kleksem śmietany. mięso mielone100ml bulionupieprz cytrynowy, sól, papryka słodkaplaster żółtego seraogórek kiszonycebulapapryka czerwonaketchup, musztarda, majonezbułki do burgerówMięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy(...)Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały plasterek cebuli, ogórka i paski papryki. Na wierzch znowu porcja majonezu, ketchupu. Przykryłam wierzchem bułki... ... i można się zajadać! Byle palcyma
bastalenaNastępnie był chlebek..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki.. Do podgrzewania: Kotlety mielone z dodatkiem dyni.. Przepisy będą wkrótce na blogu.. Naczynie żaroodporne za każdym razem spisało się idealnie..Gotowało się idealnie...nic nie przywierało..przy zapiekankach było tak samo(...)się nie przypalało..tak jak w innych naczyniach żaroodpornych..a to własnie zasługa szklanych ryfli na dnie naczynia...Chlebek też upiekł się idealnie..a kotlety były usmażone i przełożone do naczynia,w celu utrzymania ciepła...[ moi domownicy wracają do domu o różnej godzinie...]..ale można również podgrzać w mikrofalówce lub w kuchence..Mycie naczynia również nie sprawia żadnego problemu..można
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotleciki z piersi kurczaka to trochę inna odmiana tradycyjnych kotletów drobiowych. Siekany kurczak z dodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo
Marta Gotujesałatki i gotoweJ Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam. Rolady ze śliwką Składniki: · 4 kotlety ze schabu · około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę) · około 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej(...)sosu sojowego jasnego · papryka czerwona · sól, pieprz · oliwa z oliwek Przygotowanie: Kotlety schabowe dość cienko rozbić, przyprawić i odstawić na 30 minut do lodówki. Nadziać śliwką. Zrolować ściśle. Obwinąć dokładnie szynką. Jeśli rolady nie będą się dobrze trzymać można zabezpieczyć je wykałaczkami
Mania Gotowaniazostaje nam tylko upieczenie ich w piekarniku. Ja wykorzystywałam przepis już nie raz i zawsze było dobrym wyborem. Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert Składniki: 4 kotlety ze schabu około 4 łyżki suszonej żurawiny 4 grubsze plastry sera camembert lub brie zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Kotlety schabowe
Mania Gotowaniaznacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto: Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone: 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych(...)możecie je oczywiście posolić. Ja nie solę ze względu na to, że szynka, używana do nadzienia jest już słona. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym. Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki
Mania Gotowaniabazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście(...)dodajemy szpinak, łączymy składniki i podgrzewamy jeszcze około minuty. Piersi z kurczaka panierujemy w bułce wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanej oliwie, kiedy będą już gotowe, na każdym kotlecie układamy 2 plastry szynki oraz warstwę szpinaku z fetą. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Mania GotowaniaBrokuły z suszonymi pomidorami zapiekane z serem w kokilkach mogą stanowić odrębne danie lub dodatek np. do kotletów z piersi kurczaka (Zobacz: przepis na kotlety drobiowe ) Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy. Składniki Brokuł kilka różyczek Ser żółty kilka plasterków Suszone pomidory 4 suszone pomidory w […] The post Brokuły w kokilkach
Kulinarne Przebojekostkę i podsmażyć na patelni.Ostudzić i dodać do fasoli, jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze wyrobić ręką i uformować 8 kotletów. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przeciąć na pół i podpiec na patelni. Do każdego burgera włożyć liść sałaty, kotlet z czerwonej fasoli, plaster sera, plaster pomidora i kilka plasterków
Pasja Smakujakiś czas mam chęć powalczyć z wagą i ciężkimi domowymi obiadami - dlatego zamiast kotletów z piersi kurczaka, ziemniaków i mizerii postanowiłam przygotować sobie wersję light: grillowaną pierś kurczak i orientalną sałatkę z ogórków. Inspiracja sałatkowa: TU. Składniki (dla 2 osób): 2 "kotlety" piersi w kurczaka pół limonki przyprawa do kurczaka Sałatka: 4-5 ogórków gruntowych łyżka jasnego sosu sojowego pół
Pasja SmakuRewelacyjny , soczysty kotlet z grilla - lub jak ktos woli hamburger. Rozpływa się w ustach, nie jest suchy :) I świetnie sprawdza się jako obiad . Naprawdę warto zgrillować swojego hamburger- wiemy co jest w środku I nie zawiedzie nas smakiem. Polecam :)Zaczynamy: Składniki:ok 1 kg mięsa mielonego wołowego2 jajka2 łyżki bułki tartej1 posiekana cebula4 ząbki czosnku0,5 łyżeczki pieprzu1/3(...)pietruszkiszczypta chilli, kminku, oregno, kolendry Wszystkie przyprawy wrzucamy do mięsa mielonego, dodajemy cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy. Dodajemy jajka i bułkę tartą- jeszcze raz mieszamy . Formujemy kotlety- troche grubsze niż na mielone. Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając. Gotowe:) Hamurgery podałam z pieczonym ziemniakami , sałatką I masłem czosnkowym- przepis
Smaki Edytyodciskam . Do większej misy dodaję kolejno składniki : Mięso mielone, 1 jajko, zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę i łyżeczkę posiekanego koperku. Wszystko mieszam ze sobą.Z gotowej masy formuję 4 spłaszczone kotlety, następnie w każdym formujemy wgłębienie aby przypominało gniazdo ( ja używam do tego łyżeczki ). Każdy z kotletów obtaczam w bułce tartej i wstępnie obsmażam na rozgrzanym oleju, z obu stron
Mechanik w kuchnistaropolski obiad. Zapraszam na schabowego Na poczatek przygotowalam surowke z kapusty pekinskiej, ogorka I marchewki. Przygotowalam schabowe- potluklam kotlety, rozbilam jajko- doprawilam przyprawami, kotlety zamoczylam w jajku I opanierowalam w bulce tartej. Usmazylam. Podalam z ziemniakami I koperkiem Smacznego
Smaki Edytyłyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę
Buniabaje w kuchnizapasowy" ( tzn. gołąbki , które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych
Buniabaje w kuchni