kokosowe - 19941 przepisów (strona:347/1330)

Czekoladowe trufle w buraczanym pudrze. 284

niestety odmówił współpracy już dawno temu ,więc musiałam puder ucierać ręcznie .Ale co to była za radocha!. Składniki: około 20 małych trufli 100 g gorzkiej czekolady 75 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Puder buraczany : jeden mały surowy burak Zaczynamy od pudru oczywiście.Buraka myjemy , obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki . Mogą być niekształtne obierki(...)miseczkę z naszą czekoladą ,połamaną na kawałki .Mieszamy ,aż się rozpuści .Dno miseczki nie może dotykać garnka z wodą .Następnie dodajemy olej i mieszamy i powoli mleczko kokosowe i mieszamy aż masa się połączy w jednolitą całość .Tę czynność , z mleczkiem można zrobić już na garnku z wodą ,ale zestawionym z kuchenki .Jeszcze szczypta soli ,mieszamy i odstawiamy do stężenia

Ladylaura.
Muffinki matcha – wegańskie i bezglutenowe 224

skrobi kukurydzianej  1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha 300 ml roślinnego mleka  1/3 szklanki cukru (możesz zastąpić ksylitolem) 50 g oleju kokosowego Polewa: 60 g białej wegańskiej czekolady 80 g cukru pudru 1 ½ łyżki roślinnego mleka  posiekane pistacje do dekoracji  Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami(...)dużej miski przesiej mąki jaglaną oraz ryżową, a także skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i herbatę. Do małego rondla wlej mleko, dodaj cukier oraz olej kokosowy. Wstaw na ogień i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier i olej kokosowy się rozpuszczą. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto o jasnozielonym kolorze.  Za pomocą

Roślinna - blog wegański
Roladki z camembertem i żurawiną 217

Kolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże jajko(...)paski. Na każdym rozbitym płacie mięsa ułożyć pasek serka i trochę suszonej żurawiny, żurawinę można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe wegańskie serniczki 221

łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa  3/2 szklanki orzechów nerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc)  2 łyżki syropu klonowego sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 3/2 szklanki mleka kokosowego 120 g  gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa  do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  spód: daktyle blendujemy na gładką

Niezły Młynek
Placek maślankowy z bezową pierzynką 171

placek jak placek, jadałam lepsze. Podstawowym plusem tego wypieku, jest jego łatwość i szybkość. Jest to fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wybić 2 jajka. Z pozostałych jajek oddzielić białka od żółtek, żółtka dodać do całych jajek. Wsypać szklankę cukru oraz cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach, aż powstanie biała masa jajeczna. Następnie wolnym strumieniem wlać olej, zmiksować

na moim stole...
Kokosanki 187

duże opakowania kokosu (500g) 8 białek 6 łyżek mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy na małym ogniu wraz z cukrem. Do płynnej masy dodajemy mleko, a następnie wiórki kokosowe. Mieszamy całość i pozostawiamy do przestudzenia.  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy z mąką ziemniaczaną za pomocą drewnianej łyżki, a następnie przekładamy do masy kokosowej(...)Delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą foremki nakładamy masę kokosową, możemy to zrobić również łyżką. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do zrumienienia (ok 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
BABKA BIAŁKOWA Z KOKOSEM I MAKIEM 202

Składniki:  4 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli  6 łyżek wiórków kokosowych 2 łyki maku - nie ma potrzeby parzenia Przygotowanie: Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć(...)cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko

Ciastka - domowe słodkości
Klopsiki z kurczaka po hindusku 194

Kolejna smaczna propozycja na obiad to klopsiki z kurczaka. Klopsiki z kurczaka przyrządzam w różnych wersjach. Moje dzieci bardzo lubią klopsiki w pomidorowym sosie ze spaghetti. Klopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego(...)kurczaka 150 ml śmietanki 1 mała cebula, utarta sól i pieprz do smaku Tikka masala porcja pasty tikka masala, tutaj przepis 400 g pokrojonych pomidorow z kartonu 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 łyżki zmielonych migdałów 2 ząbki czosnku garść świeżej kolendry 1 chili 1 łyżka garam masala ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 130 g sera halloumi 150 g świeżego szpinaku

codojedzenia
Zapiekana jaglanka czyli kolejna porcja nowości 142

samo. Dzisiejszą śniadaniową inspiracją stała się Pam .  Acha i jeszcze jedna uwaga: aby dobrze przygotować kaszę trzeba ją wypłukać w gorącej wodzie, bo inaczej będzie gorzka. ZAPIEKANA JAGLANKA KOKOSOWA  z  KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki woda 1 jajko 1 łyżka mąki 1/2 gruszki kilka rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka(...)pistacje Przygotowanie: Kaszę płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 15 minut.(powinna wchłonąć większość wody) Studzimy. Do ostudzonej kaszy  dodajemy rozbełtane jajko i  mąkę kokosową oraz kilka rodzynek i pokrojoną w drobną kostkę połówkę gruszki. Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami. Wierzch także posypujemy wiórkami. Na wiórki dajemy trochę masła. Pieczemy 25 minut

Bon appetit mon amie
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 144

dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE   (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki płatków migdałowych  skórka otarta z 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie).  Wkładamy

Bon appetit mon amie
Sernik z mango i matcha 208

środku, zaskoczy Was smakiem -  oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem zaskakującym jest matcha, czyli zielona sproszkowana herbata. Ma ona bardzo wyrazisty smak, a dodana do herbatników i wiórków kokosowych w połączeniu z mango tworzy naprawdę zdumiewający deser.  SERNIK MANGO MATCHA (przepis autorski) Składniki: spód: 3 opakowania herbatników typu Petit 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki matcha(...)cukru pudru 1/2 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny masa mango: 1 puszka mango  1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy na drobny pył. Łączymy je z wiórkami kokosowymi. Dosypujemy sproszkowaną zieloną herbatę (matcha). Masło rozpuszczamy. Dolewamy do ciastek, mieszamy. Ciastka z masłem przekładamy do formy. Dociskamy do dna dłonią lub łyżką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy

Bon appetit mon amie
Kruche ciasteczka kokosowe 185

Kruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci. Ciasteczka podałam do aromatycznej herbaty od Firmy  SIR Williams Tea . Herbata Queen of Raspberries (sklep)  to herbata o bardzo wyraźnej malinowej nucie.Kompozycja idealnie dobranych składników łączy ze sobą aromatyczna gruszkę, papaję i pełną witamin acerolę.    Składniki(...)mąki tortowej Młynomag  (klik) 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru 50 g drobnego cukru 10 g cukru waniliowego 200 g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) Marmolada wieloowocowa do przełożenia Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto

VioletoweKucharzenie
Krem daktylowy 161

alkoholu sprawia, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu). Zachęcam do spróbowania, same suszone daktyle nie są tak smaczne, ale w połączeniu z mleczkiem kokosowym, pycha :) Daktyle są słodkie i zastępują w tym kremie cukier, a do tego nadają cudowny smak. Składniki: 100 g suszonych daktyli 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka naturalnego kakao(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka alkoholu (do wersji dla dorosłych) Przygotowanie: Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na około 20 minut. Następnie włożyć do blendera i rozdrobnić je dodając kakao, ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem. Krem daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić. Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów

Kuchcik gotuje
Kurczak w kokosie 224

chodzi za mną od pierwszej w życiu wizyty w restauracji orientalnej, kiedy to Tacie zebrało się na eksperymenta. Próbowałem wiele razy odwzorować ten smak, połączenie pikantnego kurczaka i słodkawej kokosowej panierki. Mogę stwierdzić, że w końcu mi się udało. Spróbujcie sami i smacznego od Rumcajsa i Haneczki.  S kładniki; 500g filetu z piersi kurczaka 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczki chilli łyżeczka przyprawy do kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka 150g wiórków kokosowych szklanka mleka  2 szklanki mąki Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Sos sojowy mieszamy z chilli przyprawą do kurczaka i papryką. Marynujemy kurczaka w otrzymanej mieszance i odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. Z jajek, mąki, mleka i wiórków kokosowych miksujemy ciasto

Gotuj z Rumcajsem
15 minutowy pudding chia z ryżem na ciepło 209

Ekspresowe śniadanie lub niewymagający deser pełny zdrowia :) pyszny pudding chia w 15 minut. Nasiona chia połączone z mlekiem kokosowym i wygodnymi w użyciu błyskawicznymi płatkami ryżowymi Cenos z dodatkiem chrupiących migdałów i czekolady, i nieziemskiej marakui. My mamy puder różany (z cukrem lub ksylitolem) więc dodajemy go gdzie tylko się da ;). Możesz z niego zrezygnować, zastąpić go odrobiną wanilii, imbiru(...)thermomixie wlej do naczynia miksującego 250 g wody, dodaj 1/2 szklanki płatków ryżu, gotuj 5 min./100'C/obr. 1. Porcje: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 400 ml mleka kokosowego 6 łyżek nasion chia 2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu 1 łyżeczka "cukru" pudru różanego z ksylitolu (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 250 ml wody 1/2 szklanki

SzczyptaSmaQ