prostu wałkujemy i kroimy w prostokąty. Ja robiłem makaron linguine, po pokrojeniu lekko podsuszyłem go przez ok. 1 dzień w ciepłym miejscu, a po tym zwinąłem w ,,koszyczki" (jak na zdjęciu). Taki wysuszony makaron możemy przechowywać przez 2 lata. Smacznego
Kuchnia Łukaszazmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie koszyczka. To już niedługo :) A później testy. Nie ważne. Wróćmy do tego co jest tu i teraz. Dziś na obiad miały być kotlety sojowe. Nie ma? Spoko. Co mamy w lodówce
Czarnawisienkaszósty:#1 - dzielenie się radością powinno być obligatoryjnie obowiązujące. To takie przyjemne móc uczestniczyć w mniejszych czy większych sukcesach innych, czuć siłę pozytywnej energii, celebrować małe przyjemności....#2 - w koszyczku ocen same dobre noty. Fajnie je mnożyć przez trzy:)#3 - zapach świeżego chleba. Drażniący nozdrza i pobudzający ślinotok. Ciepła, zrumieniona i rozkosznie chrupiąca skórka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaręki. Pozostawiamy ciasto na 3 godz. Po każdej godzinie wyjmujemy ciasto na blat, rozklepujemy i składamy 4 razy. Podsypywać mąką kukurydzianą. Za trzecim razem formujemy bochenek i wykładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym mąką lub kaszką kukurydzianą. Chleb rośnie około 3 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.230-240 stop.C przez
Proste Potrawytrochę posiekać, następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę serem favita. Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 15 minut. Podpieczone koszyczki napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem i zapiekać 30 minut w temp. 180oC
Kulinarny karnet ChristopheraDziś szpinak ( w liściach krojonych ) smażony na maśle , ziemniaki puree i sadzone jajko- wg mnie pychotka. Nowego przepisu nie będzie do wyboru propozycje Szpinak w dziugasowym koszyczku Szpinakna rumianym maśle z jajkiem w koszulce Szpinakna skwareczkach Szpinakjak w przedszkolu wg Buni
Buniabaje w kuchniimitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów - ząbki zajączków. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Upieczone zajączki przestudzić na blasze, ułożyć w koszyczku.źródło ,,wielka księga ciast
Apetyczna babeczkaBardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze święconym :). Składniki na ok. 12 baranków: 50 dag mąki 2 i 1/2 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 10 dag cukru 5 dag masła sól Ponadto: 1 puszka brzoskwiń Kruszonka: 4 łyżki wiórków
Apetyczna babeczkaWycieczki do lasu po grzyby są dla mnie relaksem, a przy okazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym koszyczkiem. Sezonowy sos z leśnych grzybów, który dziś Wam proponuje jest idealny do pajdy chleba, ziemniaków i ryżu. Wszystkie składniki sosu były obsmażane na oliwie z oliwek z wyciągiem z borowików, co dodatkowo podkręca
Apetyczna babeczkagPRZYGOTOWANIE:Z arbuza wycinamy nożem koszyk. Połowę miąższu z arbuza kroimy w kostkę. Banany w półplasterki, mandarynki w kostkę, dodajemy rodzynki i to wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy sałatkę do koszyczka z arbuza.http://neoflam.pl/aktualnosci/wydarzenia/29-mistrzowie-patelni.html
Kuchnia DanusiZawsze jest ta nadzieja- jest samochód, to znaczy, że są grzyby :) a tam dwie panie, które zbierają jagody... jagód było pełno, poszliśmy trochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;)Składniki: biszkopt: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru
Aga w kuchniwrzącego mleka, mieszamy i wracamy do garnka. Gotujemy przez ok. 5-6 min. Do ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła. Ostudzamy. Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką. Smacznego
Kuchnia Łukaszaktóry prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba moje ciasto było troszkę za rzadkie, a poza tym zastała mnie już noc z tymi rosnącymi chlebami i musiałam już włożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym
Kulinarne przygody Gatitydość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb uformuj w pożądany kształt np. przekładając go do koszyczka wiklinowego. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Przekładamy na blachę i pieczemy godzinę. Ja chleb piekę na 4 w piekarniku gazowym co odpowiada 200-220 stopniom C. Pyszny! Zapraszam
SMYKWKUCHNImalin, ale o tej porze roku, jabłka są już naprawdę słabe - suche, mało smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd te maliny. Potrzebujesz: 3 jabłka pół koszyczka malin sok z połowy cytryny (u mnie limonki) 8 jajek 325 g mielonych migdałów 275 g cukru 50 g płatków migdałowych Co robić? 1. Jabłka obrać, pokroić w plasterki
Matka Żywicielka