Japonia instant. Ramen 215Studenckie czasy dawno już za mną. Z resztą- to właśnie w czasie studiów zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich
Karo in the Kitchen
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 223Moje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną
Karo in the Kitchen
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 177Cieszę się, że w sklepach mamy wreszcie duży wybór ryb. Od śledzia do lucjana. Mimo tego, że jesteśmy krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych
Karo in the Kitchen
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 291Mięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co
Karo in the Kitchen
Empanadas 182Pierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz
Karo in the Kitchen
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 223Książkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne
Karo in the Kitchen
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 236Wspaniałe na przystawkę czy jako bogate danie główne. Doskonałe dla niespodziewanych gości, idealne w roli posiłku ‘na pocieszenie’. Pachnące i aromatyczne, proste i eleganckie, wcale nie
Karo in the Kitchen
Fit sałatka z grillowanej cukinii i trochę o patelniach grillowych 263Uwielbiam grillowaną cukinię. Często zdarza mi się zjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co
Karo in the Kitchen
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 297Jak befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź
Karo in the Kitchen
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 190„Piszę do Ciebie ten krótki, wiosenny list…” Krótki, bo króciutko się robi. Wiosenny – bo zielony, ze szparagami. List – bo to wiosna zapakowana w kopercie. Na
Karo in the Kitchen
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 269Pierogi. Każdy z nas ma jakieś swoje najukochańsze – czy to ruskie, czy z mięsem, czy z owocowym farszem. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na moje
Karo in the Kitchen
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 312Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i
Karo in the Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 383Upolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i
Karo in the Kitchen
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 267Tradycyjne, ziemniaczane knedle nie są ani trudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w
Karo in the Kitchen
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 244Młode ziemniaki. Koper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników
Karo in the Kitchen