Składnik – porcja na formę o średnicy 21: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 puszka mleka kokosowego, 4 łyżki miodu, 2 szklanki wiórek kokosowych, 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Krok 1 Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do 2 szklanek wody 10 łyżek mleka kokosowego do wody. Do przestudzonej kaszy dodajemy miód raz wiórki kokosowe, całość mieszamy(...)przekładamy do formy. Krok 2 W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy pozostałe mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Krok 3 Polewą smarujemy masę kokosową. Ciasto odkładamy do schłodzenia na noc do lodówki. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Coś bym zjadłapodać na deser, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu? Idealnym wyjściem jest kokosowy jagielnik bez pieczenia, który po pierwsze składa się z kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D Kokosowy jagielnik Przepis na jedną dużą blachę Potrzebujemy: 1 duże opakowanie herbatników wegańskich* 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej 3 szklanki(...)mleka roślinnego (u nas waniliowe sojowe, ale inne słodkie też się nada :) 1 opakowanie budyniu waniliowego pół puszki stałej części mleczka kokosowego (czyli ok. 200 ml) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru płatki kokosowe do posypania i/lub cukier puder *można dostać np. w Lidlu Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się
Bananowe Poleochotę na przepyszne, rozpływające się w ustach ciacho kokosowe? Jeżeli jesteś w grupie zainteresowanych zapraszam na przepis poniżej :) Ciasto, jak to określili moi testerzy to jedno z najsmaczniejszych jakie zrobiłam. Strukturą przypomina babkę piaskową. Jest mięciutkie oraz delikatnie pulchne . Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny(...)bezglutenowe nie są smaczne i zdrowe? Wystarczy troszkę chęci, motywacji, inspiracji i możemy cieszyć się takim oto słodkim ciachem :) Składniki: 150 g mąki ryżowej (Dobra Zielarnia) 100 g mąki kokosowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki syropu z agawy 250 ml mleczka kokosowego (Dobra Zielarnia
Zdrowie na języku :Pcukru trzcinowego • 100 g mielonych orzechów Masa serowa: • 1 kg sera trzykrotnie mielonego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego • 150 g suszonych śliwek Polewa czekoladowa: • 125 ml mleka kokosowego (odłożone z masy serowej) • 100 g gorzkiej czekolady • 4 suszone śliwki do dekoracji (odłożone z masy serowej) • garść wiórków kokosowych Sposób(...)cukier, zmiksować do połączenia się składników na małych obrotach. 4. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując do czasu połączenia się składników. 5. Na koniec dodać mleko kokosowe z puszki, pozostawiając 125 ml mleka na polewę (może to być woda kokosowa z dna puszki) i zmiksować. 6. Do masy dodać pokrojone w kosteczkę śliwki (4 - 5 sztuk zostawić
W mojej kuchniWiórki kokosowe są składnikiem wielu przepisów i choć bez problemu można je kupić w niemal każdym sklepie, to warto przygotować je w domu, zwłaszcza, że nie jest to zbyt pracochłonne. Przy okazji można zrobić wiórki w różnych rozmiarach i o różnym stopniu zrumienienia, które idealnie będą pasowały do dekoracji deserów :) Składniki orzechy kokosowe - z jednego orzecha otrzymamy około(...)wiórków Sprzęt rozdrabniacz tarka o oczkach różnej wielkości Przygotowanie Po odlaniu płynu i rozłupaniu orzecha kokosowego *** wyjąć biały miąższ i skroić brązową skórkę. I teraz wszystko zależy od Was - możecie zetrzeć miąższ na tarce o drobnych lub grubych oczkach, albo podzielić na mniejsze kawałki i posiekać w rozdrabniaczu. Na papierze rozsypać cienką warstwą starte wiórki i suszyć w nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzień. Brak cukru niech Was nie zwiedzie, bo są wystarczająco słodkie od bananów. Inspiracja: Wesoła Kuchnia Składniki: Ciasto na 3-4 szt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody kokosowej ¼ - 1/2 szklanki wody gazowanej 1 banan Szczypta soli Nadzienie na 3 szt: 1 puszka mleczka kokosowego Sok z 1/2 cytryny 3 banany 1 czubata łyżka miodu olej do smażenia(...)tabliczki gorzkiej czekolady Opcjonalnie posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć banany i przesmażyć je aż się skarmelizują. Ciasto: Banana zblendować
Fabryka pomysłówtych, którzy pędza jak ja ostatnio i nie mają jeszcze upieczonych świątecznych łakoci. Magdalenki kokosowe. Delikatne ciastka, błyskawiczne, smaczne choć, tak jak i Sosny , mnie nie powaliły. Zabrakło mi w nich wilgoci... następnym razem zdecydowanie dodam do nich dodać masło i wiórki czekoladowe ale wtedy nie będą już bez mleczne więc nie każdy sobie podje :) Kokosowe(...)Magdalenki 100 g mąki 30 g wiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek
Dzieje kuchennej Wiewiórykiwi. Oczywiście musiałam trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło? Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem(...)Pamiętajcie, by tartę dekorować przed samym podaniem, gdyż kiwi nie współpracuje z żelatyną. Do dzieła! ;) Składniki: na owsiany spód: 250 g płatków owsianych 2 banany 50 g oleju kokosowego nierafinowanego Płatki owsiane drobno zmielić, np. w malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść
Kuchnia Ellieswoje ulubione przepisy, jednak zawsze staram się, aby obok naszych „wielkanocnych szlagierów” pojawiła się też jakaś nowość. Jeśli macie podobne podejście, a jeszcze nie mieliście okazji spróbować smakowitej babki kokosowej, to nadarza się Wam ku temu okazja :) Babka, której głównym składnikiem jest rzecz jasna kokos (w postaci wiórków i mleka) jest bardzo prosta do wykonania, a do tego: pyszna, wilgotna(...)Babka posmakowała nam tak bardzo, że od tamtej pory piekę ją kilka razy do roku :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dużych jajek (o temperaturze pokojowej) 1 szklanka mleka kokosowego (o temperaturze pokojowej) 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta
MyCookBook.plktórej nie musiałam go później kroić. Jeśli chcecie zrobić wypiek w keksówce, zdecydowanie musicie podwoić wszystkie składniki. 1. Składniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu(...)czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty
Powiedz dietom nieKokosowe naleśniki* z kokosowym kremem z batata*, bananem *z mąki kokosowej, mleczka kokosowego * batat+mleczko kokosowe dobrze spożytkowane ostatki mąki kokosowej :D a w ten weekend, dwa torty, bo dwie ważne dla mnie osoby świętują
More food, love and dreamswyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych. Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka! Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszedł mi sklep Gustus ( http://www.egustus.pl/ ) i najnowsza patelnia(...)które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona pasta curry – 50 g * mleczko kokosowe – 250 ml * limonka – 1 szt * cukier trzcinowy – 1 łyżka * orzeszki ziemne – 150 g * olej kokosowy – 1 łyżka * prażona cebulka -2 łyżki * świeża kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkopost jest z jego udziałem, dzisiaj przepis, który wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam za dużo składników w lodówce, zobaczyłam, że zostało jeszcze wiórków kokosowych więc postanowiłam zrobić z nich krem w blenderze, dodałam miodu, wody ulepiłam kule, podzieliłam je na kilka mniejszych i wstawiłam do piekarnika, po 5 minutach w domu unosił się cudowny(...)aromat kokosa, muszę przyznać, że smakują świetnie biorąc pod uwagę ilość składników, a dodatkowo przydadzą się kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego, które wzmacniają odporność i działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo , na sezon grypowy jak znalazł :) Składniki : 3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki miodu (ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor) w wersji wegańskiej syrop klonowy opcjonalnie jeśli chcecie podrasować smak możecie
zdrowa vege kuchniadodatkiem kardamonu i masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki(...)sztuk 500 g pszennej mąki 20 g świeżych drożdży 50 g kokosowych wiórków 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 żółtko 250 ml podgrzanego mleka, 37ºC 100 g cukru sok i otarta skórka z jednej limonki 70 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko 80 g cukru 100 g migdałów 300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki
codojedzeniaciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę . Ponieważ wypiek jest z dowolnego przepisu, u mnie – muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji. Składniki na 33 muffiny: - 3 i ¾ szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wiórków kokosowych - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - ¾ szklanki oleju kokosowego - ¾ szklanki słodkiej śmietany - esencja migdałowa - ok. 85g jagód goji - truskawki - cukier puder do oprószenia Do jednej miski dodajemy jajka, śmietanę – ubijamy rózgą – dodajemy olej kokosowy i esencję migdałową – łączymy składniki. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki, cukry i jagody goji – mieszamy. Łyżką łączymy składniki
mojewypiekiinietylko