nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi. Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić na 1-1,5 cm kawałeczki. Położyć na płasko na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować
Pelusiowa Kuchniawegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem Dodać banany i ponownie utrzeć W oddzielnej misce zmiksować „maślankę” z dyniowym
greenscarfopakowania Marwitek (świeżych marchewek marki Marwit) 1/3 szklanki puree z marchwi* 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego 80 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych 80 gram orzechów nerkowca 50 gram orzechów włoskich 50 gram rodzynek 50 gram suszonych śliwek 4 łyżki miodu (użyłam
Mango Papajamigdały na wierzchu , Bon Appétit! Clafoutis z wiśniami 500g wiśni 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g płatków migdałowych 3 jajka 3 łyżki syropu daktylowego/klonowego lub cukru kokosowego 200ml śmietany 100ml mleka szczypta soli Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać cukier i przemieszać, po czym wbić
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżka soku z cytryny Buraka ugotować/upiec, obrać ze skórki i zblendować. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Smażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle bądź oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami (jabłko, gruszka, banan, rozmaite dżemy, bita śmietana). Naleśniki w tej formie są bardzo puchate i naprawdę przepyszne. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkozimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka puszka mleka skondensowanego słodzonego ozdoby (u nas migdałowe i czekoladowe jajeczka, ale równie dobrze zdadzą egzamin migdały, suszone owoce, wiórki kokosowe i sos czekoladowy) Mąkę przesiać i wrzucić do niej masło, posiekać, dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie
Przepysznik - BLW i nie tylkospienią. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować na gładko, na koniec cienką stróżką wlać roztopione masło. Smażyć po 3/4 chochli na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (masła klarowanego, oleju kokosowego albo rzepakowego). Szpinak wrzucić do garnka i na małym ogniu rozmrozić i odparować, odstawić na bok. Do jeszcze ciepłego szpinaku wcisnąć czosnek, wsypać zioła i wlać sok z cytryny
Przepysznik - BLW i nie tylkowanilii 1 łyżeczka cynamonu Polewa karmelowa: 2 garście orzechów (ziemne, włoskie, migdały) 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego 1 łyżka cukru (u nas trzcinowy nierafinowany) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej miski wrzucić składniki suche (płatki, orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko
Przepysznik - BLW i nie tylkowielbicielom rabarbaru! Rustykalna tarta z rabarbarem 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być też inna pszenna) 2 łyżki miodu (bądź 4 łyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko (dla bezjajecznych wystarczy dodać 1-2 łyżki zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki miodu (bądź cukru) 0,5 łyżeczki cynamonu sok z połowy
Przepysznik - BLW i nie tylkopołączenia składników. Na koniec pokroić resztę truskawek w plasterski (ilość w zasadzie dowolna, ale u nas było ich ok. 10 sztuk) i dorzucić do ciasta. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można je też polać miodem, syropem klonowym, albo musem owocowym. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoidealne jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Naleśniki z brokułem 300ml mleka (krowiego, koziego, roślinnego) 2 jajka 130g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła bądź innego tłuszczu (np. oleju kokosowego) 1 brokuł 150g fety (dla maluchów lepszy będzie zwykły serek o dobrym składzie, feta ma za dużo soli) 2 ząbki czosnku śmietana 18% zioła (pieprz ziołowy, zioła prowansalskie) Brokuła ugotować
Przepysznik - BLW i nie tylkomili! Racuchy na kefirze 400ml kefiru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej dowolne owoce (u nas dwie spore garście jagód) tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, rzepakowy bądź masło klarowane) Kefir wlać do miski, wbić jajka i zmiksować, mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i partiami dodać ją do kefiru i jajek, aż wszystko się ładnie połączy
Przepysznik - BLW i nie tylkoowoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki z malinami 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. syropu daktylowego albo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny (200g) 3 jajka 100g roztopionego masła 1/2 laski wanilii tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (80 bądź 85% kakaa) 200g świeżych
Przepysznik - BLW i nie tylkoktóre kochają Gumisie, na pewno się tą zupą zachwycą ;) Zupa jagodowa (porcja na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny - z dokładkami) 0,5kg jagód 3l wody syrop klonowy bądź cukier kokosowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Jagódki trzeba dobrze umyć i przebrać z niepożądanych gałązek, listków czy robaczków. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć
Przepysznik - BLW i nie tylkotakie uwielbiam najbardziej. Składniki: 300 g zmielonych herbatników 100 g cukru pudru 20 g cukru 150 g masła 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżka rumu 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao, rum i rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody cukier (cukier wsypać do szklanki i uzupełnić wodą do połowy szklanki). Wodę z cukrem wlać
Smaczne Potrawy