kokosowe - 19941 przepisów (strona:708/1330)

Babka jogurtowo-kokosowa 199

awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao - opcjonalnie

Przysmaki Karolki
Śliwki + mleczko kokosowe = ciasto 218

ulubionemu zajęciu i znikam w kuchni... Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami, inne niż zazwyczaj, mokre o ciekawej konsystencji. Ciasto ze śliwkami składniki 500 g śliwek 300 ml mleczka kokosowego 70 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru + do posypania ciasta 3 jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal

Przysmaki Karolki
Słodka chwila z panna cottą 177

pierwsze, bo spragniona jestem promieni słonecznych i cieszę się każdą chwilą tak pięknej pogody. A wracając do deseru, choć pewnie wszystkim dobrze znany to jednak nieco inny, bo kokosowy. A dodatek Malibu nadaje mu wyrazistości. Dla kontrastu i podkreślenia smaku pomarańcze, których teraz nie brakuje. Niby nic takiego, a jednak smakuje i poprawia humor. Panna cotta kokosowa składniki(...)mleka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki Malibu - opcjonalnie woda 2 pomarańcze wykonanie: W garnku o grubym dnie mieszamy mleko kokosowe, śmietankę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody. Dokładnie mieszamy.Dodajemy Malibu. Gotową mieszankę rozlewamy do 4 naczyń (szklaneczek, kieliszków itp) Gdy deser przestygnie

Przysmaki Karolki
Wolowina madras-beef madras 175

Zapraszam dzisiaj do kuchni hinduskiej- mieszanka mleka kokosowego, przypraw I papryczek chilli- zadowoli nawet , najwybredniejsze podniebienie. W glownej roli dzisiaj - wolowina madras. Skladniki: 1-2 ostre papryczki chilli 2 lyzeczki kolendry 2 lyzeczki kurkumy 1/2 lyzeczki imbiru 1/4 lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego 60 gr masla lub ghee 2 cebule pokrojone w kostke 3-5 zabki czosnku- wycisniete przez(...)wolowiny 250 ml bulionu wolowego sok z cytryny sol poppadoms  Wykonanie. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min. Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min. Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem

Smaki Edyty
Kurczak madras- chicken madras 266

Smakoszy mleka kokosowego I drobiu, zabieram do posmakowania w kuchni hinduskiej. :) Jakiś czas temu była wołowina madras- dzisiaj będą piersi z kurczaka. Szybko I prosto , a I zawsze możemy zaskoczyć naszych domowników I gości. Zapraszam  Skladniki: 1-2 ostre papryczki chilli 2 lyzeczki kolendry 2 lyzeczki kurkumy 1/2 lyzeczki imbiru 1/4 lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego(...)łyżki soku z cytryny sol Wykonanie. Podobne do wolowiny madras. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min. Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min.  Najważniejsze :) jak kroimy papryczki chilli - nie zapomnijmy ubrać rękawiczek jednorazowych

Smaki Edyty
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 184

przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy :  Składniki: 2 łyzki oleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia ok 250 gr krewetek 1 łyżka sosu rybnego 2 łyzki sosu sojowego ryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie(...)Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :)  ) Smażymy 1 minutę  Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki sos sojowy I rybny. Trzymamy minute I zabieramy z gazu. Jeżeli będziemy

Smaki Edyty
Ciasto kokosowe z galaretką malinową 359

efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru( opcjonalnie) *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Masło(...)cukier zaczynamy ubijać , dodajac jajka. Do masy dodajemy make I ubijamy mikserem. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Wykładamy do formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę. Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były

Smaki Edyty
Kokosowe ciasteczka z polewą czekoladową 381

Dzisiaj podaję przepis na wykorzystanie białek . Często zostają nam białka I nie wiemy co z nimi zrobić - miłośników wiórek kokosowych , ucieszy na pewno ten przepis pochodzący z ksiąki Davida Lebovitza z małymi zmianami :) Ciasteczka są nieziemsko pyszne I rozpływają się w buzi :) Zaczynamy: Składniki: 200 gr wiórek kokosowych 250 gr cukru 30 gr mąki 4 białka 1 łyżka miodu

Smaki Edyty
Raffaello z truskawkami- raffaello with strawberries 338

mascarpone. Po ubiciu łączymy ze śmietaną.  Na pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji )Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem.Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę raffaello dekorujemy truskawkami . Zrobione :) Smacznego

Smaki Edyty
Kokosowa marchewka wg Buni 233

wczoraj kotletów ( bez sosu )   i ryżu . Zrobiłam więc tylko marchew trochę inaczej zamiast fasolki szparagowej . Czas : 20 minut Składniki : 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka masła szczypta soli Marchew obrać, pokroić na plastry a potem w słupki. Zalać wodą zmieszaną z mlekiem kokosowym . Lekko posolić, dodać masło   i gotować aż marchewka

Buniabaje w kuchni
Rogaliki drożdżowe z musem jagodowym i kokosowym lukrem 211

Przepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od Anielskich Przysmaków oraz kokosowym lukrem.  Przy okazji przepis bierze też udział w Durszlakowej Akcji Ale Mniam Rogale!   Częstujecie się!   Składniki : * kostka drożdży * kostka margaryny Kasia * 3 łyżki cukru * 3 łyżki zimnej(...)wody * 0,5kg mąki pszennej tortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko jajka * 6 łyżek cukru pudru * 3 łyżki wiórków kokosowych     Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć w wodzie z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto , wykroić trójkąty , nadziewać dżemem , budyniem , czekoladą

Magiczne Życie Marty
Mocno kokosowa babka 306

Cześć :) Pierwsze przymrozki za nami... rano wychodząc na uczelnię zmarzłam... a to dopiero jesień :( Dzisiaj będzie tutaj bardzo kokosowo za sprawą puszki mleczka kokosowego, które dostałam od mojej Mamy przy ostatniej wizycie w domu :) Ciasto jak widać ciut zimowe za sprawą dekoracji :) Z tego co zauważyłam, chociażby oglądając puszki w sklepie, mleko nie zawsze ma formę lejącą (na opakowaniach mleka(...)rzadko kiedy jest podana ilość tłuszczu) - to, które użyłam miało konsystencję baaardzo gęstego jogurtu, czy też śmietany - trzeba było je wyciągać łyżką :) w smaku jak mleko kokosowe, nie słodkie :) Przepis znaleziony tutaj Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Torcik makowy 284

maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się(...)można górny blat umieścić na spodzie tortu, a na górze - ten spodni, który od tortownicy jest zawsze równy), skropić go przygotowanym ponczem, nałożyć 1/3 kremu i rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi - podobnie zrobić z drugim blatem - nasączyć, nałożyć krem i posypać wiórkami - ostatni blat nasączyć od spodu, ułożyć na pozostałych blatach i rozsmarować na nim i na bokach tortu pozostały krem

Smakołyki Bereniki
CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE. 202

Idę, lecz nie sama. Z wiatrem. I ptasim śpiewem do towarzystwa. Ale... najważniejszy jest On. Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu. Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE. (znów autorką jestem ja;) biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam przesianą(...)proszkiem. Wmieszałam bardzo delikatnie białka. Wylałam do wyłożonej papierem tortownicy. Piekłam w 180 stopniach przez 30 minut. Zostawiłam do ostygnięcia. wierzch: 4 kisiele brzoskwiniowe 4 duże brzoskwinie szklanka wiórków kokosowych Brzoskwinie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kisiel przygotowałam według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodałam owoce, dokładnie wymieszałam. Ciepłą masę wylałam na biszkopt. Wiórki

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 194

Lubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g  drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać

Blondynka Gotuje