żołądkowego.Ułatwiają trawieni e i ha muj ą procesy gniln e w jelitach . Można je jeść w postaci surówek lub sałatek - jednak najwięcej zdrowych właściwości ma sok z buraków - oczyszcza krew, wypłukuje toksyny z organizmu,a także obniża ci śni enie. 4. Jabłka - bogate w witami n ę C, beta-karoten, wapń, magne z i fosf(...)substancje (np . kwas foliowy), które wspomagaj ą neutralizację pestycydów i związków chemicznych trafiających do wątroby. Warto komponować na ich bazie sałatki, dodawa ć do kanapek, czy miksować w zielonych koktajlach. 10. Brokuły - bogate w witaminy, skł a dniki mineralne i antyoksydan ty p osiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają
Moje Kuchenne Rewelacjeopisujący wrażenia z użytkowania mojej nowej zabawki WYCISKARKA KONTRA SOKOWIRÓWKA Zanim przejdę do recenzji, muszę wyjaśnić jedną istotną kwestię. Kiedyś pisałam na temat wad i zalet soków oraz koktajli ( link do wpisu ). Wyjaśniłam tam także różnice pomiędzy wyciskarką a sokowirówką: Pierwsze urządzenie miażdży warzywo, przeciskając je przez sito. Dzięki temu jest w stanie zachować maksimum substancji odżywczych. Sokowirówka natomiast(...)sumie prawie ze wszystkiego, w tym: ziół i zielonych warzyw liściastych (i te Wam najbardziej polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie
Powiedz dietom nieZbliża się czas, w którym z dużo większą przyjemnością i dużo większą częstotliwością sięgamy po zimne soki, napoje i koktajle. Te kupowane w sklepach jak dobrze wiemy zawierają nie tylko mnóstwo cukru, ale i konserwantów, które pomagają w tym, by taki soczek stał na półce przez kilka a czasami nawet kilkanaście miesięcy. A tymczasem czy może być coś lepszego niż(...)pojemnik na tofu -szczoteczka wielofunkcyjna -popychacz CO MOŻEMY WYCISKAĆ? Dosłownie wszystko co ma sok! Zarówno OWOCE jak i WARZYWA ( jabłka, gruszki, brzoskwinie ( bez pestki ), winogrona, pomarańcze, mandarynki, kiwi, ananasy, buraki, marchew, pietruszka, warzywa korzeniowe, seler naciowy i wiele wiele innych rzeczy, w które obfitują nasze targi i stragany ). CENA A JAKOŚĆ: Pewnie wielu z Was teraz powie, że wszystko
Ostra na Słodkowarzywa). Podobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE I WARZYWA Korzystaj z polskich produktów takich jak jabłka, buraki, rzodkiewka, pietruszka itd. Kupuj je w sezonie, czyli wtedy kiedy są najtańsze. Pamiętaj, że owoce i warzywa świeżo po zbiorach mają najwięcej witamin. Polecam zapoznanie się z kalendarzem sezonowości(...)głowy, że dany produkt nadaje się do zamrażania. Często tak jest np. w przypadku bananów. A tymczasem obrane i pokrojone w plastry zamrożone banany idealnie nadają się do koktajli (tworzą aksamitną konsystencję) czy do chociażby do szybkich lodów bananowych. Podobna zasada dotyczy owoców sezonowych - jeśli mamy trochę wolnego miejsca, spokojnie możemy kupić większą ilość np. truskawek i zamrozić
Powiedz dietom nieprywatnego postu na FB dostałam podchwytliwe pytanie jak policzyć kalorie w takim soku gdy ktoś jest na diecie o określonej kaloryczności. O ile policzenie kalorii w smoothie, czyli gęstym koktajlu z przetartych owoców czy warzyw z dodatkami nie jest żadną trudnością , o tyle ciężko policzyć kaloryczność soku. Nie znalazłam na ten temat żadnej sensownej polskiej strony, za to jedną(...)wodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste. Buraki okrągłe są dla mnie zbyt ziemiste w smaku – przy burakach długich kompletnie brak tego ziemnego efektu. Kolejny
Karo in the Kitchen