kokosowe - 19941 przepisów (strona:923/1330)

Racuchy z jabłkami na mące gryczanej (bezglutenowe) 174

jabłkami i miodem zmiksować lub porządnie połączyć w misce. Na koniec wsypać pokrojone jabłka i wymieszać. Smażyć na patelni beztłuszczowej lub na cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego tłuszczu (masła, oleju kokosowego).  Po usmażeniu polać miodem, syropem klonowym lub spożywać saute

Mania Wypiekania
Wegański chlebek dyniowo-cynamonowy 210

dużą keksówkę: 20 g świeżych drożdży 120 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego) 2-3 łyżki syropu klonowego 70 g cukru (użyłam dark muscovado) płaska łyżeczki soli łyżka masła kokosowego lub innego roślinnego (mogą tez być dwie łyżki oleju) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 1 mały banan 250 g puree z upieczonej dyni (może też być z marchewki

greenscarf
Tajska zupa z kurczakiem i brokułem 188

potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy jej odrobina). Tajska mieszanka składników i przypraw na pewno

Milion Smaków
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I SUROWEJ PAPRYKI 149

marchew , 1 duża, i dodatki: - pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu , - 2 ząbki czosnku, - kawałek imbiru (2-3 cm), - płaska łyżeczka soli morskiej, - ćwiartka cytryny, - duża łyżka oleju kokosowego. No i woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów. Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy do pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z amarantusa , jemy :) Super smakuje wieczorem na gorącą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Granola z naturalnym jogurtem 164

mango 150 g mieszanych bakalii-orzechy włoskie, nerkowce, pekan, migdały,  żurawina, rodzynki 2 łyżki płatków kokosu 1/3 szklanki płynnego miodu 3 łyżki syropu   trzcinowego 4 łyżki oleju kokosowego Szczypta soli do smaku Dowolne świeże owoce- u mnie winogrona i mandarynki 200 ml jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Płatki błyskawiczne mieszamy z suszonymi owocami, oraz bakaliami, rozkładamy równomiernie na blaszce

Wanilia i Kardamon
Wietnamskie placuszki z krewetkami banh khot 196

Placuszki (w naszym przypadku bardziej placki), czyli bardzo polskie danie. Na śniadanie, na kolację i na obiad. Ale u nas w zupełnie innej formie i z

slodkokwasnapl
Sernik z kokosową bezą 146

klasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g cukru pudru 2 szklanki

Kuchnia Pani Wiosny
Miodownik (krem z kaszą manną) 173

wymieszać z mlekiem i kakao.  Gotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować je wg własnego uznania.  (Użyłam wiórek kokosowych, migdałów w białej oraz mlecznej czekoladzie i migdałów zwykłych

Di gotuje
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 211

lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia wędzonej szynki - pychotka) można również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała

Smaczne Zdrowe
Kilka pomysłów na... 179

nawet ostatnio pierogi mi się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :)  żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym  cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym   pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami

More food, love and dreams
Sałatka z quinoa Komosą ryżową czarną 161

liście i goździki oraz sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut, wyłącz i zostaw do całkowitego wchłonięcia wody. Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
kruche ciasteczka 197

szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: orzechy, pestki słonecznika, marmolado lub powidło, wiórka kokosowe białko wykonanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy cisto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
Paluchy Wiedźmy 165

blogu kulinarnym. Dziś ich sława nieco przygasła, ale ja chciałabym je przypomnieć, w dodatku w nieco zdrowszej niż standardowa wersji. Paluchy Wiedźmy 225 g zimnego masła 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g obranych migdałów + rozbełtane jajko Wymieszać suche składniki i wrzucić do nich

Przepysznik - BLW i nie tylko
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 173

cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 g mąki pszennej (typu 550) nadzienie: 140 g marcepanu 2 łyżeczki kardamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. wiórków kokosowych do posmarowania: 1 roztrzepane jajko opcjonalnie cukier perlisty W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem doprowadzając je prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Powinno być letnie. Dodajemy drożdże, mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 211

Składniki na ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut.  Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami

Pause Gotowanie!