Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach były przygotowywane przez moją Koleżankę na wyjazdu integracyjne i zawsze było nam ich za mało. Są bardzo smaczne, dlatego sama zaczęłam
niecodziennikparyNaszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant
niecodziennikparyNajlepszą galaretę wieprzową robi Ciocia Basia, i to tej potrawy najbardziej wypatruję na stole podczas świątecznych wizyt. W wakacje wspólnie z Bartkiem zrobiliśmy naszą wersję i
niecodziennikparySmalec domowej roboty jest bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył
niecodziennikparyBez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin
niecodziennikparyDo czasu rozpoczęcia studiów mieszkałam na wsi, gdzie Rodzice i Dziadkowie prowadzili gospodarstwo rolne. Mieliśmy swoją krowę, nic więc dziwnego, że bardzo często robiony był ser
niecodziennikparySycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły
niecodziennikparySmalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one
niecodziennikparyPaszteciki z kapustą kiszoną i grzybami są doskonałą przekąską na ciepło nie tylko na święta, ale także na rodzinne i towarzyskie spotkania. Podane z dobrym czerwonym
niecodziennikparyChociaż nie musimy martwić się o zły wpływ glutenu na nasze organizmy, to od czasu do czasu lubimy ugotować sobie coś bez mąki pszennej, którą zastępujemy
niecodziennikparyWiosenna sałatka makaronowa kusi kolorami i smakami. Jej świeże składniki przybyły wprost z bazarku i o tej porze roku mają lepszy smak od warzyw dostępnych do
niecodziennikparyW grudniu opublikowaliśmy przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie. Ponieważ tę zupę można także ugotować ze świeżych buraków, a do zakwaszenia użyć soku z
niecodziennikparyPodczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka
niecodziennikparyPomysł na przystawkę z buraczków czerwonych, sera koziego oraz karmelizowanych gruszek powstał podczas oglądania jednej z kulinarnych rywalizacji. Choć danie składa się z czerwonych buraków na
niecodziennikparyOstatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu
niecodziennikpary