Dzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie proste w przygotowaniu.Miałam w domu resztę marynowanego czosnku, która została po którymś obiedzie. Stał tak sobie i stał biedak w lodówce, aż stwierdziłam, że trzeba by się za niego zabrać. Niewiele myśląc, wyrobiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzenoża delikatnie ściąć wierzch (strona z pozostałością po kwiatostanie) i usunąć trochę białej otuliny ze środka.Delikatnie naciąć z góry na dół wzdłuż białych zgrubień wewnątrz (brzegi białych koszyczków otulających ziarenka). Rozluźnić cząstki.Rozerwać na boki.Delikatnie odrywać po jednej cząstce, usunąć białe błony i wyłuskać ziarna
SzczyptaSmaQutartym czosnkiem, dusimy chwilę po czym dorzucamy pokrojone cieniutko pieczarki, solimy, pieprzymy doprawiamy gałką muszkatołową dusimy kolejną minutę - smarujemy kamionkę masłem i układamy w niej boczek (robimy taki koszyczek z boczku)- nakładamy szpinak z pieczarką kruszymy mozzarellę i wbijamy w to jajko- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia jajka)- ja podaję
Basia w kuchniopakowanie budyniu waniliowego2,5 szklanki mleka4 łyżki cukru1 kostka margaryny 250 g4 łyżki cukru pudruaromat waniliowydodatkowo;serek mascarpone 250gkolorowe cukrowe perełkiszklanka wiórek kokosowychowoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytrynyponcz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukruWykonanie:biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku
Z Majeczką w kuchniposiłek, ale kto powiedział, że temperatura pokojowa (albo i niższa) jest gorsza? Przecież sałatka też danie i to nie byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju
Wypisz WymalujZwykła kobiałka, stara , walała mi się po balkonie.W końcu znalazłam dla niej przeznaczenie, została koszyczkiem na moje zabawki do decoupage
Pasje JolkiDESER Z KIWI I MALINAMISkładniki:- 1 kg jabłek- 1 kg bananów- 1 koszyczek kiwi- 200g dżemu malinowego- 400 ml jogurtu naturalnego greckiego (gęstego)Sposób przygotowania:Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i kiwi. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą
Mentor Smakułyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową
Sama słodycz i szczypta chiliPascha. W sumie... czas leci tak szybko. Dzień po dniu mija... i nawet nie wiemy kiedy... Chwila, moment i będziemy ubierać choinkę, a całkiem niedługo później wkładać zajączka do koszyczka. Życie ucieka. Przecieka nam przez palce. Dobrze, że są na świecie takie pyszności jak ten delikatny sernik, które te chwile umilają. Dobrze, że są takie momenty, jak choćby wspólne pichcenie
Wypisz Wymalujjajko oraz oregano i bazylię. Całość mieszamy do połączenia składników.Foremkę od muffinek smarujemy oliwą do oliwek i następnie nakładamy ok. 1 łyżkę makaronu. Lekko ugniatamy makaron na kształt koszyczków. Tak przygotowany makaron wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C na 10 minut.Po tym czasie gniazdka wyjmujemy z foremki za pomocą łyżki i nakładamy do nich wcześniej przygotowany sos (klik). Wierzch
Emcia Pichciciasta dodaję zawsze sporo. Nie mogłam się oprzeć i jedną zjadłam jeszcze ciepłą... Skoro próba zakończyła się sukcesem - następne podejście w Wielki Piątek :))) Babeczki ozdobią koszyczek ze święconką a potem staną się dekoracją wielkanocnego stołu... Upiekłam je z przepisu na MAMINĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ. Wyszło 8 sporych babeczek
Walijskie Pichceniegustu. Może być to czekolada, lukier, ulubione dodatki. Świetna zabawa z dziećmi. One mają zajęcie, a my czas na kawę ;) Mi z resztek ciasta wyszły nawet 2 zajączki.A koszyczek zrobiłam i upiekłam z ciasta kruchego przy okazji mini mazurków. Jedynie pałąk mi się połamał, bo był tak kruchy
Malinowe Pocałunkiposzukiwania, ale też by spędzić czas na łonie natury, spacerując i zachwycając się urokami lasu. Ja w tym roku przeliczyłam swoje siły na zamiary i dobrałam odpowiedniej wielkości koszyczek :) Imponujących rozmiarów okazy były powszechne, szkoda tylko, że niejadalne. Zdarzają się też nieidealne grzybowe "osobniki"... Wśród kolek poziom trudności drastycznie wzrastał, jednak odniosłam kilka sukcesów. Dobrze, że nie znam ogromu
Taste Of My Dayjuż po nie sięgałam, to był to chleb razowy. Gdy przyjechałam do Francji niestety mój plan legł w gruzach, ponieważ (ciekawostka!) a to w każdej restauracji chleb w koszyczku dostaniemy za darmo (ba! jeszcze możemy poprosić o więcej!), to zapach świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami
Kitchens Alphabetpół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy je w awokado. Owoce układamy w koszyczkach zrobionych z folii aluminiowej tak, aby się. nie przewrócił i umieszczamy na blasze do pieczenia. Na koniec do każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę
Kuchenny Skrawek Nieba