Kto uwielbia czekoladę i truskawki to ciasto idealne dla niego ! :)Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej,Przepis z "ciasta, sprawdzone przepisy" nr 11 listopad 2011, str
Bon Appetit Małgorzatysosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :) Składniki:koszyczek kurek4 serki topione - śmietankowe1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p) natka pietruszkiświeży tymianek (bez niego zupa ma całkiem inny smak)czarny pieprz, sólmasło
Bon Appetit MałgorzatyKurek nigdy dosyć. Za mną kolejna wizyta koleżanki i kolejna kolacja z udziałem boskich grzybków :) Składniki:koszyczek kurek5 dużych pieczarek1 mała cebulapor - biała część1 małe opakowanie mascarpone5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 %gałązka rozmarynukilka łodyżek tymiankukilka listków bazyliiplaster masła do smażeniadodatkowo makaron ( u mnie tagliatelle)sól, czarny pieprzNa maśle szklimy cebulę
Bon Appetit MałgorzatyPrzerabiam kurki do upadłego :-P od tygodnia nie jem już nic innego :)Składniki:2 gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy)1
Bon Appetit MałgorzatyStałam się monotematyczna bo w każdym poście jest danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:)Składniki;koszyczek kurek200 ml śmietanki kremówki1 papryczka chilisól, pieprzzioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem
Bon Appetit Małgorzatykilograma surowego boczkupół kilograma słoninypół kilograma drobiowej wątróbkiplus podroby z królikawłoszczyzna na rosółprzypalona cebula3- ziele angielskie2 -liście laurowe sól, peiprz2 jajkagałka muszotołowamajeranek suszony2 ząbki czosnkuPropozycja podania pasztetu z:rukola (koszyczek)suszone daktyle (tureckie)żurawina w słoikusos balsamicznyMięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę
Bon Appetit Małgorzatypaski pleciemy jak warkocz a następnie delikatnie zwijamy je kręcąc. To będzie nasz uchwyt. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wszystko pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem uchwyt do koszyczka przyczepiamy do podstawy, możemy pomoc sobie wykałaczkami. Do środka dajemy mieszankę sałat oraz ulubione warzywa i serek. Ja swoje warzywa wycięłam w kształcie kwiatków. Składniki
Bon Appetit Małgorzatyzwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier
Bon Appetit Małgorzatykojarzy mi się kwiecień. Oraz słodkim śniadaniem w ogrodzie. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego deseru! :)Składniki:200 g naturalnego, gęstego jogurtu250 g serka ricotta1 koszyczek borówek amerykańskich1/2 szklanki syropu.soku z malin (u mnie mój domowy, ale może być sklepowy do rozcieńczania z wodą)1 łyżka cukry pudru (do deseru i sosu)2 łyżeczki żelatynyJogurt mieszamy
Bon Appetit Małgorzatystudencku :)~ Bułka zapiekana z jajkami, szynką serem żółtym i szczypiorkiem ~Składniki:duża bułka2 jajkaszynkaser żółtyszczypiorekprzyprawy: sól, pieprz, czosnekBułkę przecinamy w 1/3 wysokości i ugniatamy środek, tak, aby powstał mały koszyczek. Do środka wkładamy plasterki szynki, wbijamy jajka, posypujemy przyprawami, startym serem i szczypiorkiem. Składamy bułkę w całość, owijamy w sreberko i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około
Kuchenny Skrawek Niebaprzełożyć na posypaną mąką stolnicę i odstawić na 20 - 30 minut , żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto znowu wyrabiać przez chwilę, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Można w koszyczku, można w foremce - ja piekę w foremkach. Foremkę najlepiej spryskać oliwą i wysypać mąką. Jak formować bochenek można zobaczyć np. tutajPiekarnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięty chleb
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z michy , podzielić na dwie części i formułować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną). Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C
Stare Garyupływie 2,5 godzin ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i, na lekko omączonej powierzchni, uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze
Stare Gary