cienkie plasterki.ew ser np cheddarprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Używałam sitka o oczkach nr 6. Do zmielonej masy dodać musztardę, jajka, ewentualnie zielony pieprz lub papryczkę, posolić, popieprzyć, dokładnie wyrobić. Uformować 10 spłaszczonych kotlecików, ułożyć na desce lub talerzu, przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki , najlepiej na parę godzin(...)się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem. Smacznego
Stare GaryLubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze
Rozpustne gotowaniezrobić i zajadać. SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt) bułki razowe, grahamki duże 2 duże świeże buraki 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki tymianku 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, gałkę muszkatołową(...)godzinę, aby smaki się połączyły. BURGERY Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony. Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera Bułki
Basia w kuchnipieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią) Składniki 60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej kilka kropel(...)przepisu źródłowego) 60g rozpuszczonego masła 1/4 szkl. cukru + 1 łyżeczka cynamonu Jeszcze ciepłe babeczki zamoczyć w rozpuszczonym maśle i obtoczyć w posypce cynamonowo-cukrowej (jakbyśmy chcieli zrobić panierkę do kotletów ;)). Można je wytarzać całe lub tylko wierzchołki (wedle uznania). Smacznego all photos made by me&brzooch
coolinarnastrefa.blogspot.comnasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki soli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili(...)pytanie, dlaczego warto spróbować tego rodzaju diety: odtruwa, odżywia i leczy. Książka podzielona jest na rozdziały: napoje/soki/mleczka, zupy/kremy/chłodniki, pożywne przekąski, kolorowe warzywa, sycące strączki, kasze i ziarna, słoneczne jajka, sosy/dipy/pasty, słodko a zdrowo. Źródło zdjęcia: ksiazki.okazje.info.pl W każdym znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie wiele osób zdziwi) odchudza, ananas pomaga
Qlinarnie i Qlinarniepatelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę z boczkiem(...)odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku – idealny do kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post No i… Klops appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoNie ukrywam, że drób jest najczęściej używanym z mięs w mojej kuchni, ze względu na jego walory smakowe i odżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę
mojewypiekiinietylkoJak wiecie ze mnie to takie „Pomysłowy Dobromir” ( jak to mama mówi ;) ) i zrobienie czegoś z niczego , absolutnie nie stanowi dla mnie problemu!Dziś
Ostra na Słodkowiększości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów(...)porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta
Fabryka pomysłówpiersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy(...)Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA po Sylwestrze proponuję oczyścić organizm, gdyż większość z nas w ten wyjątkowy czas Sylwestrowego szaleństwa pozwoli sobie na chwilkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest pyszna, soczysta, a delikatna nuta cytryny delikatnie podkreśla smak drobiowego mięska. Do tego jeszcze chrupiąca panierka, skrywająca aromatyczne wnętrze.... mmmm... pyszności!!!
Rozpustne gotowanieJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli
Ostra na Słodkoprzygotowane potrawy? Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu temperatury, potrawy grillują się szybko. Chudy indyczy hamburger po usmażeniu w środku był niesamowicie soczysty i smaczny. Tak jak karkówkowe kotlety na palec. Podobnie zachowywały się brzoskwinie, choć tu przedłużyłam troszkę czas grillowania, przy czym odpowiednio zmniejszyłam moc płomienia. Jak potrawa zachowuje się podczas grillowania, czy dno patelni ma tendencję(...)sami ocenić na zdjęciach. Ja jestem zdumiona! Na tej samej patelni, po chwili uprażylam płatki migdałów. Jak patelnia sprawdza się w użytkowaniu? Czy trzeba ochodzic się jak z jajkiem, a może można się na niej wyżyć? Patelnia świetnie sprawdza się w użyciu. Po dwóch tygodniach intensywnego używania, prezentuje się jak nowa. Pamiętajmy, aby po umyciu i wysuszeniu przetrzeć
Mia Cucina SofietaSzpinak+ łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka
Tradycyjna Kuchnia