wymaga mielenia, blendowania czy miksowania. Te wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego(...)agawy 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej 500 g wegańskiego jogurtu naturalnego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżeczki agaru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią* 1/2 szkl cukru lub ksylitolu 250 g truskawek + kilka do ozdoby szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem
wegujemyLekkie ciasto kokosowe bez pieczenia to idealny deser na lato. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i bardzo łatwe do przygotowania. Wiórki kokosowe sprawiają, że po zjedzeniu takiego ciasta nie czujemy się ociężali, tak jak to jest czasami w przypadku innych ciast z kremem. Z moich obserwacji wynika, że szczególnie w okresie letnim dużym zainteresowaniem cieszą się ciasta, które przygotowuje się(...)zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić. Składniki: (na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm) 2 szklanki wiórków kokosowych 250 g masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Kuchcik gotujewyjdzie tym razem, bo że ciasto będzie udane to nie mam wątpliwości. Tym razem inspirowałam się jednym z moich ulubionych ciast z truskawkami jednak tradycyjną śmietanę zamieniłam na mleczko kokosowe. Pokombinowałam też ze spodem ciasta całkowicie rezygnując z tradycyjnego biszkoptu pełnego cukru. Oto co wyszło. Ciasto potrójnie truskawkowe składniki spód: 100 g migdałów w płatkach 100 g płatków owsianych(...)gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki oleju kokosowego składniki masa różowa: 2 puszki małe mleczka kokosowego po 165 ml 300 g truskawek 75 ml wrzątku 5 łyżek żelatyny 2 łyżki ksylitolu - opcjonalnie masa czerwona: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml wody 1 łyżka żelatyny wykonanie: Olej kokosowy należy roztopić. Pozostałe składniki przekładamy do rozdrabniarki/blendera
Przysmaki Karolkirazu możecie przygotować go z podwójnej porcji. ;) * SKŁADNIKI na 10-12 sztuk o średnicy 5 cm Babeczki: 100 g daktyli 200 g orzechów nerkowca 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kokosowej 50 ml oleju kokosowego Krem z orzechów nerkowca: 200 g orzechów nerkowca ziarenka z 1 laski wanilii 2-3 łyżki syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny(...)Dodatkowo: ulubione owoce * PRZYGOTOWANIE Babeczki Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż do kielicha blendera, wlej płynny olej kokosowy i zmiksuj na gładko. Wsyp zmielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Gotowym ciastem wyłóż do metalowe foremki posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Food SquareWilgotne ciasto na oleju kokosowym oraz kremowym serku Labneh, który wczoraj pojawił się na Nastoletnich. Niewielki dodatek wiórek kokosowych oraz odrobina truskawek na wierzchu. Ciasto nietypowe- słony serek mocno akcentuje smak! Przy okazji chciałam zachęcić wszystkie Panie o pięknych długich i zdrowych włosach do akcji "Daj Włos!". Pod przepisem szczegóły :). Składniki: (na formę o średnicy(...)kremowego solonego serka Labneh z tego przepisu 3 jajka 200 g cukru 16 g cukru wanilinowego 100 g oleju kokosowego 250 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych 250 g truskawek masło i mąka do przygotowania formy cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam Was na placuszki na mleku kokosowym podane z karmelizowanymi orzechami . Szybkie, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie (choć i nie tylko). Spróbujcie. Placuszki nie są zbyt słodkie, dlatego można je spokojnie podawać z ulubionym sosem (u mnie dziś wiśniowy). Spróbujcie. Miłego dnia Polecam Wam przyprawy (i inne produkty jak np. bakalie) Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy(...)kolorowe opakowania). Używam ich już bardzo długo i zdecydowanie Wam je polecam Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 3/4 lub ciut więcej mleka kokosowego (użyłam takiego jak w tym przepisie ) 2 łyżeczki cukru kokosowego Skworcu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia (znajdziecie go również na tej stronie ) Propozycja podania: orzeszki arachidowe ziemne
Słodkie okruszkiKokos jest jednym z produktów spożywczych, które zostały zakwalifikowane jako "superfoods" ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne. Z miąższu kokosa wyciska się olej kokosowy, który można stosować z powodzeniem w kuchni, a także wykorzystywać na wiele sposobów w pielęgnacji urody. Olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowania w kosmetyce ze względu na silne właściwości nawilżające, ponadto zawiera kwas laurynowy(...)kwas kapylowy, które wykazują działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Olej kokosowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w wielu supermarketach. Należy zwracać jednak uwagę, aby był to olej nierafinowany, tłoczony na zimno, bowiem olej rafinowany w wyniku podgrzewania do wysokiej temperatury traci większość swoich wartości. Podstawowe zastosowania w kosmetyce 1. Olejowanie włosów W tym przypadku olej
Kuchenne innowacjerazie co porobię zdjęcia (stąd taki bałagan). Składniki na 12-16 sztuk ciasto: 800 g mąki pszennej 400 ml mleka sojowego 50 g świeżych drożdży 150 g wiórków kokosowych 150 g cukru (użyłam kokosowego, ale może być dowolny) 120 g oleju koksowego masa „serowo” -rabarbarowa: 2 kostki tofu w sumie około 400 g 400-450 g rabarbaru(...)mleka kokosowego z puszki (2 czubate łyżki) 150 g cukru (też użyłam kokosowego) kruszonka: 30 g zimnego oleju kokosowego około 50 g mąki (dowolnej) 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn się „obudzi”. Po tym czasie ze wszystkich składników na ciasto zagnieć
greenscarfPyszne ciacho na spodzie z ciastek,orzechów i miodu,do tego kokosowy środek i kakaowa galaretka-mniam,polecam do kawki Składniki : Spód: • 200 g herbatników • 100 g orzechów włoskich • 100 g masła • 150 g miodu Krem kokosowy: • 100 g kwaśniej śmietany • 100 g cukru pudru • 1 puszka mleka kokosowego(400ml) • 7 łyżeczek żelatyny • 400 g śmietany kremówki • 1 śmietan(...)wiórków kokosowych Galaretka kakaowa: • 400 g mleka skondensowanego słodzonego • 100 ml mleka • 1,5 łyżeczki kakao w proszku lub kawy rozpuszczalnej • 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Przygotować spód: Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć lub zmielić tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Oba składniki wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz miód i dobrze wymieszać, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Uzyskaną masę przełożyć
Swojskie jedzonkoSzybkie i proste danie. Wegańskie, bezglutenowe, dla alergików idealne. Kalafior z pastą curry w mleczku kokosowym. Zamiast mleka kokosowego można użyć śmietanki kremówki, danie będzie bardziej kaloryczne i niestety nie wegańskie, ani dla alergików. Do curry z kalafiora świetnie pasują np. roladki drobiowe . Przepis na curry z kalafiora zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, którą możecie obejrzeć TUTAJ-KLIK . 1 duży(...)kalafior 1 puszka mleka kokosowego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafior podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić, gdy woda będzie wrząca wrzucić kalafior i gotować ok. 4-5 minut, aż różyczki zmiękną, ale będą lekko twarde (takie al dente). Czerwoną cebulę pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBudynie z kaszy jaglanej mogą stanowić zarówno zdrowy deser, a także jednocześnie pożywne śniadanie. Wersja czekoladowa (przepis TUTAJ ) była przepyszna! I ponownie ją polecam. Jednak dzisiaj zachęcam do kokosowych smaków. Kremowa, gęsta, nieco kleista konsystencja i wyraźny kokosowy smak. Kto się skusi? 😊 Składniki (2 porcje): 120 g kaszy jaglanej ok. 500 ml mleka roślinnego (u mnie z nerkowców(...)łyżki nektaru kokosowego (Cocofina) kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego (Cocofina) chipsy kokosowe (Cocofina) Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do garnka i zalej wybranym płynem, dodaj aromat waniliowy i olej kokosowy. Gotuj od momentu zagotowania ok. 15 minut. Po tym czasie kasza nie powinna wchłonąć całego płynu, a jej konsystencja powinna dać się
Zdrowie na języku :PSmakował wybornie. Biały, bielszy,kokosowy… Lekki jak chmurka… W pełni pyszny… Składniki: 250g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 600ml mleczka kokosowego 100ml likieru kokosowego 1 szklanka cukru pudru 150g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody 4 wafelki kokosowe Princessa Wykonanie : zmielony twaróg zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać cukier oraz stopioną(...)przestudzoną czekoladę. Delikatnie i krótko zmiksować. Teraz bardzo delikatnie dodawać mleczko kokosowe oraz likier. Masę najlepiej mieszać trzepaczką. Namoczoną żelatynę delikatnie podgrzać (nie gotować!) do całkowitego rozpuszczenia się. Do tak przygotowanej żelatyny dodać kilka łyżek masy kokosowej w celu zahartowania jej. Następnie połączyć z całością. Na samym końcu dodać pokruszone wafelki kokosowe. Przełożyć do tortownicy wyłożonej folią. Schłodzić w lodówce
Raj dla PodniebieniaPuszyste i lekko wilgotne naleśniki z dodatkiem mąki kokosowej. Same lub w połączeniu z jogurtem czy owocami wspaniale nadają się na pyszne śniadanie. Mój syn był nimi zachwycony. Składniki 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kokosowej Targroch 2 jajka ok. 2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru kokosowego Targroch 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy jajka i cukier kokosowy. Miksujemy(...)przez chwilę. Stopniowo dosypujemy obie mąki. 2. Ciasto powinno być gęste ale nie za bardzo. Mąka kokosowa wchłania znacznie więcej płynów niż pszenna, dlatego w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka. 3. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy równe naleśniki. Powinny być ciemne na wierzchu a białe w środku. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty