przestudiowałam i taaa dam! znalazłam przepis na granole z patelni. Nie miałam wszystkich składników więc jest to wersja wg Wiewiórki. Na przyszłość wiem, że użyję mniej miodu i olej kokosowy zamiast masła. Granola z patelni 50 g masła 3 łyżki miodu (u mnie 2) 100 g płatków owsianych 3 czubate łyżki wiórków koksowych 40 g posiekanych lub utłuczonych
Dzieje kuchennej Wiewiórygodziny w wodzie, którą potem wylewamy. Puszkowany groszek wystarczy odcedzić. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym, oliwie z oliwek albo oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę, groszek i kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (groszek w puszce jest już odpowiednio miękki, więc można go dodać pod koniec gotowania
PaleoSMAKoznacza coś pokrojonego lub poszatkowanego na drobne kawałki. Przepis na „haś” z batata z jajkiem : 1 duży batat (słodki ziemniak, patat) 1 jajko tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane, smalec…) przyprawy, sól Batata obierz, zetrzyj na drobnej tarce (albo robotem kuchennym) i wrzuć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Posól i dodaj przyprawy (czosnek, cebula
PaleoSMAKpozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza i ma łagodniejszy smak. Możesz zrobić mąkę z migdałów bez łupinek, możesz
PaleoSMAKleniwe śniadanie, jak i obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( ugotowana ) – 1 pełna szkl * mleko ryżowe – ok.3/4 szkl * mąka kukurydziana – 3 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy ( inny tłuszcz ) do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, mąką, jajkiem oraz odrobiną oleju. Smażmy na złoto na mocno
Ostra na Słodkozamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub mlekiem - zwykłym lub roślinnym. Tą granolę przygotowałam z płatków owsianych, otrębów i orzechów a lekko egzotycznego posmaku dodaje kokosowy olej. Brakuje tylko wiórków, których akurat nie miałam w domu. Ale to nic - kolejna wersja już wkrótce. Taka granola, zapakowana w ładny słoiczek będzie też doskonałym prezentem mikołajkowym lub świątecznym
Milion Smakówmasę podzieliłam na 2 części. Jedna dla męża i jedna dla mnie. Do swojej dodałam jeszcze banana. Uformować kulki (jak ktoś ma ochotę to obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych). Włożyć na 20 minut do zamrażarki. Przechowywać w lodówce
ClauditteMissCookingsałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi
Plate of Joykostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Masa serowa: 50 dag sera 4 jajka szklanka cukru 1/2 kostki masła wiórki kokosowe do posypania WYKONANIE Przygotowanie ciasta. Margarynę, cukier gotować ok. 5 min. Po ostudzeniu dodać żółtka, delikatnie ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno
W kuchennym oknie Ewypowstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego albo masła klarowanego. W międzyczasie połączyć serek z kremem miodowym. Serwować naleśniki posmarowane serkiem i zwinięte w rulonik lub złożone w trójkącik. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkogarnka z warzywami. Wrzucamy do całości soczewice i gotujemy 15 - 20 minut. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Możemy dodać trochę mleka kokosowego. Smacznego :) Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna
Pyza i Surówkamieszamy z jajkiem, cynamonem i ostudzoną kaszą. Prawda, że proste? Teraz wrzucamy na patelnię i smażymy na placuszki na złoty kolor. Podajemy np.jak ja posypane żurawiną i wiórkami kokosowymi lub z jogurtem naturalnym
Cynamonowe szczęścierozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI: 400 g dyni 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka oliwa 1/2 łyżeczki startego imbiru (świeżego) 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki mleka kokosowego ok. 300 ml bulionu sól, pieprz grzanki prażony słonecznik A jak to zrobić: Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić ma mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na talarki. Warzywa
Kuchnia w opałachorzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka 4 łyżki cukru pudru kostka masła Składniki na mase
Podróż w kulinaria