kokosowe - 19941 przepisów (strona:921/1330)

KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny! 241

wypróbujcie! Ps. w taki sam sposób można przygotować udka z kurczaka – również polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * posiekane migdały – 30 g * wiórki kokosowe – 30 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * jogurt naturalny – 80 ml * olej – 50 ml * imbir , chili, garam masala , sól, cukier – do smaku SPOSÓB

Ostra na Słodko
Recenzja książki QMAM KASZE Mai Sobczak 210

się n przykład, że zamiast jajek używa odwar z siemienia lnianego. Jej przepisy są wegetariańskie ale z łatwością do przerobienia na wegańskie. Wystarczy masło zastąpić na oleje lub masło kokosowe. Składniki odmierza mało precyzyjnie wręcz rustykalnie bo na garści, szczypty jak ja. Tyle istotnych dla mnie podobieństw! :) Autorka zachęca do intuicyjnego tworzenia w kuchni a nie tylko szablonowego odtwarzania

Bon Appetit Małgorzaty
Placki owsiane dwuskładnikowe 268

niewielkie porcje ciasta, smażyć niewielkie placki z obydwu stron na złoty kolor Jeśli masa gęstnieje i ciężko ją nałożyć na patelnię można dodać trochę wody lub opcjonalnie łyżkę oleju kokosowego Smacznego

pyszne zdrowości
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 221

dużą ilością świeżej kolendry oraz podprażonym na suchej patelni sezamem. Do tego podajemy ryż - najlepiej brązowy oraz ulubione warzywa - ja lubię do tego dania pokrojony świeży ogórek polany olejem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego i posypany sezamem

Kulinarne Inspiracje
Czekoladowe ciasto cukiniowe z cynamonem, Maxi Pizza 199

szklanki dżemu 1/2 szklanki ciemnego cukru 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 2 szklanki startej cukinii (bez nasion) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej dowolna polewa W misce zmiksuj olej, dżem i cukier. Zalej wodą siemię lniane i odstaw na kilka minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Tej jeszcze nie było. 198

Kasza orkiszowa* na mleku; z karmelizowanym kaki** *gruba ** w olejku kokosowym i cukrze trzcinowym swoją drogą nie polecam gotować tej kaszy z rana, chyba, że macie dużoo czasu, bo długo się gotuję, dobrze, że wstawiłam ją na gaz jak tylko wstałam z racji, że nowa, że nie wiem ile gotować, a i tak miałam obawy czy zdąży xd (kolejna) Matura

More food, love and dreams
Pieczone kasztany z dodatkami 167

Składniki: kasztany (10 szt.) ziemniaki (3 szt. średnie) por (1/3 szt.) pestki dyni (3 szt.) sól olej kokosowy woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Nacinamy krzyżyki na skorupce kasztanów. Kasztany układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości.  Kroimy pora. Smażymy

Weganka gotuje
Cytrynowy jagielnik z pigwą 173

jedna uwaga: trzeba zadbać o to, by deser ładnie odszedł od boków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić i np. obsypać wiórkami kokosowymi. Dzięki temu deserowi wygrzebałam z tyłu szafki dawno nieużywaną tortownicę, więc na zdjęciach widzicie efekt mozolnego wyłożenia jej papierem do pieczenia. Zdecydowanie muszę zainwestować w nową ;) Na kaszę wyłożyć dżem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kilka pomysłów na... 186

ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej  Makaron chiński z tofu i warzywami   risotto z burakiem i tahini  Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem  Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą daktyle-tahini

More food, love and dreams
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 172

środka" papryki kroimy wzdłuż na paski.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Myślę, że czas na gotowanie :) Do nagrzanej patelni (garnka) dodajemy olej - polecam olej kokosowy, jest zdrowy i pyszny (prócz kulinariów ma milion innych zastosowań, ale o tym później).  Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę z niewielką ilością cukru - nada jej złocisty kolor, a następnie dodajemy paprykę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 198

imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce Rozpoczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę, a papryki w paski. Cebulę szklimy (dodając łyżeczkę cukru) na rozgrzanej patelni, na 1 łyżce oleju kokosowego. Następnie dodajemy mrożony szpinak i dusimy, aż do jego ugotowania. Do osobnego garnka, do gotującej się i posolonej wody, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 5-10 minut. Cedzimy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 175

tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala, słodka papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki oraz garam masali. Z 200 g dyni robimy purre, blendując upieczone kawałki. Jajka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 158

się tutaj . Przygotowane w ten sposób   100 g dyni kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bogracz gulasz 242

zrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :) Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju kokosowego z dodatkiem łyżeczki ksylitolu. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym i dolewamy 2 litry przegotowanej wody. W międzyczasie ziemniaki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 203

manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka (może być roślinne) 2 czubate łyżki puree z dyni* 1  duże jajko 1-2 łżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli *puree z dyni - dynię (polecam hokkaido, ale może być też każda inna) ze skórą

Zawsze głodna!