Śledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego , to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące
niecodziennikparyDawno nie robiliśmy naleśników i naszła nas na nie ochota. Chcieliśmy je przygotować nieco inaczej niż zazwyczaj, więc pomyśleliśmy o ich zapieczeniu. W ten sposób powstała
niecodziennikparyGryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas
niecodziennikparyKolejny raz możemy powiedzieć, że połączenie owoców i warzyw w sałatce wyszło bardzo udanie. Sałatka ze szpinakiem i owocami bardzo dobrze nadaje się na lekką kolację lub deser po obiedzie. Będzie także idealna, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a baton lub kawałek ciasta to za dużo. Świeże liście szpinaku wraz z jabłkami, pomarańczami i granatem stanowią doskonałe źródło
niecodziennikparyBardzo prosta i smaczna propozycja na przygotowanie lekkiego i słodkiego śniadania. Sam pomysł na połączenie składników i zrobienie z nich placuszków wydawał mi się bardzo odkrywczy
niecodziennikparySą takie potrawy, których nie znamy z domów rodzinnych, gdzieś o nich usłyszeliśmy i koniecznie chcemy je spróbować i poznać ich smak. U mnie do takich
niecodziennikparyPonownie mieliśmy na kolacji gościa, który preferuje dania bezmięsne, dlatego też przygotowaliśmy makaron z tuńczykiem i świeżym jarmużem . Bogactwo smakowe sosu tworzyły również suszone pomidory, cebula oraz kremowe mascarpone, a jego konsystencja pozwoliła na dokładne wymieszanie go ze wstążkami makaronu. Pyszne, proste, szybkie i kolorowe danie. Składniki na makaron z tuńczykiem i jarmużem 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
niecodziennikparyLetnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ
niecodziennikparykefir oraz świeże jajka i zaraz po przyjściu z zakupów można zabrać się za przygotowanie orzeźwiającej, pożywnej i chłodzącej zupy z nowalijek. Chłodnik litewski można podawać na obiad lub kolację po gorącym dniu. To także odpowiednia propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć wiosenne odchudzanie. Składniki na chłodnik litewski 1 litr kefiru 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 pęczek botwinki
niecodziennikparySezon na szparagi nie trwa zbyt długo i trzeba go dobrze wykorzystać, dlatego też kupiliśmy białe i zielone szparagi, aby przygotować z nich pyszną lasagne. Była
niecodziennikparyGdy mamy wolny czas, to chętnie eksperymentujemy i próbujemy nowych połączeń smakowych. Grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami są rezultatem takich właśnie poszukiwań, które i
niecodziennikparyTegoroczny sezon szparagowy zamykamy zapiekanką makaronową ze szparagami . Jej przygotowanie przebiega bardzo sprawnie, tym bardziej, że część składników można przygotować wcześniej. Do naszego dania użyliśmy białych
niecodziennikparyDo naszej grupy przepisów na kluski wreszcie dołączyły leniwe , które należą do bardzo prostych i szybkich potraw. Głównym ich składnikiem jest biały ser, a dodatek mąki
niecodziennikparyPavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu Bartkowi z zachwytem i na tyle sugestywnie, że po moim powrocie z dziesięciodniowego wyjazdu na stole czekała bezowa Pavlova z truskawkami . Radość z jej widoku była porównywalna do tej na widok Mojego Mężczyzny. Składniki
niecodziennikparyWszyscy znają pizzę z fetą i suszonymi pomidorami, my zaś proponujemy przepis na domową pizzę z serem feta i boczkiem . Dodatkiem do niej jest kukurydza oraz
niecodziennikpary