Dziś na przekąskę polecają się sycące ciasteczka z mąki kokosowej i tahini - bezglutenowe, z małą ilością cukru. Trochę za mało słodkie jak na mój gust, dlatego potraktowałam je czekoladą :) Polecam! Składniki (na ok. 25 szt.): 3/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki pasty sezamowej(...)tahini 1/4 szklanki cukru kokosowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (150 g) 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: 2 blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 160°C (termoobieg). W średniej misce wymieszaj mleko kokosowe i siemię lniane, odstaw na 5 min., żeby zgęstniało. Następnie dodaj tahini, cukier
Domowa Cookierenka Agizdrowszej. I w pełni mi się to udało! Nawet efekt przerósł moje oczekiwania, a bułeczki zniknęły w 2 dni! Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się mus z mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie(...)wręcz rozpływają się w utach! Polecam upiec sobie takie w domu, na pewno będziecie zadowoleni :) Składniki: 350 g mąki orkiszowej razowe typ 2000 (Polski Koszyk) 2 łyżki cukru kokosowego opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (Polski Koszyk) 1 jajko 30 g oleju kokosowego mus z mango (Polski Koszyk) mak (Polski Koszyk) Zaczyn: 150 ml mleczka kokosowego
Zdrowie na języku :PIlość: ok. 30 szt. Czas przygotowania: 20 min + 2h chłodzenia Składniki: – 3/4 szkl. suchej kaszy jaglanej – 200 mleka kokosowego z puszki – 1 mrożony banan – 2 łyżki wiórków kokosowych do masy + do obtoczenia – 2 łyżki ksylitolu – 2 łyżki oleju kokosowego – orzechy laskowe i migdały Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, gotujemy(...)ok.15 min) i odstawiamy w chłodne miejsce. 2. Ostudzoną kasze umieszczamy w blenderze i łączymy z bananem (kilka godzin wcześniej należy go obrać, pokroić i umieścić w zamrażalniku), wiórkami kokosowymi, olejem kokosowym, ksylitolem i gęstą częścią mleczka kokosowego (mleczko należy dzień wcześniej włożyć do lodówki). 3. Przygotowaną masę schładzamy przez godzinę w lodówce. 4. Po tym czasie z masy lepimy
Podwójnaporcjacukru szklanka mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki mleka Składniki na galaretkę pomarańczową 500ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu Składniki na galaretkę kokosową 500ml mleczka kokosowego light 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu łyżka wiórków kokosowych Dodatkowo duża pomarańcza. Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę. Cieciorkę odsącz(...)wymieszaj zresztą soku pomarańczowego. Odstaw do lodówki by galaretka lekko stężała. Nie wlewaj jej od razu na ciasto, gdyż biszkopt wszystko wchłonie. Galaretka musi mieć konsystencję gęstego kiślu. Galaretka kokosowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Odstaw na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 mleka kokosowego i wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą mleczka
wysmienitypudru trzcinowego ( lub ksylitolu) szczypta soli 6 bananów kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu około 1 szklanka mleka krem czekoladowy do przełożenia ciasta: 2 awokado 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki miodu 200 g czekolady gorzkiej krem czekoladowo-kokosowy do posmarowania wierzchu ciasta: 1 awokado 1 puszka mleka kokosowego ( schłodzonego przynajmniej 48 h w lodówce) 100 g czekolady gorzkiej(...)szklanki miodu/syropu klonowego 1/3 szklanki oleju kokosowego Przygotowanie: c iasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, sodę, cynamon dokładnie wymieszać. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać jajka, aromat waniliowy, olej. Wszystko wymieszać dokładnie i dołożyć do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte ( powinno być lekko gęste, ale lejące) dolać mleka
Jaglusiawszyscy mogli delektować się takim słodkim cudem. Większość składników powinniście mieć w domu, jedynie co może być trudniejsze do zdobycia to masło migdałowe, ale możecie je zastąpić np. olejem kokosowym. W pierwszej wersji, chciałem zrobić tort z nadzieniem z orzechów nerkowca, ale na blogu było już tyle takich przepisów, że postanowiłem zaszaleć i dodać mój ulubiony pudding z nasion chia(...)barwionym sokiem z buraków, który nadał mu, ulubiony kolor mojej córki czyli różowy No to zaczynamy! Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki z tapioki 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki oleju kokosowego 3 łyżki masła migdałowego (można zastąpić olejem kokosowym) 3 banany (dojrzałe) 3 łyżki wiórków koksowych 2-3 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki cynamonu szczypta
PaleoLifeLubi ę zacząć swój dzień od zdrowego i lekkiego śniadania. Zazwyczaj moje śniadanie składa się z owsianki, zupy mlecznej i oczywiście owoców. Dziś postawiłam na kokosowy pudding z nasionami chia, który podałam z musem z mango i kiwi. Najlepiej będzie, jeśli mleko kokosowe z chia oraz musy owocowe ułożymy w kieliszku lub słoiku warstwami, ponieważ pudding prezentuje się(...)tedy o wiele bardziej efektownie.Pudding możemy zaserwować również jako zdrowy deser, który dostarczy nam nie tylko słodyczy, ale również witaminy. Składniki na 2 porcje: mleko kokosowe nasiona chia 2 łyżki, miód 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 3 łyżki, kiwi 3 szt, mango 3/4 szt, Sposób przygotowania: Mleko mieszamy w miseczce z nasionami chia i odstawiamy do napęcznienia. Kiwi
kulinarne odsłony patiprawą stronę, z góry na dół i z wierzchu na spód. Na poprawę mojego nastroju dobrze działa coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem okazała się słodka jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego i kokosowego cukru. Przyjemnym dla oka akcentem był mus z truskawek, które zamroziłam latem. Jaglanka smakowała wyśmienicie. Chociaż nic bardziej nie ucieszyło mnie dziś jak ładne, kobiece zdjęcia tej jaglanki(...)już o wiośnie przypominają. Składniki na jedną, solidną porcję, która działa kojąco na zły nastrój: 5 łyżek płatków jaglanych 1/2 szklanki mleka 2 % 3 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Mus truskawkowy: 1 szklanka mrożonych truskawek 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka
Mango Papajauniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej 100 g kaszy jaglanej 40 g proszku budyniowego(...)zbyt lejące, dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. kokosowa polewa kilka łyżek mleczka kokosowego light* łyżka oleju kokosowego łyżka cukru pudru wiórki kokosowe *możecie użyć zwykłego; ważne by wykorzystać gęstą masę, która osadza się na samym wierzchu mleczka Olej
Kuchnia EllieWitajcie w Nowym Roku :) Zapraszam Was dziś w kulinarną podróż nad karaibskie morze… To stamtąd bowiem wywodzi się słynny alkoholowy koktajl na bazie białego rumu, kokosowej śmietanki oraz ananasa. Jednak to nie on będzie bohaterem dzisiejszego przepisu, a bardzo smaczny deser (bez grama alkoholu), który przygotowałam na podobieństwo tego drinka :) Znajdziecie w nim mleko i wiórki kokosowe, świeżego ananasa oraz(...)jogurtów, deserów, pieczywa, dań z ryżu itp. Ja chciałam zaproponować Wam pyszny, a jakże prosty i przede wszystkim zdrowy deser właśnie z ich wykorzystaniem. Po namoczeniu w mleku kokosowym nasiona szałwii hiszpańskiej zwiększają swoją objętość, a przy tym uzyskujemy „żelową” konsystencję, w sam raz na pudding :) Deser posłodziłam do smaku naturalnym syropem klonowym, który można zastąpić np. syropem z agawy
MyCookBook.plPyszne, puszyste, nie za słodkie i w dodatku kokosowe Zapraszam Was na przepis na kokosowe placuszki na maślance. Idealne na śniadanie lub kolację. Przygotowanie zajmie wam dosłownie kilka chwil. Wystarczy łyżka, kilka dobrych składników, patelnia i… po chwili już można się cieszyć ich smakiem. Spróbujcie. Do przygotowania placuszków użyłam produktów ze sklepu ekologicznego BIO-KRAINA . Miejsce godne poleceni(...)prowadzone z pasją. Przypominam Wam również i jeszcze raz zapraszam na przepis na babeczki z kawałkami białej czekolady, w którym również wykorzystałam składniki z ekologicznego sklepu BIO-KRAINA. Kokosowe placuszki polecam na śniadanie, a babeczki na pyszny, szybki deser Składniki: (na około 8 placuszków) 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M 6 czubatych łyżeczek wiórek
Słodkie okruszkiKlasyczne smaki w nowej odsłonie, czyli... Makowo-kokosowe ciasto i kawowo-żurawinowe nadzienie, a to wszystko posypane dodatkową porcją wiórek kokosowych. Pyszności :) I to bezglutenowe! Dzięki zastąpieniu mąki mielonymi migdałami, nadawać się będzie również dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten i pozwoli także im cieszyć się prawdziwie świątecznymi smakami. Spróbujecie? Wiem, że już późno i być może(...)fatalnie się rozchorowałam. I to tak serio, serio, a nie, że przeziębienie :( Ale udało się, jest. Świąteczny wypiek, który nie tylko smakuje, ale i wspaniale wygląda. Oprószony wiórkami kokosowymi, które przywodzą na myśl biały puch (którego niestety i tym roku chyba na Boże Narodzenie zabraknie) i łączący w sobie wiele kojarzących się z tą porą roku smaków. Ciasto można
Ratunku obiadCzyż one nie są urocze? :) Malutkie, kolorowe kartoniki, a w środku pyszny, smakowy napój kokosowy. Rebel Kitchen posiada też podobne napoje w większej odmianie, które recenzowałam TUTAJ. Produkty są bardzo do siebie podobne, a wariant czekoladowy jest identyczny z większą wersją. Ponownie jest to napój na bazie wody źródlanej wymieszanej z mlekiem kokosowym i dodatkiem nadającym głównego smaku. Bardzo podoba(...)najmłodszych. Do każdego 200 ml kartonika dołączona jest rurka. Jeżeli chodzi o smak, to więcej dowiecie się poniżej. Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia :) CZEKOLADA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * kakao (2%) Napój kokosowy o smaku czekoladowym w wersji mini jest bardzo podobny do tego w wersji większej, składem jest wręcz identyczny. Czuć intensywnie kakao, dość
Zdrowie na języku :PPyszne i zdrowe chrupiące ciasteczka z dodatkiem oleju kokosowego Zielony Nurt , który miałam okazję ostatnio przetestować. Nie wiem czy wiecie, ale olej kokosowy nazywany jest olejem piękności, uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Ze względu na swój unikalny skład biochemiczny ma szerokie zastosowanie w kuchni jak również w kosmetyce. Powstaje z miąższu kokosa. Podpowiem Wam do czego możemy używać(...)oleju kokosowego w kuchni. Wcześniej nie wiedziałam, że jest aż tyle możliwości. Przede wszystkim używany jest do smażenia (idealnie sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach), ze względu na brak zapachu, jest olejem uniwersalnym. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek, babek oraz naleśników i słodkich placuszków (przepis na placuszki z użyciem oleju kokosowego znajdziecie TU ) i innych deserów
słodki brateknapiszę podziwiałam, bo zawsze chciałam je spróbować, także cieszę się, że mam taką okazję. Napoje Rebel Kitchen powstały na bazie wody źródlanej, a kluczowym składnikiem jest mleko kokosowe. Całość słodzona syropem daktylowym. Aktualnie dostępne są cztery warianty smakowe. Napoje są idealne dla wegan i osób na diecie paleo . W składzie nie znajdziesz glutenu, soi i orzechów. Każde znajduje się(...)kartoniku. A jak jest ze smakiem? Zapraszam na recenzje :) Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia , natomiast mleczka możecie kupić np. w sklepie Ekoganik Market :) MATCHA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * matcha - zielona herbata sproszkowana Tego smaku obawiałam się najbardziej, ponieważ gdzieś wcześniej wyczytałam, że nie spotyka się on z pozytywnymi opiniami. Po pierwsze zaskoczył mnie kolor. Byłam
Zdrowie na języku :P