organizmu substancji: Pełnowartościowe białko o najwyższej wartości odżywczej spośród wszystkich produktów spożywczych, bliskie idealnemu dla naszego organizmu Lecytyna poprawia pamięć, zwiększa zdolność koncentracji Witaminy(...)dawno już obalono badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy
Powiedz dietom nielecz jako baza na kotlety czy kluski. Dodatkowo na bazarze morele kuszą swoimi rumieńcami i nie sposób się im oprzeć ;) W przepisie wykorzystuję proporcje z bloga Pani Kowalskiej . Istotne jest zatem, ile mamy (objętościowo) ugotowanych ziemniaków np. z wczorajszego dnia. Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej i porcję mąki ziemniaczanej. Do tego jajko i gotowe :) Składniki : ugotowane
Weekendy w domu i ogrodzieświetną alternatywą dla klasycznych kotletów. Czasem podaję je z puree z ziemniaków, a innym razem z frytkami. Zdarza się też, że w przypadku nagłego ataku głodu, ratują mojego syna przed "zagładą" w wersji solo ;) Spróbujcie, bo warto! Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki startego żółtego sera jajko pieprz sól oliwa
zadanie-gotowanieA oto moja propozycja na dzisiejszy obiad składniki na kotleciki : 0,5 kg mięso mielone wieprzowo-wołowe 1,5 bułki pszennej namoczonej w mleku ( odciśniętej
Jemy Pijemybułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę
MarciochaKucharzykasze , naleśniki czy też kotlety z warzyw.Zdecydowanie bardziej lubię właśnie zasmakować się w kuchni wegetariańskiej.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ( na prawdę przepyszne! ) kotleciki z kalafiora.Dodatek aromatycznych przypraw sprawia , że są niesamowicie smaczne … i zarówno starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:* mały kalafior – 1 szt* duże jajko – 1 szt* cebula
Ostra na Słodkolekkie, wegetariańskie kotlety z kaszy kuskus. Przygotowuje się je znacznie szybciej niż z kaszy jaglanej, bo kuskusu nie trzeba gotować, wystarczy zalać wrzątkiem. Na szybki piątkowy obiad jak znalazł :D Składniki: pół szklanki kaszy kuskus (ok 100g suchej kaszy) pół cebuli 1/4 czerwonej papryki łyżka posiekanej natki pietruszki 4-5 sztuk pieczarek 2 małe jajka 1-2 łyżki mąki pszennej
Czerwona Porzeczka