kokosowe - 19941 przepisów (strona:652/1330)

Zupa krem kokosowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą 135

cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI:   200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty  carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone w plasterki, zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia(...)zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna zupka Smacznego

MarciochaKucharzy
Krewetki w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem 158

Kuchnie świata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu. 2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać

KreatywnePiny
Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 173

puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej) 1/2 l mleka 4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki) pieprz słodka mielona papryka sól morska z papryką chili 2 łyżki natki pietruszki Kukurydzę odcedzić Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki Por i seler pokroić(...)posiekać W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając Po tym czasie wlać mleko zwykłe i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kalafior ma być miękki Następnie wlać bulion, całość wymieszać i zagotować 5 minut Podawać z posiekaną natką pietruszki Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 186

możemy jeść właśnie w formie omletu. Zachowajcie przepis na później, z pewnością się przyda :) Składniki : 2 jajka, podzielone na białka i żółtka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka wiórków kokosowych  Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao

Chocolate Muffin Blog
Domowe sezamki kokosowe bez cukru 280

posłodzenia użyłam 2 łyżek miodu, ale szczerze mówiąc wydają mi się odrobinę za słodkie (chyba zmienia mi się smak). Składniki (ok. 15 porcji): 100 g sezamu 50 g wiórków kokosowych 50 g pokruszonych płatków migdałów 3 łyżeczki oleju kokosowego (30 g) 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 2 łyżki miodu 1. W rondelku rozpuść olej z mlekiem i miodem

Powiedz dietom nie
Muffinki bezglutenowe. 190

miarka i dorzucamy : 1 opakowanie od jogurtu cukru (lub połowę cukru, a resztę syrop z agawy), 1 opakowanie od jogurtu pełnoziarnistej mąki ryżowej, 1 opakowanie od jogurtu wiórków kokosowych, 1/2 opakowania od jogurtu konfitury pomarańczowej. Ja użyłam tu domowej roboty konfitury ze skórki pomarańczowej. 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli. Przepis na bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu(...)cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Muffinki bezglutenowe

MODA NA BIO
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 164

parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku (lub suszona, wędzona papryka w wersji wegetariańskiej) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło

Smaczne Zdrowe
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 156

lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D  Składniki jakie potrzebujemy :  -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu -> 60g płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie proste! :D  Marchewkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy(...)sobą łączymy przy użyciu łyżki. Przekładamy do kielicha, dekorujemy płatkami kokosa i trzymamy w lodówce, najlepiej całą noc. * a oto filmik, który pokaże Wam jak prosto otwierać orzech kokosowy ** pamiętajcie, aby przed zjedzeniem surowego białka dokładnie sparzyć jajko

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kokosowo-limonkowa manna z karmelem 152

tradycyjna kaszka? Eee trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę!  Składniki:  -> 1 szklanka mleka -> 4 -5 łyżek kaszy manny -> 3 łyżki wiórek kokosowych -> Sok z 1 limonki -> 2-3 łyżki cukru -> Odrobina wody Wykonanie:  Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy kaszę i gotujemy około 4-5 minut ciągle mieszając(...)czasie 2 ręką wyciskamy sok z limonki. Pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ściągamy z ognia. Na patelnię wysypujemy cukier i zalewamy 3 łyżkami wody. Nie mieszając pozostawiamy aż do osiągnięcia brązowej barwy. Karmel przekładamy do naczynek* i na gorący nakładamy masę z kaszy. Odstawiamy na kilka minut aż karmel zastygnie. Przekładamy na talerz do góry dnem. *osobiście

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Domowy deser a'al Belriso 184

smak zaskakujący! Polecam wypróbować a na pewno znajdzie się w Waszym jadłospisie! Składniki: -> 100g ryżu -> 350ml mleka -> 1 spora łyżka miodu -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 250g truskawek [mogą być mrożone jak i świeże]  Wykonanie:  Ryż gotujemy na mleku do czasu aż wchłonie się cały płyn. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę miodu(...)dokładnie mieszamy. Gdy już zdejmiemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko ze sobą łączymy. W misce miksujemy truskawki na gładki mus [można użyć dowolnych owoców]. Jeśli używamy zamrożonych owoców przed miksowaniem należy je rozmrozić. Układamy w naczyniu na przemian warstwę musu oraz ryżu. Schładzamy w lodówce przez około

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Jaglane kulki rafaello 189

Raffaello w wersji zarówno dla ludzi na diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej!  Składniki:  -> 120g kaszy jaglanej -> 1.5 szklanki wody -> 70g płatków migdałowych -> 200g wiórek kokosowych -> 3 łyżki miodu -> 3 łyżki oleju -> Sól Wykonanie: Na początku prażymy kaszę jaglaną do czasu aż otrzymamy posmak orzechowy. Następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kolejne(...)Ściągamy z gazu i pod przykryciem trzymamy 10 minut. W tym czasie prażymy migdały. Przekładamy do miski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Osobno prażymy wiórki kokosowe ( około 120-140g) a gdy będą już gotowe dodajemy miód i czekamy aż cały się rozpuści. Do miski z migdałami wsypujemy kaszę oraz gorące wiórki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Gdy spadnie trochę temperatura formujemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Śniadanie idealnie chrupiące - granola 162

dobrze, że mogłabym śniadania jeść na obiad i kolację! Granola lekko egzotyczna Składniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 100 g orzechów nerkowca 40 g chipsów kokosowych 50 g miodu 200 ml soku jabłkowego bez cukru 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonych moreli Orzechy grubo posiekać, chipsy kokosowe lekko połamać. Wymieszać w dużej misce z płatkami owsianymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 204

szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 ml mleka skondensowanego 150g cukru brązowego 80g masła 4-6 łyżek wiórków kokosowych W palcach masło rozcieram z mąką, proszkiem i cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy powstanie sypka jak mokry piasek struktura, dodaję zimnej wody i zagniatam elastyczne, jędrne ciasto.Następnie wylepiam nim formę(...)odpowiednią konsystencję, wystarczy kropelkę masy umieścić na schłodzonym, porcelanowym talerzyku. Jeśli ta stężeje  w krótkim czasie, kajmak jest gotowy. Wykładam go na kruche ciasto i wygładzam powierzchnię. Wiórki kokosowe delikatnie podprażam na suchej patelni, posypuję wierzch ciasta, delikatnie "przyklepuję", by kokos przykleił się do kajmaku. Zostawiam do całkowitego wystudzenia wypieku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w curry kokosowym 178

limonka, kolendra i kurczak - połączenie doskonałe! Nic dodać, nic ująć - trzeba spróbować;) Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 limonka, albo cytryna garść posiekanej kolendry 300 ml mleczka kokosowego jogurt naturalny pół łyżeczki mąki ziemniaczanej czubata łyżka curry w proszku sól, olej Przygotowanie Wycisnąć sok z limonki, wymieszać go w misce z oliwą, połową kolendry i curry(...)minut (jak jest czas to można nawet na godzinę). Na rozgrzanej patelni usmażyć szybko kurczaka, dodać marynatę jeśli trochę jej zostało w misce. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Gotować aż sos lekko się zredukuje i lekko zgęstnieje. Dodać resztę kolendry i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i ryżem basmati

Kulinarne Inspiracje
Kokosanki 208

przygotowaniu pomagała mi moja mała asystentka Karolinka. A teraz... teraz obie zalegamy na kanapie, wcinamy ciasteczka i oglądamy "Nowe Przygody Kubusia Puchatka"... w końcu zasłużyłyśmy;) Składniki: 200g wiórków kokosowych 2 białka 50 dag masła 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Masło rozpuścić, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Z białek ubić pianę, w połowie ubijania dodać cukier

Kulinarne Inspiracje