padający deszcz. Aura iście ponura. A potem jak to zwykle - szybka kawa, śniadanie, kilka wyzwań graficznych i inne duperele dnia codziennego. A teraz zamiast delektować się jakimś pysznym, wiosennym koktajlem popijam grzańca. Szczerze mówiąc, nawet ciężko było mi się zabrać za napisanie tego posta. Nie lubię takiej pogody wiosną. Co innego jesienią, kiedy atmosfera staje się melancholijna. Wiosną ciężko
My simple kitchenwszystkie smaki. Burak, choć wyczuwalny, nie zdominował całości. Na drugim planie są soczyste truskawki i cząstki pomarańczy a jabłko doskonale wieńczy całość. Wiosna to idealny czas na takie koktajle. Ja ostatnio raczę się nimi prawie codziennie :) Ile pomysłów, tyle kombinacji, zatem zachęcam i Was to zrobienia takiej bomby witaminowej :) W tym miesiącu w zabawie wzięły udział: Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta
My simple kitchensłoiczek dżemu porzeczkowego Wykonanie: Margarynę, cukier oraz jajka ucieramy. Mąkę, sodę i kakao mieszamy razem dobrze. Osobno łączymy mleko z dżemem. Do utartej masy dodajemy mąkę na przemian z koktajlem mlecznym do powstania jednolitej gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu
kgwjanczewonaszym jadłospisie króluje pietruszka, szpinak i witamina C. Ale nie powiem - nie narzekamy jest smacznie. Jako, że pogoda w domu jest śliczna i ciepła, chętnie pijemy soki i koktajle. Owocowo-warzywne, żeby ograniczyć spożycie cukru. Ten z awokado ściągnęłam z małej knajpki na starówce w Olsztynie. Składniki: 1/2 awokado 1 kiwi 2 garście szpinaku 1 garść natki pietruszki 1/2 gruszki
MamaOskarkaSezon truskawkowy trwa więc trzeba korzystać ile się da. Na upalne dni polecam koktajl z truskawek z dodatkiem orzeźwiającej mięty. składniki: 600 g truskawek kilka listków świeżej mięty 8 łyżek jogurtu naturalnego cukier do smaku Truskawki umyć i obrać ze szypułek. Do kielicha blendera przełożyć przygotowane truskawki. Zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, cukier (jeśli potrzeba) oraz listki mięty. Ilość mięty
Monia miesza i gotujeSmakuje dużo lepiej niż sklepowe wody smakowe. W prawdzie jest z cukrem ale dzięki temu może stać w lodówce nawet miesiąc. Syrop ten jest też świetnym dodatkiem do drinków, koktajli i innych letnich deserów. SKŁADNIKI: 1/2 litra wody 1/2 kg cukru 1 limonka duża garść listków mięty (z ok. 15 gałązek) skórka starta z 1 cytryny (ja pominęłam
Kto ugości moich gości?poniedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż najwyższy czas żeby zrobić zapasy tego syropu na zimę. Chociaż ja często sięgam po niego również latem. Używam do robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu
Ala piecze i gotujekonopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in. do kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków. 75 dkg mąki 25 mąki żytniej pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki
Moje domowe kucharzenieniemożliwe, czego doświadczyliśmy i zostaliśmy niemal zjedzeni wzrokiem przez innych roślinożerców :) Lokal zdecydowanie specjalizuje się w 100% wegańskich burgerach, jednak w swojej ofercie ma również "smufis", czyli owocowo-warzywne koktajle. Dokładne szczegóły znajdziecie na stronie knajpki. Paszko: Ja tylko zaznaczę, że był to mój pierwszy w życiu warzywny burger w bułce. Jeszcze wtedy byłem mięsożerny i nie miałem takich doświadczeń
Bananowe Polewitaminę A, kwas foliowy i błonnik. Nie ma w nim laktozy ani cholesterolu. Mleko owsiane można używać zamiast mleka krowiego do różnego rodzaju wypieków, do płatków na śniadanie i koktajli mlecznych
My Chcemy Jeśćzarodków pszennych Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj do niego banany, pokrojoną gruszkę i soki (gruszkowy i pomarańczowy). Następnie dodaj zarodki pszenne i zmiksuj. Koktajl podawaj schłodzony. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPapaja w naszym kraju, to nadal owoc bardzo egzotyczny, a co za tym idzie niezbyt łatwo go zdobyć. Warto się jednak potrudzić, bo to bardzo smaczny dodatek do sałatek, koktajli i nie tylko. O jego cudownych właściwościach, możecie poczytać tu . Nie tylko owoc papai może poszczycić się walorami odżywczymi. Warto wspomnieć, że nasiona papai również mają wiele prozdrowotnych
Kuchnia w opałachWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezonowe truskawki coraz częściej zaglądają na nasz stół. Ja zajadam je codziennie np. dodaje je do owsianki, koktajli lub pałaszuję je same, bez niczego. Ostatnio zrobiłam mini torciki z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone. Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować właśnie takie mini wersje torcików dla każdej osoby. Polecam ten pyszny deser
Marta Gotujenajwiększego bazaru miejskiego w Barcelonie, do którego wejście jest z Rambli czyli La Boqueria! Mnogość produktów zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów. Wejście do bazaru La Boqueria Koktajle owocowe Oraz dla porównania inny miejski bazar :) Specjalistyczny sklep z różnymi rodzajami długo dojrzewającej surowej szynki z całych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę
Taste Of My Day