kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:25/30)

Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 201

ryżu (nie ugotowanego) i cebulką, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, tak aby gniazda nasienne były skierowane ku górze. Do szklanki wlewamy wrzątek około 120-150ml, rozpuszczamy pół kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie rybę) Wyjmujemy z pieca. Możemy zajadać ze smakiem. Smacznego!   Może

SMYKWKUCHNI
Naleśniki po meksykańsku 293

oleju z obu stron.2. Mięso smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka.3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa.4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli.5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko.6. Gotowym farszem napełniamy

Pasja Smaku
Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami 209

WINIARY Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić. Gdy będą miękkie, przepłukać je dwukrotnie i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, pieczarki i grzyby. Następnie dodać ryż. Smażyć jeszcze przez chwilę. Kostkę bulionową rozpuścić w dużym kubku gorącej wody (najlepiej 500 ml). Do ryżu dodawać niewielką ilość bulionu, czekać

Pasja Smaku
ZUPA KREM Z CUKINII 223

cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje

Smaczne Zdrowe
Losos w sosie... 260

kostke i skrapiamy go cytryna, odstawiamy na bok.Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke masla i podsmazamy na nim ogorki konserwowe pokrojone w slupki. Dodajemy 300ml wody i pol kostki bulionowej. Gotujemy okolo 3 minuty.Dodajemy smietane i 2 lyzki musztardy. Dokladnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Jak ktos musi to mozna osolic, ale uwazam, ze sol jest tu zbedna. Dorzucamy koperek, ilosc wedlug

Przysmaki Karolki
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 234

dusić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i cukrem. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami z wody i surówką. * Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z 1/2 łyżki Vegety , Jarzynki lub tego co kto używa

Buniabaje w kuchni
Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance 399

Znalazłam w starych przepisach pomysł na sos do makaronu .Nie jest specjalnie odkrywczy. Felerem jest wykorzystanie ,, kostki bulionowej" - ale czasem jak mus to mus. Nie będę udawać, że nie korzystam w awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów. Dziś miałam urwnie głowy od rana - obiad z wczorajszych ,, resztek" ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam

Buniabaje w kuchni
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 227

Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera,  dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam  sosem

W kuchni Karmel-itki
Zupa z botwinki 209

Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki:1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami)2 marchewki4 ziemniaki2 ząbki czosnku1/2 cytryny1/2 pęczka koperkuliść laurowyziele angielskie1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie)sólpieprz Sposób przygotowania:Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać i pokoić w kostkę. Całość wrzucić do garnka, zalać zimną

Obiad za dychę
Brokułowa zupa krem 238

ugotowania. Zupa krem z brokułów (brokułowa) Składniki na 4 porcje:500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże)1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub  kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 ząbek czosnkupieprz czarny mielony4 łyżki startego parmezanu Sposób przygotowania:Do garnka wlać 1 litr(...)wody, dodać mieszankę bulionową, posolić i doprowadzić do wrzenia. Na gotujący bulion wrzucić brokuły i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, przyprawić gałką i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco ze startym parmezanem i grzankami.Smacznego!Wyliczenia:brokuły 2,50 złczosnek 0,3 złparmezan 1,5 złprzyprawy 0,2 złKoszt całego dania: 4,50 złPorcja

Obiad za dychę
Zupa krem z cukinii 228

nią konkretnego pomysłu. Dlatego kiedy tylko zobaczyłam przepis za zupę krem z cukinii na jednym z moich ulubionych blogów, od razu wzięłam się za gotowanie. Nie przepadam jednak za kostkami rosołowymi i nie posiadam ich w lodówce. Nie miałam też serka topionego, który był w przepisie, musiałam więc dostosować recepturę do własnych potrzeb. W niecałe 20 minut powstała wspaniała(...)się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji:500 g cukinii (2 młode sztuki)1 cebula2 duże ziemniaki1 ząbek czosnku listek laurowy1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu1 łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania:Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce

Obiad za dychę
najszybszy "barszcz" na świecie 211

Nie wiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy

chili & sugar
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 630

zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni. Składniki Przyprawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
migdałowe risotto ze szparagami 171

Wczoraj pisałam  jak gotować (i nie tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się

chili & sugar
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 213

smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę pokroić(...)Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 g wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na  Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie  kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę przekroić

MamaOskarka