Weekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na
niecodziennikparykolacji wigilijnej pozostało już tylko kilka godzin i wreszcie będzie można zasiąść do stołu po intensywnych przygotowaniach. Dla nas ostatnie tygodnie były także bardzo pracowite, mimo że na Boże Narodzenie wyjechaliśmy do rodzinnych domów, ale jak co roku przez cały grudzień robiliśmy potrawy wigilijne na naszą stronę. Już chyba tradycyjnie nie wszystkie zdążyliśmy opisać i śledzie w śmietanie pojawiają się
niecodziennikparyFioletowe ziemniaki zostały zakupione na zaplanowaną romantyczną kolację, jednak ostatecznie zdecydowaliśmy się na owoce morza. Kilka dni później zrobiliśmy z nich kolorową, wiosenną sałatkę z musztardowo-śmietanowym dresingiem. Sałatka z fioletowych ziemniaków jest pierwszym naszym pomysłem na to warzywo, a ponieważ bardzo dobrze się sprawdziły i do tego są coraz łatwiej dostępne, kiedyś jeszcze coś z nich przygotujemy. Składniki
niecodziennikparyJaglanka zapiekana z jabłkami i gruszkami to bezglutenowa propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że to podstawowa wersja jaglanej szarlotki, więc można ją uznać nawet za deser. Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną smakują wybornie, tym bardziej, że i sama kasza jaglana wymieszana jest z puree jabłkowo-gruszkowym, przez co nie jest sucha i zapychająca
niecodziennikparynowym rokiem rozpoczęliśmy przygodę z siłownią i przy okazji co jakiś czas romansujemy ze zdrową żywnością. Dzisiaj na kolację zjedliśmy sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki , którą wzbogaciliśmy, dodając prażone orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni. Całość połączył i podbił smak sos pietruszkowy na bazie oliwy. Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki to dobry pomysł na sałatkę słoikową
niecodziennikparyMając ochotę na słodkie śniadanie, często robimy naleśniki lub pankejki, choć od czasu do czasu wstrzymujemy nasz poranny głód i pieczemy puszyste gofry . Jak zazwyczaj dzielimy
niecodziennikparysię w niego wpasuje, a następnym razem hummus zrobimy z ciecierzycy z puszki i porównamy smak oraz konsystencję. Hummus z dodatkiem czerwonej papryki zjedliśmy w dwóch podejściach – na kolację z dodatkiem kawałków surowych warzyw oraz następnego dnia podczas oglądania filmu, gdzie był dodatkiem do krakersów i chipsów tortilla. Mamy wrażenie, że pasta z ciecierzycy skończyła się za szybko. Udostępnij
niecodziennikparyPrzepis na szparagi pieczone z boczkiem to pomysł na szybką i prostą kolację na ciepło. To danie ze szparagów zrobiliśmy sobie po późnym powrocie z bardzo udanych zakupów. Przygotowanie go zajęło nam nieco ponad 30 minut i z pełnymi żołądkami mogliśmy nacieszyć się zawartością toreb z zakupami. Udostępnij Składniki na szparagi pieczone z boczkiem 500 g zielonych szparagów
niecodziennikparyzrobiony domowym sposobem potrafi zachwycić równie mocno, jak z sieci restauracji. Truskawkowy shake z lodami nie tylko gasi pragnienie, ale również jest sycący i może z powodzeniem zastąpić kolację. Udostępnij Składniki na shake truskawkowy 500 ml mleka 500 g truskawek 2 łyżki mleka w proszku 2-4 gałki lodów waniliowych cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki umyć, usunąć
niecodziennikparyBaba ghanoush przygotowana samodzielnie w domu to efekt naszej wyprawy do Łodzi i przepysznej kolacji zjedzonej w libańskiej restauracji. Jeśli lubicie pasty do kanapek, słonych przekąsek lub surowych warzyw, baba ghanoush z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zrobienie tej pasty z bakłażanów jest łatwe i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje opiekanie bakłażanów, tak aby ich skórka zrobiła się czarna. Ponieważ
niecodziennikparyDynie faszerowane mięsem mielonym są sycącym posiłkiem na obiad lub kolację na ciepło. Do ich przygotowania najlepiej użyć dyni Hokkaido, która ma zwarty miąższ, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Przygotowana przez nas dynia faszerowana ma lekko orientalny smak, gdyż jako przypraw użyliśmy tych, które kojarzą się z kuchnią Indii. Dynie faszerowane mięsem mielonym są bardzo sycącym posiłkiem, każde
niecodziennikparyKiedy nie wiem co przygotować na obiad bądź kolację, robię właśnie tę zapiekankę. Wszyscy domownicy ją lubią, jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 3 średniej wielkości cukinie (u mnie ok. 450 g) 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 2 małe cebule ok. 200 - 250 g sera żółtego (w zależności
Prosty przepis naZapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to pyszne bezmięsne danie. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. Ja przygotowałam je dzisiaj na obiad. Dodatek śmietanki cudownie komponuje z jabłkami, cynamonem i ryżem. Jedzenie jest mocno uzależniające, bo jak tylko kończy się porcja na talerzu to sięga się po dokładkę. Z tej ilości składników wyszła … Czytaj dalej Zapiekany ryż
Pieprzyć z FantazjąRogaliki maślane z makiem – to propozycja na rogale śniadaniowe i nie tylko. Sprawdzą się również na kolację. Idealnie smakują z dżemem domowej roboty. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane z makiem. The post Rogaliki maślane z makiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje