Na wigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami . Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem
niecodziennikparyMakówki z najprostszej wersji, ale tylko ta kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Od zawsze są u nas w domu na święta, dawniej odgrywały na wigilijnym
niecodziennikparyNie pamiętam, kiedy ryba po grecku pojawiła sie na naszym wigilijnym stole, we wspomnieniach mam jedynie poszukiwanie w książkach kucharskich jakiejś nowej potrawy do podania. Choć
niecodziennikparyGrzyby w cieście nawiązują do staropolskiej tradycji, według której na świątecznym stole nie powinno zabraknąć darów z pola, wody i lasu, stąd na naszych stołach tak
niecodziennikparyPoprzedni flammkuchen z pieczarkami bardzo nam smakował, dlatego na wczorajszy obiad zrobiliśmy sobie coś podobnego. Tym razem dodatkami były pomidory, mozzarella i odrobina gotowego pesto. Dorzuciliśmy
niecodziennikparyPrzygotowanie ciasta na pierogi jest szybkie, natomiast kapusta i grzyby wymagają dłuższego oczekiwania, ale w przedświątecznych przygotowaniach czas ten można wykorzystać na gotowanie lub pieczenie innych
niecodziennikparyZakwas na wigilijny barszcz czerwony przygotowaliśmy znacznie wcześniej, rozlany do butelek czeka w lodówce na 24 grudnia. Wtedy przygotujemy z niego wigilijny barszcz na zakwasie , któremu
niecodziennikparyBez tego słodkiego deseru, jakim jest kutia nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu. W moim domu to danie nie gościło do czasu mojej nauki w liceum, kiedy
niecodziennikparyWigilijny kompot z suszu to kolejna niezbędna na świątecznym stole potrawa, w końcu nie powinno na nim zabraknąć darów z sadu. Tradycyjny kompot ze suszonych polskich
niecodziennikparyRosyjskie bliny gryczane to jedno z tych dań, które zawsze chciałam spróbować. Całkiem przypadkowo natrafiłam na przepis na ten rosyjski specjał w starych wycinkach z gazet
niecodziennikparyNa poniedziałkowe śniadanie wieczór wcześniej przygotowaliśmy pożywną makaronową sałatkę z salami, brokułem i kukurydzą . Bardzo dobre połączenie warzyw i sycącego makaronu, w sam raz na zimne
niecodziennikparyNa walentynkowe śniadanie przygotowaliśmy sobie słodki omlet z rodzynkami – Kaiserschmarrn -wywodzący się z kuchni austriackiej. Jak przystało na cesarskie danie, jest leciutki i puszysty, a
niecodziennikparyPotrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Prosta w przygotowaniu, smaczna, z dodatkiem ryżu będzie stanowiła doskonałe danie obiadowe. A
niecodziennikparyNa bazarku mamy swoją ulubioną budkę z mięsem oraz wiejskimi wędlinami, gdzie kupujemy wyborny pasztet. Tej „zimy” nie zawsze chciało nam się specjalnie po niego wychodzić
niecodziennikparyPasta jajeczna nie tylko na Święta Wielkanocne, ale także na zwykłe, codzienne śniadanie. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na ugotowanie
niecodziennikpary