koktajle - 10322 przepisów (strona:392/689)

Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 206

innego pieczywa około 1-2 łyżek na 1kg mąki. Więcej nie polecam bo olej zawarty w pestkach może nam popsuć miąższ chleba. W zależności od upodobania dodajemy do jogurtów, koktajli, past, sałatek

Leśny Zakątek
KOKOS - ROŚLINA RATUJĄCA ŻYCIE 174

Meksyku, w związku z ich większą zawartością cukru i barku prana (istotnej energii życiowej) w miąższu. Jednak wciąż są przydatne i idealnie sprawdzają się jako, na przykład baza do koktajlu. Niektóre z właściwości wody kokosowej: - wspaniałe źródło odżywcze dla niemowląt i dzieci, - buduje mięśnie i wspomaga wzrost dzieci, - aplikowana na skórę, redukuje wysypki i podrażnienia skóry, - pomaga w leczeniu chorób

Jeść, by żyć w zdrowiu
KIEŁKI - ICH WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE + INSTRUKTAŻ UPRAWY KIEŁKÓW 214

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach (my ścinamy i jemy na bieżąco). Nadają się do spożycia do 7 dni od zbioru. Kiełków używamy jako składnik soków, sałatek lub koktajlu. Tak się prezentują na naszych talerzach: Do przygotowania tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte w poniższych publikacjach: B. R. Clement: Life force. Superior health and longevity . Summerstown 2007. J. Wingnall

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 159

Staram się wprowadzać do mojej kuchni coraz więcej witariańskich dań. Surowizna to podstawa! To ona powinna dominować w diecie. Z koktajlami, sałatkami, sokami i deserami na surowo mam już duże doświadczenie. Słabo jednak wypadam z daniami głównymi. Ale postanawiam się poprawić. Dziś podjęłam próbę przyrządzenia tarty (a raczej mini tartinek/babeczek) w wersji RAW. Wyszło przepysznie! Jestem bardzo

Jeść, by żyć w zdrowiu
BIBLIOTECZKA WEGANINA 177

wartości odżywczych. Krótko mówiąc, dostarczymy organizmowi wszystko to, co potrzebuje do życia. Za sprawą tej książki moja kuchnia zapełniła się super produktami, które wykorzystuję codziennie jako dodatki do soków, koktajli, deserów. Często też korzystam z przepisów zawartych na końcu książki.  Kolejnym surojadkiem i autorem książki o zdrowym żywieniu jest J. Wignall . W "Na surowo" , oprócz przepisów na pyszne witariańskie

Jeść, by żyć w zdrowiu
CZEKOLADKI Z NADZIENIEM JAGODOWYM (WEGAŃSKIE, RAW, BEZ CUKRU) 128

smakiem. Oprócz doznań smakowych, dostarczają sporej dawki antyoksydantów. Jagody wspomagają pracę oczu, a także leczenie: infekcji skóry, chorób nerek, zaburzeń układu pokarmowego i moczowego. Wykorzystuję je jako dodatek do koktajlu, jogurtu roślinnego i ... wegańskich czekoladek ! W połączeniu z chia i daktylami tworzą dla nich idealne nadzienie. Przedstawiam zdrowe, naturalnie słodkie czekoladki, które można jeść bez wyrzeczeń. Składniki na 14 czekoladek

Jeść, by żyć w zdrowiu
SMOOTHIE O SMAKU LATA 150

porzeczki, jagody, itd., trwał cały rok! Owoce te zawierają mnóstwo tanin, antycyjanidynów, flawonoidów, polifenoli oraz proantocyjanidynów, które spowalniają słabnięcie zdolności umysłowych. Ponadto chronią przed chorobą nowotworową. To sprawia, że koktajle z ich udziałem są niesamowicie zdrowe, a dodatkowo przepyszne i orzeźwiające. U nas, jak zawsze, owoce wystąpiły w towarzystwie zielelniny, tym razem - sałaty zawierającej wyjątkowo mało kalorii, a bardzo dużo

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO Z MALINAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 155

Były maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu

Jeść, by żyć w zdrowiu
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 144

wszystkie dania zawierające te składniki. - Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy  z maksymalną ilością warzyw.  - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI TORT URODZINOWY 216

staramy się nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a poza tym nie mamy ochoty na ciepłe dania. Całymi dniami jadamy owoce i sałatki warzywne, pijemy świeże soki i koktajle. Przepisami na nie już się tutaj dzieliłam, stąd owa "blogowa cisza".  Chłodząc się dziś zimnym sokiem z jabłka i jarmużu, przeglądałam album ze zdjęciami z imprezy urodzinowej z okazji

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 177

blendując wszystkie składniki, następnie suszymy 5h w dehydratorze  temp. 43 stopnie. Z tej ilości otrzymujemy 1 tackę ciasteczek (ok.10 sztuk). Mniam!!! Godzina 12-13 to czas na: Zielony koktajl . Składniki: 2 banany, 2-3 duże garści zieleniny, u nas tym razem pokrzywa, miąższ i woda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKI DESER. BRZOSKWINIE Z CZEKOLADOWYM MUSEM. 145

naszej kuchni już powoli zaczyna brakować miejsca na sezonowe owoce. Zaopatrujemy się w nie tonami, a jemy codziennie kilogramami. ;-) Dziś postanowiłam podać je w ciekawej formie. Sałatka owocowa, koktajl to już nuda, czas więc na ... brzoskwiniowe łódeczki z karobowym wnętrzem. Wyglądały super, smakowały jeszcze lepiej. W sam raz na poczęstunek dla gości. Rarytas!!! Składniki na 4 porcje: 2 brzoskwinie

Jeść, by żyć w zdrowiu
ENERGETYCZNE BATONIKI Z KAROBOWĄ POLEWĄ (RAW, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 179

leczy choroby skóry. Prawie wszyscy dookoła  - na placach zabaw, w autobusie, w sklepach - smarkają i kasłają, dlatego z użyciem tych owoców długo nie zwlekałam. Wykorzystuje je jako składnik koktajlu, dodaję do jogurtu, jaglanki lub owych batoników.  Polecam! Te słodkie pyszności ucieszą Twoje podniebienie, poprawią nastrój, dodadzą energii i "naładują" witaminami.  Składniki na 12 kostek o wymiarach

Jeść, by żyć w zdrowiu
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 204

naprawdę zjawiskowo. Nagietek (którego zdjęć nie mam..) okazał się bardzo delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę witamin

Czarnawisienka
Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest 230

Piecz 25 minut. Odstaw do przestygnięcia. Oczaruj rodzinę i znajomych ! Ps. Ślimaczki wyszły pyszne, mega puszyste. Warto upiec ! Ps. Blender również przetestowałam. W kilka sekund zrobiłam pyszny i zdrowy koktajl. Doceniłam taki blender, mój stary ręczny – chowam do szafki

Moja pasja smaku