Składniki: 200 g świeżych truskawek lub mrożonych 175 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki zmiksować z jogurtem i miodem. Rozlać do wysokich szklanek. Rada: jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go mineralną wodą niegazowaną jeśli użyjemy truskawek mrożonych wcześniej należy je rozmrozić w przypadku jeśli nie mamy miodu lub go nie lubimy można dodać cukier puder
Ciastka - domowe słodkościprzygotowanym kremem możecie smarować wafle ryżowe, pieczywo chrupkie lub andruty i podawać z owocami. Możecie też krem zmiksować z płatkami owsianymi i jogurtem lub mlekiem kokosowym - powstanie fantastyczny koktajl na śniadanie :-) Jeszcze inna możliwość to zmieszanie kremu z bakaliami i granolą lub pokruszonymi herbatnikami - po schłodzeniu otrzymacie fantastyczny deser
Czary - gary w kuchnimoja propozycja na truskawkową słodycz. Wiadomo, że zdrowiej byłoby koktajl zmiksować, ale że wyjeżdżaliśmy na drugą majówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę
Kuchnia po mojemugdzieś nam ucieka, żeby nie był mdły polecam skropić go cytryną i dosłodzić cukrem trzcinowym (lub zwykłym) - sprawdzone! Jeśli nie macie czasu albo ochoty aby mrozić arbuza, polecam schłodzony koktajl arbuzowy. kawałek arbuza (ćwiartka) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Arbuz pokroić na małe kawałki, powyciągać z niego pestki i umieścić w blenderze. Wlać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesiebie :) . Pierwszym ulubieńcem w maju są jagody goji. Nie wiem czemu, ale dopiero w tym miesiącu pierwszy raz ich spróbowałam. Bardzo mi zasmakowały, dlatego dodawałam je do owsianek, koktajli i jadłam je jako przekąskę. W maju było kilka upalnych dni, w które najlepiej chłodzić lodami. Moja przyjaciółka powiedziała mi o tych lodach arbuzowych i to one stały się
wegujemytakie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko żółkną i więdną. Oprócz właściwości zdrowotnych taki syrop idealnie smakuje w połączeniu z gazowaną wodą- super gasi pragnienie :) Polecam również jako dodatek do koktajli czy herbaty. Składniki: ok. 30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 litr wody, 20 g kwasku cytrynowego Dr. Oetkera, 1 kg cukru. Przygotowanie: Po zerwaniu baldachów z kwiatkami, rozkładamy
Aga w kuchniPyszny owocowy koktajl polecam dla smakoszy truskawek. Ja je uwielbiam. Składniki: 1/4 melona żółtego 2 duże garście truskawek 1 gruszka cukier do smaku Melona pokroić, gruszkę obrać, a z truskawek usunąć sypułki. Wszystko razem zmiksować i gotowe. Smacznego
talerz przyjemnościłyżką barową. Do drinka wlej powoli syrop żurawinowy. Gotowego drinka udekoruj plastrem cytryny (krawędź szklanki) oraz dodaj ozdobną wisienkę. Artykuł Cranberry Cooler pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą
Codzienna kuchnia niecodziennawhiskey. Drinka dekorujemy dużą ilością świeżej mięty. Najlepiej podawać z krótkimi rurkami, aby uwydatnić świetny smak i zapach mięty. Artykuł Mint Julep pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologialudziska! Maj miał na blogu minąć pod znakiem koktajli i napojów. Taki wiosenny detoks. Chyba tak do końca planu nie uda mi się wykonać, bo zawsze się coś ciekawego pojawi się na horyzoncie
Szybko Tanio Smacznieupały najlepszy jest koktajl. Najlepiej zimny. Dzisiaj taki z ananasem, wodą kokosową i szpinakiem. Coś pysznego! Składniki : * szklanka świeżego ananasa * szklanka wody kokosowej * szklanka mrożonego szpinaku * pół szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy
Magiczne Życie MartyNastępnie do szklanki typu „collins”, wypełnionej świeżym lodem, przelewamy zawartość shakera. Na koniec dekorujemy naszego drinka gałązką świeżej mięty. Artykuł Mai Tai pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaszklanki typu „Collins” wypełnionej lodem przelewamy zawartość shakera na koniec dodajemy sok z ananasa i dekorujemy drinka plasterkiem ananasa. Artykuł Pina Colada pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiashakerze i przelewamy do niskiej szklanki typu whisky wypełnionej kruszonym lodem i dekorujemy plasterkiem cytryny, oraz wisienkę koktajlową. Artykuł Whiskey Sour pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologia