Kokosowa kaszka kukurydziana z owocem kaki to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Takie dania lubią u mnie szczególnie dzieci i najczęściej przygotowujemy je w weekendy kiedy mamy więcej czasu na gotowanie i na jedzenie. Oczywiście w tygodniu kaszkę możemy przygotować już wieczorem a następnego dnia tylko lekko ją podgrzać. Temperatury na zewnątrz wiosenne ale mimo to rano bywa chłodno
Dorota SmakujeQuiche z boczkiem wędzonym to moja propozycja na pyszną kolację. Uwielbiam tego typu dania – są proste, szybko się je robi, świetnie smakują i na zimno i na ciepło, dobrze się prezentują. Wariantów smakowych jest ogromna liczba, bo tylko nasza fantazja i upodobania nas ograniczają. Cytując Julię Child: „ Quiche prosto z piekarnika, sałata i butelka zimnego białego wina
Dorota SmakujeScroll down for recipe in English. Dzisiaj szybki (pod warunkiem, że nie zapomnicie namoczyć sorgo na noc ;) ) i prosty przepis na obiad lub kolację. Znacie i jadacie sorgo? Dla mnie to taka miła odskocznia od tego co już dobrze znane i co się przejadło :) Składniki: (4 porcje) 200 g. suchego białego sorgo 200 g. różyczek kalafiora romanesco
Delicious PlaceLubicie buraki? Ja uwielbiam! Mogę je jeść codziennie. Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem owczego sera i orzechów to często mój posiłek na kolację. Dietetycznie? Sałatka jest bardzo pożywna. Orzechy i feta są wysokokaloryczne i cudownie pasują do słodkich buraków. Jak przyrządzić sałatkę z buraków? Zaczynam od buraków, które obieram i piekę w piekarniku. Dodam, że pieczone buraki mają bardziej
codojedzeniaChoć kaszę gryczaną jadam dość często, to muszę przyznać, że pierwszy raz przygotowałam z niej sałatkę, wyszło pysznie i bajecznie kolorowo. Trochę zjadłam na kolację, a resztę zapakowałam do pracy, jak się okazało na drugi dzień była jeszcze lepsza. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 1 średnia cebulka 4 ogórki kiszone
Cynamonowe szczęścieczysty zakwas żytni, kiszony bez przypraw i dodatków, był bazą do przygotowania kwaśnej polewki zabielanej mlekiem lub śmietaną. Barszcz z reguły podawano na śniadanie, choć bywał również obiadem lub kolacją. We wsi Lipnica koło Kolbuszowej zakwas na barszcz wykorzystywano do przygotowania zupy zwanej pryklem lub zalewajką. Od tradycyjnego barszczu prykiel różnił się tym, że gotowano go z ziemniakami i dodawano
Trzeci talerzPomysł na wykorzystanie dojrzałego banana - placuszki maślankowe. Miękkie, puszyste i szybkie do przygotowania. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy też kolację. Placuszki smażone są na suchej patelni (bez wcześniejszego rozgrzewania tłuszczu). Dodatkowo do placków nie dodałam ani grama cukru, ponieważ banan "oddał" swoją słodycz. Takie placuszki możecie podać, np. z sosem truskawkowym. Składniki na około 25 sztuk: 1 szklanka mąki
UgotowaćPłatki ryżowe z jabłkiem i cynamonem to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Takie dania lubią u mnie szczególnie dzieci i najczęściej przygotowujemy je w weekendy kiedy mamy więcej czasu na gotowanie i na jedzenie. Oczywiście w tygodniu płatki możemy przygotować już wieczorem a następnego dnia tylko lekko je podgrzać. Temperatury na zewnątrz wiosenne ale mimo to rano bywa chłodno
Dorota Smakuje5 / 5 ( 17 votes ) Placki ziemniaczane po Moskiewsku Placki ziemniaczane po Moskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które
Ogrodnik w podróżyświeże szparagi w sklepie nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie kupić. 🙂 Przygotowałam z nich tartę. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie. Francuska tarta z beszamelem i szparagami Składniki: ciasto
PatiGotujeBardzo szybki chlebek, bardzo dobry chlebek, idealny na śniadanie czy kolację. Polecam do bardzo szybkiego zrobienia dla zapracowanych a chcących zjeść coś pysznego na śniadanie. Spróbujcie koniecznie. Chlebek bez drożdży i zakwasu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepracował w Astorii ponad 50 lat, a na emeryturę przeszedł w 1943 roku. Sałatka Waldorf to obok jajek Benedict, najsłynniejsza potrawa wymyślona przez Tschirke'ego. Zadebiutowała podczas uroczystej kolacji z okazji otwarcia hotelu w 1893 roku. Oryginalny przepis, który mistrz zamieścił w swojej książce ( The Cookbook by Oscar of the Waldorf) wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych
Smakowity Blog KulinarnySzukacie inspiracji na wegetariański obiad lub ciepłą kolację. Zapraszam na pieczone bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą z dodatkiem aromatycznych ziół. Takie połączenie musi smakować Słodkie ziemniaki są pyszne, sycące i bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki: 5 małych batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 puszki krojonych pomidorów około 100 g sera feta (lub typu feta) 2 garście jarmużu
Oryginalny smakteż powinniśmy zadbać o to, żeby jeść zdrowo i wartościowo, nie zapominając też o pysznym smaku . Często można się spotkać z powiedzeniem: „Zjedz królewskie śniadanie, książęcy obiad i żebraczą kolację”. Świetnie obrazuje to poziom istotności poszczególnych naszych posiłków. Dziś chciałabym się skupić właśnie na tym pierwszym i najważniejszym, czyli na śniadaniu. Dlaczego śniadanie jest tak istotne dla zdrowia i urody
365 dni dookoła kuchniBiała kiełbasa pieczona z fasolką – to pyszna propozycja na wielkanocne danie, ale nie tylko :) Super się sprawdzi również jako obiad lub kolacja w inne dni w roku. Taka biała kiełbasa z fasolką najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego chleba, kt The post Biała kiełbasa pieczona z fasolką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje